18 yaşında patron oldu

5 Haziran 2024 Saat: 16:11
18 yaşında patron oldu
Pınar Mekanik Başkanı Ümit Gündüz 12 yaşında evden kaçtı, şantiyelerde yattı, filmlere konu olacak bir hikayede büyüdü...

Cebimde otobüs parası bile yoktu.  Şansa akrabamla otobüste karşılaşıp babamın selamı var diyerek otobüs paramı da o şekilde çıkardım.

Bugüne kadar üç milyon metrekare tesisat yaptık. Şu aktif olarak sekiz tane şantiyenin tesisat işiyle ilgilenmekteyiz.

Açıkcası şuan iş çok ama işçi zor bulunuyor. En düşük maaşlı usta , SGK  ve yemek dışında 60 bin alıyor .

Ofiste, ana merkezde, on kişi  çalışıyoruz. Saha ekibimizde ise şu an 300’e yakın çalışanımız var.

Kahramanmaraş’ta 700 dairelik konut işi, Hatay'da 1600 konut işi , İskenderun’da 175 konut işi , Tuzla da 250 konut işi, Tepeörende 16 villa işi, Cerrahpaşa’da bir hastanenin işine devam ediyoruz.

Ülke olarak baktığımızda tesisat işinin duayeni Kayseridir. Haliyle 12 yaşımdan beri içinde olduğum bu sektörde, kurumsal bir çizgide ilerleyip hizmet olarak sektörün en iyisi olmak için çok çalıştık.

Şuan Hatay Defne2de ve İskenderun’da iş yapıyoruz.  Defne'de ki iş,  Rönesans’ın işi. 1600 konutun işini yapıyoruz.  150 ye yakın personelim çalışıyor.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Yıl, 1980 . Aylardan Mayıs. Kayseri'nin Koyunabdal Köyü'nde akreple ile  yelkovan  03.15'i gösterirken, çiftçi Mahmut  Gündüz'ün evinden , İlkbahar'ın gece  serinliğini yara yara  gökyüzüne çarpan bir bebek sesi yankılıyordu. Cemile Hanım'ın  ilk çocuğu dünyaya gözlerini açmıştı.  Ele avuca sığmaz kara yağız bebek,  daha gözlerini açmadan etrafına belli belirsiz gülücükler yansıtıyordu. Güngüz  çifti çok mutluydu. Gecenin karanlığı  adeta gündüze dönmüştü. Dilekleri gerçekleşmiş, umutları hanelerine neşe katmıştı.

İsim verilecekti, kara bebeğe.

Babası 'Hasan ' dedi, annesi ' Hüseyin'

Amcaları 'Veli ' dedi, komşuları ' Kemal'

Orta bir yerde buluşmak için babası öne atıldı: '' Adı Ümit olsun. Allah, dileğimizi kabul etti, umudumuzu ümite çevirdi.''

Böylece minik bebeğin adı Ümit oldu. Her ne kadar nüfüs memuru yanlışlıkla Ümit yerine kimliğe ''Ümüt'' yazsa da, o artık Ümit Gündüz'dü. Gelecek yıllarda karanlıkları yara yara, zorlukları aşa aşa, Kayserili zekasını kullana kullana iş dünyasında çok tanınacak ve başarılı ticari faaliyetlere imza atacak, bir Ümit Gündüz'dü o. 

Bugün ülkemizde inşaat sektörünün can damarı olan 'mekanik' hizmetlerinde en çok tanınan, en fazla ciro yapan, müteahhitlerin kurtarıcı çözüm ortağı durumundaki  'Pınar Mekanik' in patronu Ümit Gündüz'den bahsediyoruz.

Zira; Ticaretindeki  yükselişi  filmlere, romanlara konu olabilecek türden.  Başarılı iş insanı , Pınar Mekanik Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gündüz, henüz 12 yaşındayken evden kaçarak hayatla tanışan birisi.

Evet, evet... Henüz çocuk yaştayken anası-babasından habersiz valizini topladığı gibi kendisini Kayseri otobüs terminalinde  bulmuş. İçinden de , '' Okumak istemiyorum, ben iş adamı olacağım, ticaret yapacağım.' diye geçirerek...

Lakin , İstanbul'a gidecek otobüs parası yok. Terminal'de öylece kara kara düşünürken aklına bir cinlik gelmiş. Ya da Kayseri zekası devreye girmiş. Çarşıda esnaflık yapan babasının arkadaşı Tamer amcanın dükkanına  gidip , '' Babamın selamı var. Bana 10 lira vermeni istedi amca.'' diyerek , kendisini İstanbul'a götürecek  parasını halletmiş.

Sonrası malum...  'Taşı toprağı altın'' dedikleri İstanbul'da bulmuş kendisini.  Ve daha çocuk yaşta şantiyelerde  tesisat  işlerinde  çalışarak, şantiyelerde yatarak  hayata adım atmış. Aslında o attığı adım, ilerleyen yıllarda  iş dünyasında marka olacak büyük bir şirketinde patronu yapmış.

Ümit Gündüz bugün  Pınar Mekanik'in  dışında , memleketinde 40 dönüm araziye kurduğu bir de çiftliğin patronu. Et-süt ürünleri ve besicilikle iştigal eden çiftliğin yönetiminde ise kardeşi var. Anlayacağınız tarımda da Gündüz'ün başarıları kendini gösteriyor.  Bir koltukta üç karpuz misali.

Ümit Gündüz'ün ismini duyunca herkes  gibi biz de merak ettik. Ortak dostumuz, Karagülle İnşaat Genel Müdürü  Mehmet Özyolcu'nun  vesilesiyle tanışma imkanımız oldu. Çayını içtik, yemeğini yedik, hayat hikayesini gıpta ile dinledik.  İstanbul Kartal Yunus Mahallesi'nde bulunan  şirket merkezinde  bir araya geldik. Ranevulaştığımız tam saatinde  'Pınar Mekanik' ten içeri girdiğimizde, 700 M2 'lik dev bir şohwroomda bulduk kendimizi.  Sevkiyat elemanları, idari personeller, muhasebe  görevlileri arı gibi çalışıyorlardı. Yüzünden tebessüm damlayan asistanı  Ümit Bey'in makam odasına alınca, karşımızda o çok konuşulan ve merak edilen Ümit Gündüz'ü bulduk. Esmer tenini tamamlayan kirli sakalı  uzun boyuyla bütünleşmiş,  mankenlere taş çıkartacak bir adam gördük karşımızda.  Bütün samimiyeti ve güler yüzüyle tokalaştıktan sonra çaylarımızı söyledi.

Dinledikçe dinledik. Bazen güldük , bazen duygulandık. O anlattı biz dinledik.  Genel Koordinatörümüz Gül Akdemir ses kayıt cihazının düğmesine basınca, başarılı bir iş insanını kayıt altına aldık.

Sizleri de daha fazla merakta bırakmadan  buyurun bakalım, virgülüne dokunmadan Pınar Mekanik patronu Ümit Gündüz...

GÖLGE- Ümit Gündüz Kimdir?

GÜNDÜZ- 1980 Kayseri doğumluyum. Öğrenim hayatımı Kayseri’de tamamladım ve sonrasında İstanbul’a geldim. İstanbul’da çeşitli inşaat işlerinde çırak olarak çalıştım. 18 yaşıma geldiğimde ise kendi başıma ticarete atıldım. 25 yıllık evli ve 3 çocuk babasıyım. İki kızım bir oğlum var. Büyük kızım mimarlık okuyor.

GÖLGE- Ticarete nasıl atıldınız?

GÜNDÜZ- Kayseri’den İstanbul’a kaçtım diyebilirim. 12 yaşımda kayseri’de bir kahvede çalışıyordum. İstanbul’da çalışan, kahveye gidip gelen büyüklerim vardı. Tesisat işi yapıyorlardı. Onlara İstanbul’da çalışmak istediğimi söyleyince ‘’önce bi’ babanla konuş gel’’ dediler. Tabii 12 yaşındayım, farklı şehir hem de o yaşta…Ben de babama söylemeden gitmeyi denedim, koymuştum kafama. Köyde otobüs günde bir kere kalkıyordu o yüzden . Önce kendime  çanta yaptım sonra kimse beni görmesin diye otobüsün en arkasına oturdum. Cebimde otobüs parası bile yoktu.  Şansa akrabamla otobüste karşılaşıp babamın selamı var diyerek otobüs paramı da o şekilde çıkardım. İstanbul’a varınca ilk olarak tesisat çırağı olarak başladım. Böylece başarlı iş hayatımın başlangıcını yapmış oldum.

GÖLGE- Kendi başınıza ne zaman iş almaya başladınız?

GÜNDÜZ- İlk olarak 18 yaşımda tek başıma otel işi aldım. O yaşıma kadar öyle çalışmış ve kendimi kanıtlamıştım ki işinde piri olmuştum. 18 yaşında olmama rağmen benden büyükler ekibimde ve benimle çalışıyordu. Buda bana apayrı heyecan ve daha da azim vermişti, çünkü sorumluk ve yüküm çoğalmıştı . Askerliğe kadar çok çalışıp bu şekilde ilerlettim.

GÖLGE- Askerlikten sonra da tek mi devam ettiniz?

GÜNDÜZ- Askerden sonra da kimsenin yanında maaşlı olarak çalışmak istemedim. Yine iş alıp yapmaya başladım. O gün bu gündür kendi işimi alıp,  kendim ekibimle yaparım.

GÖLGE- Kurumsal firmalarla mı çalıştınız?

GÜNDÜZ- Evet.  İlk otelle başladım. Villa tesisatlarını, konut tesisatını, avmlerin tesisatları, hastanelerin tesisatlarını yaptım. TESİSAT ARTIK BENİM ŞAHSİ MESELEM GİBİ OLDU

GÖLGE- Kendi firmanızı kaç senesinde açtınız?

GÜNDÜZ- İlk olarak 2005 yılında  Pınar Tesisat olarak kendi firmamı kurdum. Büyümeye ve gelişmeye başlayınca, 2016’da limitete geçtim.2016’dan beri Pınar Tesisat adıyla Ltd. olarak devam ediyoruz.

GÖLGE- Ortağınız var mı?

GÜNDÜZ- Kardeşim Serdar var.  O'nunlada ayrı gayrımız olmadı, o şimdi çifligin başında .

GÖLGE- Pınar ismi ile kaç  projede hizmet verdiniz?

GÜNDÜZ- Yıllardır çalışan bir firma olarak çok ve çeşitli yapıda hizmet verdik , fakat metrekare olarak söyleyecek olursam;  üç milyon metrekare diyebilirim. Şu an bile aktif olarak sekiz tane şantiyenin tesisat işiyle ilgilenmekteyiz.

GÖLGE- Ofisiniz çok büyük ve malzemelerle dolu.  Burasını ofis olarak mı depo olarak mı kullanıyorsunuz?

GÜNDÜZ- Burası ofis olduğu gibi aynı zamanda da mağaza. Kartal'da altı yüz metre karelik depom var. Burası Showroom ve perakende diyebiliriz.

GÖLGE- Başka yerde firmanız var mı?

GÜNDÜZ-  Erzurum'da ortagı olduğum  'May İklimlendirme' adında bir firmam var . Orası da altı yüz metre kare. Orada da doğu bölgesine malzeme satışı yapıyoruz . Hem tesisat işi yapıyoruz hem de yapıların malzemelerini satıyoruz. Oradaki işlerimizi ortağımız Furkan Coşkun yürütüyor.

GÖLGE- Proje alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

GÜNDÜZ- Kurumsal bir firma olarak birçok kriterimiz var. Şantiyenin nerede olduğu , personel  memnuniyeti sağlanması, İSG olmazsa olmazımız,  çalışanlarımız bizim için herşeyden önemli.  İki tarafında beklentisini karşılayabilir olması ise kriterlerden yalnızca birkaçı.

GÖLGE- Şirketinizdeki  işçinin maaş aralıkları nedir?

GÜNDÜZ- Açıkcası şuan iş çok ama işçi zor bulunuyor. En düşük maaşlı usta , SGK  ve yemek dışında 60 bin alıyor.

GÖLGE- Toplam personel sayınız nedir?

GÜNDÜZ- Ofiste, ana merkezde, on kişi  çalışıyoruz. Saha ekibimizde ise şu an 300’e yakın çalışanımız var.

GÖLGE- Pınar tesisat olarak kamu ihalelerine girdiniz mi?

GÜNDÜZ- Evet, giriyoruz.

GÖLGE- Kaç proje bitirdiniz?

GÜNDÜZ- 100'ün üzeride bitirdiğimiz proje ve birkaç tane üzerinde çalıştığımız projeler var. .

GÖLGE- Şuan yaptığınız işler nerelerde?

GÜNDÜZ- Şu an aktif olarak Kahramanmaraş’ta 700 dairelik konut işi, Hatay'da 1600 konut işi , İskenderun’da 175 konut işi , Tuzla da 250 konut işi, Tepeörende 16 villa işi, Cerrahpaşa’da bir hastanenin işine devam ediyoruz. Ayrıca bunun yanında Pınar Tarım ve Hayvancılık olarak tarım ve hayvancılık  işiyle uğraşıyoruz.

GÖLGE- Firmalar neden sizi tercih ediyor?

GÜNDÜZ- Ülke olarak baktığımızda tesisat işinin duayeni Kayseridir. Haliyle 12 yaşımdan beri içinde olduğum bu sektörde, kurumsal bir çizgide ilerleyip hizmet olarak sektörün en iyisi olmak için çok çalıştık. Bu çalışmanın sonucu ve yılların tecrübesi olarak çalıştığımız işlerde en iyisi olmuş, güven vermiş,  çalışmalarımız bizi referans etmiş ve bizi ilgi odağı yapmıştır. Ayrıca yıllarca sağlam bir ekiple kaliteli işler ortaya çıkardık. Dolayısıyla bizi fiyatımız için değil, kalitemiz için tercih etmektedirler.

GÖLGE- Kaç mühendis var firmanızda?

GÜNDÜZ- 10 tane mühendis ile çalışmaktayız.

GÖLGE- Mimar var mı?

GÜNDÜZ- Bizde mimar olmaz. Makine mühendisi ve makine teknikeri ile çalışıyoruz.

GÖLGE- Deprem bölgesinde çalışmalara nasıl başladınız, nasıl gidiyor?

GÜNDÜZ- Şuan Hatay Defne2de ve İskenderun’da iş yapıyoruz.  Defne'de ki iş,  Rönesans’ın işi. 1600 konutun işini yapıyoruz.  150 ye yakın personelim çalışıyor. Aynı zamanda malzemesini de ben karşılıyorum, 1600'ünün de taahhütünübiz yapıyoruz, iki etap var. Toplamda 4500 konut olacak.

GÖLGE- Türkiye'de ki inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

GÜNDÜZ- Kötü bir durumda. Haftalık fiyat artışları olmaya başladı hammadde borsasını durduramıyorlar, tavan yapmış durumda .Çimento ve demirin  sürekli fiyatları çıkıyor. İşçi bulmak zor,bulsan da fiyatları yüksek. Bir süre böyle gidecek gibi. Düzelmesini umut ediyorum.

GÖLGE- Pınar Mekanik olarak hedefiniz nedir?

GÜNDÜZ- Değişen ve gelişen dünyada, yüksek teknolojiyi takip ederek ve kullanarak müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda ihtiyaçlarına en uygun ve kaliteli işler ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu işlerle farkımızı ortaya koyarak 2028’e kadar firmamızı üç-beş kat daha büyütüp , daha kurumsal bir seviyeye ulaştırmak şu anki nihai hedefimizdir.

GÖLGE- Pınar ismi nereden geliyor?

GÜNDÜZ- Kızımın ismi.

GÖLGE- Mekanik işinizin dışında Tarım işiniz var.  Tarım nasıl başladı ve nasıl gidiyor?

GÜNDÜZ- 2018’in Mayıs  ayında çiftlik işine başladık. Başlamadan önce tam bir yıl araştırdım, inceledim,planladım. Kayseri’de yapmayı planladık . Aynı zamanda nazımın geçtiği, köyü terk eden eşin dostun ekilebilir arazileri. Bu yüzden memleketimde yapmaya karar verdik. Şimdi 600 hayvanlık bir çiftlik yaptık.AMA CİFLİK ARAZİMİZ TOPLAM 30 BİN M2DİR.  İlk  iki yıl yalnız erkek hayvanla başladık, iki yildan sonra sağım sistemine geçtik. Sütler sağılarak kooperatife satılıyor. İşlerimiz güzel ilerliyor fakat hedefimiz daha büyük bir çiftlik, dolayısıyla önümüzdeki aylarda sütü, yoğurdu paketleyip satışa sunacak üretim tesisi de kuracağız. 500 metrekare kapalı alan yaparak sütü direkt imalatın içine alarak yoğurt, süt,ayran haline getirip çevre illerle başlayarak iç piyasaya süreceğiz.

GÖLGE- Fabrika gibi çalışılacak o zaman..

GÜNDÜZ- Bir nevi öyle diyebiliriz. Ayrıca son zamanlarda bir firma ile çalışma yaptık. Artık kendi elektriğimizi de kendimiz üreterek elektriğe para ödemeyeceğiz. Tesisin üstüne elektrik gezi kurduracağız, fazla geleni ise devlete satacağız. 

GÖLGE- Çiftlikle kim ilgileniyor?

GÜNDÜZ- Kardeşim Serdar Gündüz ilgileniyor. O da çok çalışkan ve işini çok iyi yapan biridir.

GÖLGE- Çiftlikte kaç çalışan var?

GÜNDÜZ- 2 çoban,  bir de kardeşim var. Çiftlikte her şey teknolojik olduğu için çok elemana ihtiyaç yok.  Sadece harman zamanı fazladan personel ihtiyacı oluyor.

GÖLGE- Sosyal hayatınız da neler yaparsınız?

GÜNDÜZ- Ailemle vakit geçiririm. Malum,  çalıştığım için onlarla geçirdiğim zamanlar kısıtlı ve değerli oluyor. Ayrıca güvercin hastasıyım. Çeşitli güvercinler besliyorum. Güvercin almaya Urfa'ya, Mardin'e gittim. En iyi güvercin Mardin'dedir.  Almanya’dan gelen takla güvercinlerim var. Çiftliğime gittiğimde atv ile tur atıp gezmeyi severim. Genelde iş odaklıyım, fazla sosyal aktivitem yoktur.

GÖLGE- Keyifli sohbetiniz için teşekkür ederiz.

GÜNDÜZ- Bende çok keyif aldım , değerli sorularınız için teşekkürler.

-----------------------------

İŞTE PINAR MEKANİK İNŞAAT'IN BU GÜNE KADAR  GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BİRBİRİNDEN BÜYÜK PROJELER.

DEVAM EDEN PROJELER

01‐HAPPY LİFE HOMES TUZLA (KARAGÜLLE YAPI)

 02‐K.MARAŞ ONİKİ ŞUBAT 702 ADET KONUT(YILYAPI)

 03-HATAY DEFNE 1.ETAP 1523 ADET KONUT(REC İNŞ.)

 04-HATAY DEFNE 2.ETAP 1523 ADET KONUT(REC İNŞ.)

 05-HATAY İLİ ARSUZ İLÇESİ 173 ADET KONUT İNŞAATI (XVAV YAPI)

 06-CERRAHPAŞA PANDEMİ HASTANESİ(İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ)

TESLİM EDİLMİŞ OLAN PROJELER

01‐VAKIFBANK ALTUNİZADE SPOR SARAYI ( HALDIZ İNŞAAT )

02‐ACAR BLU REZİDANCE KAVACIK ( DOST İNŞAAT )

03‐KURTKÖY TECNOPARK ( HALDIZ İNŞAAT )

04‐KARMİR YAPI KONUT KONAKLAR KAYSERİ ( KARMİR İNŞAAT )

05‐İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İL GÖÇ İDARESİ ( KAYSERİ )

06‐KARMİR YAPI YAŞAM KENT VİLLARI ( KAYSERİ )

07‐EFE PEYZAJ ERKİLET DERE MAHALLESİ 24 DERSLİKLİ OKUL ( KAYSERİ )

08‐NEDA MİMARLIK TREN GARI AVM ( ANKARA )

09‐NEDA MİMARLIK TEPE NAUTİLİS MEKANİK TESİSAT ONARIMI ( İSTANBUL

10‐VAKIFBANK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÜMRANİYE (HALDIZ İNŞAT)

11‐DUMANKAYA RİTİM İSTANBUL PROJESİ

12‐KASTİM GIDACILAR SİTESİ ( KAYSERİ )

13‐MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ ( KAYSERİ )

14‐ÇELKA ÇELİK KAPI ( KAYSERİ )

15‐BAŞYAZICI CENTER ( KAYSERİ )

16‐SARE İNŞAAT KONUT ( KAYSERİ )

17‐GRAND AZUR HOTEL ( MARMARİS )

18‐D.MARİN HOTEL ( GÖCEK )

19‐GEBZE ŞEKERPINAR MERTUR RAMADA HOTEL ( KOCAELİ )

20‐UFO HADIMKÖY FABRİKA VE İDARİ BİNA ( İSTANBUL )

21‐MASLAK UNİQ İSTANBUL AVM ( İSTANBUL )

22‐VENEZYA VİA PORT BAYRAMPAŞA ( İSTANBUL )

23‐FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ( TEKİRDAĞ )

24‐GİRESUN KIZ ÖĞRENCİ YURDU ( GİRESUN )

25‐MARDİN ESKİ CEZAEVİ ( MARDİN )

26‐URFA MARS GURUP SİNEMA SALONU ( URFA )

27‐SARIYER ALYA EVLERİ ( İSTANBUL )

28‐BALKİ OTOMOTİV PLAZA ( AĞRI )

29‐KAYSERİ İFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ ( KAYSERİ )

30‐KAYSERİ ERCİYES DAĞI SUBAY VE ASTSUBAY KONAKLAMA TESİSLERİ ( KAYSERİ )

31‐İZMİT CINARLI KENT 594 DAİRE KONUT (HALDIZ İNŞAAT )

32‐DENİZ KURTKÖY DNZ 350 DAİRE KONUT (DNZ İNŞAAT)

33‐ADIYAMAN BUHARA EVLERİ (DNZ İNŞAAT)

34‐AND PASTEL (KA MÜHENDİSLİK)

35-BSH A-COOL FABRİKASI (FCLI2) YENİ OFİS İNŞAATI (PROSAN MÜHENDİSLİK)

36-TOKİ BURSA YENİŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ (DENİZ YAPI)

37-TOKİ ISPARTA EĞRİDİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ (DENİZ YAPI)

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız