Bir koltukta üç karpuz

27 Şubat 2020 Saat: 14:29
Bir koltukta üç karpuz
Yüzbaşıoğulları Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Ziyaettin Yüzbaşıoğulları ile çok özel konuştuk, iş insanı her şeyi Gölge Dergi'ye anlattı.

Akşam saat 22:00 eve gittiğim zaman, erken gitmiş gibi hissediyorum. Mutlu oluyorum.  Hayatım çalışarak geçtiği için kızımın nasıl büyüdüğünü anlayamadım. Şuanda lise 3’e gidiyor onda yaptığım hataları diğer çocuklarımda yapmamak için Pazar günlerimi evimde çocuklarımla geçiriyorum.

 

Televizyonu açtığım anda tankları köprünün başında görünce eyvah dedim.  ''Allah ülkemizin bütünlüğünü bozmasın, kötülere fırsat vermesin'' diye dua etmekten başka yapacak bir şeyim yoktu o an için.  Tatili yarıda keserek Gebze’ye geldik. 

Gebze’nin İzmit’ten yönetilmemesi lazım. Biz sektör olarakta yaşadığımız sıkıntıların en büyük sıkıntısı zaten Kocaeliden. Kocaeli merkezdeki yaşantıya oradaki şartlara oradaki duruma göre karar veriliyor, ama Kocaeli Büyükşehir’i seçen yer Gebze.

 

Rahmetli babam canlı hayvan tacirliği tüccarlığı yapan biriydi. Onun yanında yetiştim. Kendimi bildim bileli 7 yaşımdan beri ticaretin içerisindeyim. Abimler de aynı şekilde. Biz ticaretin içerisinde büyüdük.  Ticaretten başka bir şey de bilmiyoruz.

 

GETAP , 2007 yılında kurulmuş bir dernek. Sektör sorunlarının, çözümleri noktasında yedi firmanın bir araya gelerek kurmuş olduğumuz bir dernekti.  Ben GETAB’ın kuruluşundan beri içerisindeyim.

Cumhurbaşkanımızın halkı meydanlara çağırmasıyla birlik beraberlik çağırısı yapmasıyla, gerçekten takdire şayan bir olaydı. Gerçekten takdir ediyorum. Bu ülkeye cumhurbaşkanımız gibi dik duran halkına önderlik yapan, halkını düşünen, değer veren insanlara ihtiyacı var.

 

1994-2002 yılları arasında ANAP'ta gençlik kollarında, ANAP’ın çeşitli kademelerinde görev yapmış biriyim.2002 'de ki seçim kaybından sonra siyaset sayfasını kapattım, bir daha açılmamak üzere.

Benim görüşüm özellikle belediye başkanımız sayın Zinnur Büyükgöz’ün Gebzespor’a gerçek anlamda sahip çıkması lazım. Maddi manevi olarak. Futbolcuların moral bulması açısından, taraftarların sevinmesi açısından seçilmiş bir belediye başkanı olarak halkın takımına destek olmaları lazım.

Sektörün bir çalışanı olarak, sektörden ekmeğini kazanan biri olarak her iki taraftan bakıyorum ben. Öğrenci servisleri velilere yüksek geliyor olabilir ama öbür taraftan bakıldığında gerçekten maliyetler çok yüksek.

 

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Bir çok işi bir arada yapıpta çok başarılı olan insanlar için derler ya;  'Bir koltukta üç karpuz'' taşıyor. İşte  ,  tam da Ziyaettin Yüzbaşıoğulları 'nı anlatan bir ifade. Gerçekten de Yüzbaşıoğulları'nın bir koltuğunda üç karpuz var. Bunun yanısıra ailesine, doğduğu yere de çok düşkün bir iş insanı, Ziyaettin Yüzbaşıoğulları.

Yüzbaşıoğulları için , ''Bir koltukta üç karpuz'' ifadesi, o'nun iş hayatına adeta saten bir gömlek gibi oturuyor.  İnşaat, turizm ve  spor  arasında mesai harcayan Yüzbaşıoğulları , pek çok STK arasında da mekik dokuyan , oldukça da başarılı bir iş insanı.

Gebze'de bilenler biliyor, Tuzla'da tanıyanlar tanıyor. Bir ayağı Gebze'de, diğer ayağı İstanbul Tuzla'da. O kadar yoğun bir tempoda çalışıyor ki, kimileri gıptayla takip ediyor, kimileri de o'na yetişmek için tıpkı bir maraton koşuna şahitlik ediyor.

Aslen Kars Sarıkamışlı olan Ziyaettin Yüzbaşıoğulları, ne doğduğu toprakları unutmuş, ne de doyduğu toprağa vefasızlık yapıyor. Fırsat buldukça babaocağı Sarıkamış'a uçarak oradaya da hizmet kazandırmanın tatlı telaşını yaşıyor. Öğrencilik yıllarında tiyatroyla haşır neşir olmuş, hatta pek çok piyeste başrol almış bir tiyatro sevdalısı. Sinemayı , müziği sevdiği gibi okumaya, hele kitap okumaya öylesine sevdalı ki, evinde çocuklarına dahi kitap okuma aşkını aşılamış.

Onsekiz yıllık bir eş, Ziyaettin Yüzbaşıoğulları. Üççocuk babası. Eşine sevdası aşkı damarlarında hissettiği o ilk gün başlamış ve mutlu bir aile yuvasının temelini o yıllar atmış. Siyasetin içinde bir insan. Siyasi yelpazenin sağ'ında her daim durmuş. Merhum Özal'ın partisi ANAP'ta yıllarca görev almış, taa ki 2002 seçimlerine kadar. ANAP'ın siyasi arenadan çekilmesiyle,  O'da siyasete veda etmiş.

Ziyaettin Yüzbaşıoğulları'nın gönlündeki ülke sevdası hiç küllenmemiş ama. ''Vatan, bayrak, millet'' tutkusu hiç  dinmemiş. Hain FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz teşebbüsünde bayrak elinde günlerce nöbet tutmuş meydanlarda. ''Bir canımız var, feda olsun memleketime'' diyerek sırt vermiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a. Ve Erdoğan'ın ''Milletimi sokağa davet ediyorum'' çağrısıyla birlikte tatilini keserek soluğu Gebze'de almış meydanlarda.

Ziyaettin Yüzbaşıoğulları'ndan bahsediyoruz. Yoğun ve yorucu bir günün ardından randevulaştığımız saatte Tuzla'daki şirket binasında bir araya geldik. Yüzbaşıoğulları  Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ziyaettin Yüzbaşıoğulaları'nın pek bilinmeyen dünyasına girdik. Bizler o'nu sizler için daha yakından tanımak istedik. İş'lerini konuştuk, yatırımlarını, hedeflerini öğrendik. Bal tadında bir söyleşi çıktı ortaya.

Ve istedik ki, turizmden inşaata, siyasetten sanata, eğitimden özel yaşamına sizlerde Ziyaettin Yüzbaşıoğulları'nı daha yakından tanıyın. Kiminin ders alacağı, kiminin model kabul edeceği bir sohbet çıktı ortaya. Buyururun bakalım.

Gölge / Özel Röportaj

GÖLGE- Ziyaettin Yüzbaşıoğulları kimdir?

YÜZBAŞIOĞULLARI- 1974 de Kars’ın Sarıkamış ilçesinde doğdum. İlkokula Sarıkamış' ta başladım, devamını İzmir'e taşınmamızdan dolayı İzmir’ de devam ettim. İlk,orta ve lise başlangıcında İzmir'de daha sonra 1992 yılında da İstanbul’a taşınarak lise ve üniversite öğrenimimi İstanbul da yaptım. İstanbul'da 1992-1993 yılında rahmetli babamla abimin kurmuş olduğu bir aile şirketimiz vardı,  turizm taşımacılık üzerine, hala devam etmekteyiz.  On sekiz yıllık evliyim , üç çocuğum var. Çocuklarım 8,14 ve 16 yaşlarında.  Ticaretle uğraşıyorum, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlıkları, yönetim kurulu üyelikleri gibi görevlerde bulundum. Halen devam eden görevlerimin arasında ;  Tuzla Motorsporları KulübüAs Başkanlığı var. Cevizli Anadolu Spor Kulübü  yönetim kurulu üyeliğim var. Bunun yanı sıra, servis sektörüyle alakalı, Tüm Servis Taşımacıları Federasyonu (TÜSFED) adı altında yaklaşık bir yıl önce kurulmuş olan bir federasyonumuz var. Türkiye genelinde kurulmuş olan bir federasyondur. Bu federasyonun kurucu üyeliği ve yönetimin kurulu üyeliği görevini sürdürmekteyim.

GÖLGE- Ziyaettin Yüzbaşıoğullarının bir günü nasıl geçer?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Sabah  altı da kalkarım.  Yedi - yedi  buçuk gibi evden çıkarım.  Servis çektiğimiz fabrikaları gezerim. Arkadaşların işe geliş- gidiş saatlerini kontrol ederim.  Altı fabrikadan sorumluyum. Hepsini tek tek gezer, dolaşırım, oradaki kendi servis şoförlerimizin şikayetleri, arzuları var mı dinlerim. Serviste taşıdığımız yolcuların talepleri var mı diye sorarım, dinlerim. Haftanın 6 günü, Pazar günü hariç yaptığım iş budur. Sekiz  sekiz buçuk  dokuz  arası ofisime gelirim. Günlük banka işleriyle uğraşıyorum. Saat üç de ofisimden çıkarım tekrar fabrikaların akşam servislerini kontrol etmeye giderim. Altıdan sonra da STK da aktif görev aldığım için oradaki  toplantılara, görüşmelere giriyorum. Gece onbir gibi ancak evime girebiliyorum. Akşam saat 22:00 de eve gidersem erken gelmiş gibi hissediyorum. Mutlu oluyorum.  Hayatım çalışarak geçtiği için kızımın nasıl büyüdüğünü anlayamadım. Şuanda lise 3’e gidiyor onda yaptığım hataları diğer çocuklarımda yapmamak için Pazar günlerimi evimde çocuklarımla geçiriyorum. 12 gibi de yatıyorum. Sinemayı- tiyatroyu çok severim. Lise de amatör olarak tiyatrodaydım. Çeşitli sahneler aldık. Fırsat buldukça da giderim. Tarihsel kitaplar okurum fırsat buldukça.

GÖLGE- Hangi alanlar da , ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- İnşaat sektöründe, turizm taşımacılık sektöründe ve motor sporları sektöründe olmak üzere 3 dalda yoğunlaşmış durumdayız.  Motor sporları grubu dediğimiz zaman o grupta Tuzla Kartingpark'ta karting yarışlarının ,Türkiye şampiyonasının, uluslararası şampiyonlarının organize edildiği bir tesisimiz var. Tesisin işletmeciliğini yapmaktayım. İnşaat olarak özellikle Darıca ve Tuzla bölgesinde yap-satlar yapmaktayız. Kat karşılığından ziyade daha çok kendi arsalarımızın üstüne kendi projelerimizi yapıp satıyoruz.  Taşımacılık grubun da ise personel servisi ve kültürel turlar yapmaktayız. 

GÖLGE- Hangi grup daha etkin, daha yaygın, daha çok ağırlık verdiğiniz hangisi?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Tanınmışlığımıza baktığınızda, taşımacılık grubunda daha bilindik bir firmayız. İnşaatda da yapmış olduğumuz projeler gerçekten de ses getiren projeler oldu.  Özellikle Darıca ve Tuzla bölgesinde. Motor sporlarında bilinen,Btanınan 1993 den beri o camia içinde bulunan bir aileyiz.  Ama dediğim gibi lokomotifimiz personel taşımacılığı.

GÖLGE- Kaç araçla hizmet veriyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Şuanda 120 civarında araç bulunmakta. Bunların yaklaşık 30 tanesi bizim, diğerleri dışarıdan kiralama.

GÖLGE- Grubun personel sayısı kaç?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Tüm sektörleri kattığımızda 45 çalışanımız var. Ama tedarikçilerimizi de saydığımızda bu sayı 150- 160 civarına kadar çıkmakta.

GÖLGE- Ticaret hayatına atılmayı babanız mı istedi?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Bizde babadan öte dededen gelme iş. Rahmetli babam canlı hayvan tüccarlığı yapan biriydi. Onun yanında yetiştim. Kendimi bildim bileli 7 yaşımdan beri ticaretin içerisindeyim. Abimler de aynı şekilde. Biz ticaretin içerisinde büyüdük.  Ticaretten başka bir şey de bilmiyoruz. Ticaretimizi de legal yollarla ,hakkıyla yapmaya çalışıyoruz.  Yaptığımız işi düzgün, alnımızın akıyla yapmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız ticarete devam eder mi bilmiyoruz. Onlar biraz daha akademik ilerlemek istiyorlar.

GÖLGE- Çocuklar ticarete sıcak bakmıyorlar mı?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Şirketle alakalı, maalesef dediğim gibi şuan dört tane yeğenim var, benim çocuklar şuan küçük zaten. Ama yeğenlerimin dördü de ticareti yapmak istemiyorlar. İki tanesi akademik olarak   okumuş oldukları okulda ,üniversitede akademik kariyer yapmak için okulda kaldılar. Diğer ikisi de okumuş oldukları branşlar üzerine farklı şekilde, farklı firmalarda çalışıyorlar.

GÖLGE- Ziyaettin Yüzbaşıoğulları'nı özellikle GETAB başkanlığından dolayı kamuoyu daha çok tanıdı. GETAB’ı siz mi kurudunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- GETAB , 2007 yılında kurulmuş bir dernek. Sektör sorunlarının, çözümleri noktasında yedi firmanın bir araya gelerek kurmuş olduğu bir dernektir.  Ben GETAB’ın kuruluşundan beri içerisindeyim. 2007 den itibaren GETAB’ın çeşitli kademelerinde (genel sekreterlik, saymanlık, yönetim kurulu üyelikleri) görevlerinde bulundum. 2014 yılından 2018 yılına kadar da GETAB’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Şuanda hala üyesiyim. 

GÖLGE- Kaç üye var dernekte?

 YÜZBAŞIOĞULLARI- Yaklaşık otuz beş  üye var.

GÖLGE- Araç sayısı kaç?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Binin üzerinde araç var.

GÖLGE-  GETAB’ın siyasete bakış açısı nedir?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Öncellikle GETAB’ın bir siyasi kimliği yok. Sektör STK larının siyasi kimliği olmamalı zaten. Biz sektörle alakalı, işlerimizle alakalı yapmış olduğumuz , neler faydalı olabilir , daha iyi nerelere gelebiliriz , biz o amaçla kurulmuş bir derneğiz.  

GÖLGE- 15 Temmuz akşamı haberi nasıl aldınız? O an ne yapıyordunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Ailemle birlikte Karadeniz turunda tatildeydim. Otele geldiğimde 22:30 sularıydı. Şöförlerimden bir tanesi aradı onun aradığı anda haberim oldu. Televizyonu açtığım anda tankları köprünün başında görünce eyvah dedim.  ''Allah ülkemizin bütünlüğünü bozmasın, kötülere fırsat vermesin'' diye dua etmekten başka yapacak bir şeyim yoktu o an için. Tatilimizi yarıda keserek Gebze’ye geldik. 

GÖLGE- Devlet’in araca ihtiyacı olsaydı yardımcı olurmuydunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Seve seve. Hiç salise bile düşünmeden. Canımızla malımızla. Herşeyimizi feda ederiz.

GÖLGE- O akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Çok üzgün bir haldeydi. Halkı meydanlara çağırmasıyla birlik beraberlik çağırısı yapmasıyla, gerçekten takdire şayan bir olaydı. Gerçekten takdir ediyorum. Bu ülkeye cumhurbaşkanımız gibi dik duran halkına önderlik yapan, halkını düşünen, değer veren insanlara ihtiyacı var.

GÖLGE- Bir Sarıkamışlı olarak Sarıkamış'ın turizm kültürüne  katkı sunuyormusunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Sık sık gidip geliyorum Sarıkamış'a.  Katkı sağlamak açısından yapabildiğim şöyle arkadaşlarımı, eşim dostumu Sarıkamış’ı bilmeyen,  görmeyenleri misafir ederek orada ağırlayarak , oradaki bir takım tarihi yerleri gezdirerek katkı sağlamaya çalışıyorum. Onun haricinde yapabileceğimiz mülkiamirimiz tarafından her hangi bir talep olduğu durumunda elimizden geldiğince maddi- manevi  Sarıkamış’a destek olmak için mücadele ediyoruz.

GÖLGE- Ülkeyi  hem ekonomik , hem politik nasıl değerlendiriyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Ülkemiz şuanda ekonomik olarak bir sıkıntı içerisinde. Ama bu bölgemizin Türkiye’nin jeopolitik durumu bulunmuş olduğu coğrafik konum itibariyle, sürekli üzerine oyun oynanan bir ülke durumundayız.  Bundan dolayı bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Daha önce yaşamadık mı yaşadık tabi , ülke olarak hepsinin üstesinden geldik gene geleceğimizi düşünüyorum. Burada özellikle orta doğudaki olaylardan, gelişmelerden sonra en son  mesela;  İran'la Amerika'nın yapmış olduğu sürtüşmede, çatışmada bizi de ateşin içine çekmeye çalışıyorlar ama yöneticilerimiz, cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın iktidar ve muhalefet bir araya gelerek bu sorunları çözeceklerine inanıyorum. Güvenim tam bu konuda. İnşallah bu dar boğazdan da ülke olarak kurtulacağız.

GÖLGE- Siz bir iş adamı olarak cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Açıkcası kendim için söyleyeyim, bu sisteme alışamadım.  Artıları eksileri tabi ki de var. Ama önemli olan artıların çoğunlukta olması. Sistemde daha oturmuş değil bence. Sistem oturduktan sonra bir takım şeyler ortaya çıkabilir. Ama eksileri yok mu var. Eksileri de olması tabi ki de bu sistemin alışılmış bir sistemden bu yeni sisteme geçişte bir takım alışkanlıklar ,maalesef huzursuzluklar yaratabiliyor , geçimsizlik olabiliyor. Zamanla aşılacaktır.

GÖLGE- İşinizi, sektörünüzü etkiliyor mu?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Sektör olarak çok bariz bir şekilde etkilediği yok ,ama ülkenin genel durumunu etkiliyor. 

GÖLGE- Ziyaettin Yüzbaşıoğulları'nın bir siyasi hedefi var mı?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Ben siyasetle uğraştım. 1994-2002 yılları arasında ANAP'ta gençlik kollarında ,  ANAP’ın çeşitli kademelerinde görev yapmış biriyim.2002 'de ki seçim kaybından sonra siyaset sayfasını kapattım, bir daha açılmamak üzere.

GÖLGE- Yarın öbür gün teklif gelse , tecrübenden yararlanmak isteseler cevap olumsuz mu?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Destek olmak açısından elimden geleni, fikirlerimi sunarım , ama vizyonda olmam. Aktif siyaset sayfası benim için 2002 yılında bir daha açılmamak üzere kapanmıştır. 7 yaşımdan beri ticaretle uğraşıyorum, bu saatten sonra da ticaretle uğraşmaya devam edeceğim.

GÖLGE- Gebze'de , Tuzla'da bilindik iş adamısınız. Sizin için hangi bölge daha ağır basıyor yaşantı olarak?

YÜZBAŞIOĞULLARI-  Yaşantım açısından Gebze daha ağır basıyor, işimin ağırlığı da,  Gebze de evim. Tuzla'da da ofisimiz var,  burada da evim var,  ama yaşantı olarak Gebzeliyim,  Gebze de yaşıyorum. Gebze benim hayatımda daha fazla yeri olan bir konum diyebilirim.

GÖLGE- Gebze’nin il olma sevdası var. Siz Gebze’nin il olmasına nasıl bakıyorsunuz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Benim görüşüm Gebze artık illiği geçti büyükşehir olması lazım. Gebze’nin İzmit’ten yönetilmemesi lazım. Biz sektör olarak ta yaşadığımız sıkıntıların en büyük sıkıntısı zaten Kocaeliden. Kocaeli merkezdeki yaşantıya oradaki şartlara oradaki duruma göre karar veriliyor ama Kocaeli Büyükşehir’i seçen yer Gebze. Kocaeli Büyükşehir Merkezinin oy potansiyeline seçmen sayısına bakıldığında Gebze, Kocaeli merkezden daha fazla seçmene sahip. Bu özelliklere sahip bir ilçenin görmezden gelinmesi bana göre çok yanlış.

GÖLGE- Gebze’nin temel sorunları var mı size göre?

YÜZBAŞIOĞULLARI- En temel sorunlardan biri ; bizimde sektör olarak sıkıntısını yaşadığımız trafik sorunu. Sanayinin ağırlığının Gebze de olması, sanayi kuruluşlarının, organize sanayilerinin Gebze de olması buradaki çalışan sayısının fazlalığından iş giriş-çıkış saatlerinde Gebze’nin içi çekilmez oluyor. Onun haricinde kültürel olarak zayıfız. Sosyallik sıfır. Gebze de ki insanlar Maltepe’ye Tuzla'ya eğlenmeye, alışverişe, yemeğe, içmeye gitmemeli. Gebze'de kazanıyorsa Gebze'de harcamalı.

GÖLGE- Gebzespor hakkında ne düşünüyorsunuz, yönetime gel derlerse girer misiniz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Onur duyarım tabi ki. Ama şuan ki iş yoğunluğum dolayı vakit ayıracağım bir pozisyonda değilim. Gebzespor sahipsiz kaldı, şampiyonlukları yaşamış birinciliğe kadar çıkmış bir takımken bugün buralara gelmesini geçmiş yönetimleri bir irdelemek lazım diye düşünüyorum. Gebzespor şuanda bulunduğu pozisyonu bana göre hak etmiyor. Mevcut yönetim (Hüseyin Deniz yönetimi) 2-3 ay önce yönetime gelmiş çok ciddi vaatlerle talip olmuş bir yönetimdi,fakat maalesef pes etmiş durumdalar. Benim görüşüm özellikle belediye başkanımız sayın Zinnur Büyükgöz’ün Gebzespor’a gerçek anlamda sahip çıkması lazım. Maddi manevi olarak. Futbolcuların moral bulması açısından, taraftarların sevinmesi açısından seçilmiş bir belediye başkanı olarak halkın takımına destek olmaları lazım.

GÖLGE- Servisçiler arasında çok dalaşma oluyor bunun sebebi nedir?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Hiç tasdik etmediğimiz olaylar bunlar, ama maalesef ki her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de para kazanma hırsı biraz düşüncelerin önüne geçebiliyor. Hele ki öğrenci servislerimiz geleceğimiz olarak gördüğümüz çocukları, bu tarz çirkin olayları yaşatmak çocukların gözünün önünde yaşanması kabul edilebilir bir şey değil. Karşı olduğumuz bir durum. Neden böyle oluyor, herkes ''ben üç kuruş fazla kazanayım '' derdinde burada hata önce para kazanmak değil, önce hizmet etmek olmalı. Temel ilke önce hizmet. Hizmet etmelisin ki para arkasından gelir.

GÖLGE- Sizin tespitinizle sektörün sorunları nelerdir?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Mesela bu öğrenci servislerinde koltuk sensörü diye bir olay başladı. Bununla bir arabaya yaklaşık 16 kişilik bir öğrenci servisi maliyeti sekiz- on bin lirayı buluyor. Bunu tedarikçi diye tabir ettiğimiz kendi aracıyla çalışan vatandaşları bunları karşılayabilme imkanı yok. Biz bunlarla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Plaka tahdidi sorunlarımız oluyor. Bazı illerde var, bazı illerde yok plaka tahdidi. Olan illerde araç azlığından fiyat yüksekliğinden şikayet ediliyor. Olmayan illerde de meslektaşlarımız hak ettikleri parayı almadıklarını düşünüyorlar, söylüyorlar ki haklılar. Masanın hep bir tarafında oturduğumuz için hem iş veren tarafında oturuyoruz, aynı zamanda veliyiz. Çocuklarımı servise verirken bazen okulda diğer veliler toplantısında velilerin şikayetleri oluyor. Servis ücretleri çok pahalı diye. Orada ister istemez müdahale etmek durumunda kalıyorum. Sektörün bir çalışanı olarak, sektörden ekmeğini kazanan biri olarak her iki taraftan bakıyorum ben. Öğrenci servisleri velilere yüksek geliyor olabilir ama öbür taraftan bakıldığında gerçekten maliyetler çok yüksek.

GÖLGE- Bir servis patronu olarak velilere tavsiye, önerileriniz nelerdir? Servis seçerken neye dikkat etsinler ya da seçsinler mi? Okulun söylediği servise mi riayet etsinler?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Veliler istediği servise verebilir ,okulun servisini güvenli bulmayabilir , fiyatını yüksek bulabilir veya şartlar uymayabilir. Okul aile birliğinin seçmiş olduğu servisle çocuğunu göndermeyebilir. 7. Maddemiz var bizim, bu konuyla ilgili. Veli dilediği insanla anlaşıp öğrencisini taşıttırma hakkına sahiptir diye. Bende bir veli olarak öğrencimi okul aile birliğinin okul idaresinin anlaşmış olduğu servise taşıtmayı daha makul buluyorum. Öyle ya da böyle okul aile birliği bu firmadan bir takım yeterlilik belgeleri istiyor. Şoförlerle ilgili, araçlarla ilgili, kurallara uyuyorlar mı, yönetmeliğe uygun mu, şoförün yaşı, sabıkası bunlar çok hassas konular. Sonuçta çocuklar geleceğimiz. Çocuklarımızı taşıttığımız insanları bir şey olduğunda en azından muhatap  bulabileceğimiz çarkın içinde olması lazım. Bana göre velilerden naçizane talebim, teklifim, düşüncem budur. Okul aile birliğinin anlaşmış olduğu firmalarla çocuklarını taşıtsınlar. Dışardan tanımadıkları, bilmedikleri herhangi bir vatandaşa çocuklarını emanet etmesinler.

GÖLGE- İnşaat sektörünüzde var. İnşaat’ın önü açılır mı? Sorunlara ve çözümlere bakışınız nedir?

YÜZBAŞIOĞULLARI- İnşaat sektöründe ki en büyük tıkanıklığın sebebi bir anda çok fazla sayıda konutun yapılıp talep görmemesi. İnşaat aslında ekonominin lokomotifi. İnşaat bir, otomotiv iki. Bunlar ülkelerin ekonomik lokomotifleridir. Sadece inşaat olarak bakmayacağız inşaatta demir var, çimentosu, kumu, işçiliği, marangozu, parkecisi, fayansçısı var. Çok çeşitli iş kolları var. İnşaatın durması demek bir bütün olarak düşündüğümüz zaman bu iş kollarının hepsinin durması demek. Fiyatların artması, faizlerin yükselmesi ve malum ekonomik şartların biraz daha kötüye doğru gitmesiyle insanların işsiz kalması veya kazanamaması, para kazanamaması ekonomik olarak insanların alım gücü azaldı. Şuanda devletimiz bu durumu canlandırmak adına bir takım değişiklikler yapıyor, faiz oranlarında ciddi düşüşler yapıyor, aşağı çekiyor fiyatları, bu durum biraz piyasayı canlandırdı ama şuanda yeni inşaat yapmak çok kolay olmayacak.  Çünkü zaten mevcutta yapılıp satılamayan konut çok fazla. Elimizde kalan projeler, daireler oldu. Bir buçuk yıldır proje yapmıyoruz bir süre askıya aldık. Sektörün biraz daha hareketli olmasını bekliyoruz.

GÖLGE- Türkiye’nin yerli otomotivi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizde ilerde kullanmak ister misiniz?

YÜZBAŞIOĞULLARI- Aracın görsellerini gördüm çok beğendim. İsterim tabi, seve seve binerim. Ekibe göz ucuyla baktım, bir takım otomotiv sektörünün duayenleri var. Ekipte çok değerli insanlar var. En çok dikkatimi çeken isimde Murat bey oldu, Siyo olarak. Dünyanın en iyi markası olarak bildiğimiz Mercedes, Pejo'nun tasarım mühendisliğini yapmış biri olarak bu projenin içinde olması açıkçası beni sevindirdi. Uzaktan takip ettiğim birisidir kendisi. Ben ümitliyim, umarım devrim arabasında yaşadığımız sonu yaşamayacağız bunda. Seri üretime geçip ve bir şeklide piyasaya sürülüp insanların kullanması lazım sadece Türkiye de değil, öyle bir şey yapılmalı ki ihracat yapılmalı. Devletin bu işe dört elle sarılması lazım.

GÖLGE- Son olarak kamuoyuna vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

YÜZBAŞIOĞULLARI- İnsanlar vatanımızı, bayrağımızı, sevsinler. Herkes birbirine anlayışlı ve saygılı olsun. Ülkemizde birlik beraberlik hiç bitmesin.

GÖLGE-  Bize zaman ayırdığınız için ve bu keyifli sohbet için teşekkür ediyoruz.

YÜZBAŞIOĞULLARI- Ben sizlere teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.

 

 

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız