Kamuran Akbay ve Tuzla

21 Kasım 2022 Saat: 18:23
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Atalarımızın birbirinden güzel , her  biri fevkalade anlam yüklü  sözleri  halen geçerliliğini koruyor... ''Meyve veren ağacı taşlarlar '' bunlardan en çok sevdiğim atasözümüzdür. Güncelliğini hiç kaybetmeyen bu söz, pek çok insanın üzerine gömlek gibi ''cuk'' oturacak nitelikte.

Aklıma ilk gelen isim ise, Karagülle İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay'dır.

İnşaat sektörünün bölgemizdeki lokomotifi , müteahhit Kamuran Akbay'ın sektördeki önlenemez yükselişi bir yandan gıpta ile izleniyor, diğer  yandan da çeşitli spekülasyonlarla 'meyve veren ağaç misali'' adeta taşlanıyor, önü kesilmek isteniyor.

Hatırlayın ;  İnşaat setörünün  geçtiğimiz yıllarda uğradığı ulusal erozyon , ülke genelinde olduğu gibi Kocaeli ve İstanbul'da da, pek çok müteahhit firmanın batmasına, küçülmesine, hatta bazılarının  ''tası  tarağı '' toplayıp uçmasına sebep oldu.  Sektör çok ciddi sıkıntılar yaşadı , büyük bedeller ödedi, bir çoğu önemli badireler atlattı.

Nitekim Kamuran Akbay'da o krizlerden etkilenen inşaatçılardan biriydi. Kendi ifadesiyle 'Damdan düştü.'' Fakat, geldiğimiz süreç  gösterdi ki, o düşüş Kamuran Akbay için 'küllerinden doğan'' yeniden dirilişin başlangıcı oldu.

Akbay'ı on yılı aşkın süredir tanırım, iyi tanırım. Gebze'de başarıyla bitirdiği projeleri herkes gibi bu satırların yazarı da gördü. Binlerce insanı malik yaptığını söylememe gerek var mı?  Ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntı, darboğaz ve de pandemili günlerden etkilenmedi desek yanlış olur. Elbette etkilendi.

Fakat bugün geldiği nokta, elde ettiği başarı , o'nun kriz yönetimini iyi bilmesi ve öz sermayesi ile irintilidir. Gebze'de iki yıl önce tüm sorunları aşan Kamuran Akbay'ın müthiş yeteneği ve kazandığı toplumsal güveni, kendisini İstanbul sınırlarına iddialı müteahhit olarak taşıdı. Ulusal ve devasa inşaat firmalarının hüküm sürdüğü İstanbul'da ''Ben de varım'' diyebilmek her babayiğidin harcı olmasa gerek.

Bugün Tuzla'da hızla yükselen  500 dairelik en büyük projelerinden biri olan, 600 işçinin çalıştığı  ''Happy Life Homes Tuzla '', Akbay'ın İstanbula'a,  dolaysıyla Tuzla'ya katacağı kentsel değerdir.

Evet, Tuzla Belediye Başkanı  Dr. Şadi Yazıcı kentine çok ciddi değer veriyor. Tuzla'nın modern kentleşmesine önemli katkılar sunuyor, Tuzla'nın  örnek sahil ilçe olması yönünde emek harcıyor. Tüm bunlar Şehreimin Yazıcı'nın Tuzla sevdasının örneğidir. Bunlar Yazıcı'ya yönelik bildiğimiz gerçekler. O yüzden Başkan Şadi Yazıcı'nın şehirleşme aşkını tebrik etmek insanlık görevidir. Şahsen bu yönde Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'yı çok başarılı bulduğumu ifade etmeliyim.

Tabi tebrik ve takdiri hak eden  bir kesim de, şehirleşmeye zemin hazırlayan  Tuzla'daki bütün müteahhit ve inşaatçı gruplarıdır. İşte bunlardan biri de bizim nazarımızda Kamuran Akbay'dır.

Türkiye'nin dört bir yanında başarıyla sonuçlandırdığı kamu ihalelerinin mimarı olması nedeniyle  değil sadece, Kocaeli ve Gebze'de tamamladığı binlerce konutun yanı sıra şimdi de , Tuzla'da bitmesine  ramak kalan Happy Life Homes Tuzla projesi, Yüksek Mimar Kamuran Akbay'ın yirmi yıllık iş hayatında tecrübe patlaması ve  altın bir taçtır.

Taçların çoğalması, yerel müteahhitlerin bulunduğu şehirlere katma değer katması , o kentin çağdaşlığıyla da örtüşür. Bu noktada yerel yönetimlere de büyük sorumluluklar düşüyor.  Şehrin yeniden yapılanması, kentsel dönüşümle kentin yeniden dizayn edilmesi yerel yönetimlerin de işini kolaylaştıracaktır. Kaldı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kentsel dönüşüme ve o yolda emek sarfeden müteahhitlere  ne kadar önem verdiği bilinir.

Unutulmamalı ki; Müteahhitlerin bürokratik  işleri kolaylaştıkça, siyaset edenlerin  yükü hafifleyecek ve kente taze kan gelecek, şehir ivme kazanacaktır.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları