Gebze'ye üniversite kuracağız

4 Ağustos 2020 Saat: 12:43
Gebze'ye üniversite kuracağız
Gebze'de eğitime yeni bir soluk kazandıran Özelsin Koleji kapılarını “Gölge Dergi”ye açtı. Kurucu Abdullah ERGÖN hedeflerini açıkladı:

Ticari açıdan bu bölgede böyle bir okul çok kazandıran bir yatırım değildir. İstanbul 'da açsaydık çok daha yüksek miktarda çok para da kazanırdık ama biz Gebze halkının da kaliteli bir eğitime layık olduğuna inandığımızdan bu yatırımı yaptık.

Bizim okulumuzun sloganı “Özelsin çünkü gelecek sensin.” Geleceğimizi emanet edeceğimiz bireyleri en mükemmel donanımla yetiştirmek için onların her birinin özel olduğunu bilerek ve ona göre davranarak bir eğitim veriyoruz.

Bakanlığın belirlediği standartlar vardır.Biz bu standartları ikiye katlayarak yaptık. Bin öğrenci için örneğin sınıfta 1-2 metre karelik bir alan istenirken bu alanı 2.5 metre kareye kadar çıkarttık.

Hep şuna inandım:  Kaliteli,  nitelikli bir eğitim verirseniz insanlar zaten tercih ediyorlar ve bu kaliteli eğitime ulaşmak için gerekli olan mali bedeli ödeme konusunda cömert davranıyor.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Gebze'de eğitim sektörüne farklı bakış açısı kazandırmasıyla dikkatleri  üzerine  çeken Özelsin  Kolejini herkes gibi bizlerde merak ediyorduk. Beşevler'de iki yıl önce eğitim ve öğretime kapılarını açan Özelsin Kolejinin  farklı mimari çizgiler taşıyan devasa binası,  önünden gelip geçen herkesin ilgi odağı haline gelince  en çok konuşulan özel okul  olup çıktı.

Gölge Dergi , işte o çok konuşulan Özelsin Kolejinin kapılarını sizler için aralarken  nasıl doğduğuna, hedeflerinden standartlarına  , verdikleri eğitimden  tarihlerine, akla gelebilecek pek çok konuyu en tepedeki isme,  Kurucu Abdullah Ergön'e sordu. Özelsin Kolejinin temelinde kardeş okullar yattığını öğreniyoruz Ergön  ile yaptığımız söyleşide, bir de en büyük hedeflerinin ne olduğunu. Özelsin'in akademik eğitim planlamasında gelmek istedikleri nokta ise bir üniversite.

ÜNİVERSİTE KURACAĞIZ

 Kurucu Abdullah Ergön, '' Nasip olursa üniversite kuracağız. Uygun şartları yakaladığımız an, akademik yatırımımızı gerçekleştireceğiz. '' diyor. Ergön, Özelsin Kolejinin doğuşunu şu sözlerle anlatıyor: ''Eğitim alanında yüksek kalite ve standartta  hizmet verebilmek için 2013 yılında Deva Sağlık Meslek, 2014 yılında Deva Anadolu ve 2017 yılında Deva Akşam Lisesi ile çıktığımız yolculuğa, 2018 yılında Özelsin Kolejini açarak taçlandırmış olduk..''

ÖĞRENCİLERİN BECERİLERİNE AĞIRLIK VERİLİYOR

 Her öğrencinin okulun teknolojik ve sosyal imkânlarından eşit düzeyde yararlanması gerektiğini savunan Özelsin Koleji yönetimi , bu amaçla 8 temelli eğitim modeli ile farklılıkları gözeten ve buna göre eğitim imkânı sunan konseptiyle Gebze'de önemli bir açığı kapatmasıyla  ilgi görüyor. Özelsin Koleji gastronomiden robotik kodlama atölyesine, akıl oyunlarından görsel ve bilişsel sanatlar atölyelerine ve yüzme havuzundan buz pateni pistine kadar önemli imkânlar sunan bir okul olarak farklılığını ortaya koyuyor.

İDEAL BİREYLER YETİŞTİRME AMACINDAYIZ

Kurucu Abdullah  Ergön  vizyon ve misyonlarına değinirken ise şu  bilgileri veriyor : ''Geliştirdiğimiz yenilikçi eğitim modelleriyle daha iyi bir gelecek için sorgulayan, entelektüel, hedefleri olan, birbirine saygılı, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurabilen örnek bir nesil yetiştirmek en önemli önceliğimizdir. Daha iyi bir dünya için geleceği eğitimle aydınlatıp araştıran, sorgulayan, üretken aydın nesillere yön veren ve ülkesine değer katan ideal bireyler yetiştirmek amacındayız.  Bireyselleştirilmiş Eğitim Modeli ile öğrenmeyi öğrenerek bilgiyi içselleştirip ona yön veren; sadece ders başarısıyla değil, bilim, kültür, sanat ve spor gibi alanlarda da yetkin; evrensel bakış açısına sahip olarak yenilikçi düşünen ve fikirlerini özgürce ifade edebilen, kendi değerlerini özümseyen, farklı kültürleri ve değerleri tanıyıp farklılıklara saygı duyan, küresel seviyede bilimsel ve kültürel çalışmalarda yabancı dilini etkin kullanabilen ve geleceğe yön veren bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. ''

Gebze'nin çok tanınan Ceylan Ailesi'nin (Piranlar Grup) iştiraki olan Özelsin Kolejinin kurucu patronu Abdullah Ergön, Gölge Dergiye kendisİyle ve eğitim yatırımlarıyla ilgili bilgilerde verdi. Gölge okurları için Özelsin Kolejinin kapılarını açan Ergön  ile  yaptığımız çok özel söyleşiyi virgülüne dokunmadan aktarıyoruz. Buyurun bakalım.

GÖLGE-Abdullah Ergön kimdir, sizi tanıyalım?

ERGÖN- 1977 yılında Tuzla'da doğdum. Aslen Karslıyım. İlkokul ve ortaokul eğitimimi tamamladıktan sonra Çanakkale Öğretmen Lisesini kazandım. Öğretmen olma yoluma lisedeyken motive olmaya başlamış bir kişiyim. Üniversiteyi Kimya Öğretmeni olarak okudum. 2001 yılında üniversiteden mezun oldum. Mezun olduktan sonra öğretmenlik hayatıma başladım. 2003 yılında İstanbul Pendik'te ilk dershanemi açtım. İşletmeciliğe ve dershane idareciliğine geçtim. 2003-2013 yılları arasında İstanbul'da farklı ilçelerde dershane işletmeciliği yaptım ve 2013 yılında Gebze'de ilk özel okulumu açtım: Deva Sağlık Meslek Lisesi . 2020 yılına geldiğimizde dört farklı binada anaokulundan liseye kadar dokuz okul ile hizmet veriyoruz : Akşam Lisesi, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi olmak üzere farklı lise türleriyle beraber ; ilkokul , ortaokul olarak faaliyet gösteren iki yüze yakın öğretmen ve çalışan ile Deva ve Özelsin Okulları işletmecisi olarak toplamda dokuz okul,dört farklı binada faaliyetlerimize devam ediyoruz.

GÖLGE - Bir okul daha açma hedefiniz var mı?

ERGÖN:  Önümüzdeki yıl için görüşmelerimiz devam ediyor, yeni bir okul binası tutmak üzereyiz. Orada da devlet desteği ile tam destek verilen mesleki eğitim yapacakfarklı bir alanda ve farklı bir okul ile yolumuza devam edeceğiz.Eylül ayında yetiştirebilirsek okulu açma planımız var.

GÖLGE- Öğretmen aileden geldiğiniz  için mi bu mesleği seçtinizyoksa kendi tercihiniz mi? Öğretmen olmasaydınız hangi mesleği yapmak isterdiniz?

ERGÖN-  Lisede de bu eğitimi almış olduğum için bu mesleği seçtim.Aslında bizim bu meslekte kendini üniversitede öğretmen olarak hazırlayan, psikolojik olarak da bu mesleğe hazırladığı için genelde bu meslek seçilir ama ben ortaokulu bitirdikten sonra öğretmen lisesini kazanarak daha lisedeyken de bu eğitimi almaya başladım.Bizim meslekte demeslekteki arkadaşlarımız içerisinde delisede ve öğretmen lisesinde okumuş öğretmen arkadaşlarım mutlaka kalite anlamında biraz daha farklı olduğunu dile getirirler. Çok da azdır liseyi öğretmen lisesinde okuyanlar.Henüz genç yaştayken bu mesleğe yöneldiğimiz için ve bu amaçla eğitildiğimiz için dört yıl değil, lise dahil sekiz yıl eğitim aldık.Bunun için  öğretmenlik mesleğine başladığımızda da daha avantajlı oluyoruz ancak üç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra koşullar beni işletmeciliğe doğru itti. Öğretmenlik mesleğimi de bırakmak istemedim ama bir süre sonra öğrenci sayınız ve  kurumlarınız arttıkça bir koltukta iki karpuzu taşıyamıyorsunuz. Bu yüzden öğretmenlik mesleğimi bırakmak zorunda kaldım.

GÖLGE- Derslere girmiyor musunuz?

ERGÖN-  Evet.Bunun üzüntüsünü yaşıyorum ,evde kendi çocuklarıma ders veriyorum sadece.

GÖLGE-İşletmeciliğin avantajları oldu mu?

ERGÖN-  Tabii ki bize bir avantaj getirdi.Sonuçta özel okulsunuz ama bu özel okulların meslek dışından gelip özel okul işletmeciliği yapan kişiler,  daha çok ticari önceliği birinci derecede görüyor.Sonra eğitim odaklı bakıyorlar. Benim sahibi olduğum kurumlarda öncelik eğitim. Hep şuna inandım: Kaliteli,  nitelikli bir eğitim verirseniz insanlar zaten sizi tercih ediyorlar ve bu kaliteli eğitime ulaşmak için gerekli olan mali bedeli ödeme konusunda cömert davranıyorlar.

GÖLGE- Ücret aralıklarınız nedir?

ERGÖN- Okullarımız farklı ama Özelsin Kolejinde ortalama bu yıl için söylüyorum büyüyen bir okul olduğumuz için , Gebze'ye göre uygun bir ücret aralığımız var. 17 bin lira civarında yemek dahil olmak üzere anaokulundan liseye kadar eğitim veriyoruz. Anaokulu ile lise ücretleri farklı tabii ki.

GÖLGE- Sanırım ücretleri Bakanlık belirliyor.

ERGÖN- Özel okullar kendi ücretlerini belirlerler , bu ücretlerini Milli Eğitim Bakanlığına bildirirler. Biz bu ücretler üzerinden indirim yapma hakkına sahibiz. Milli Eğitim Bakanlığında 30 bin liradır yemek dahil. Biz ulaşılabilir olsun, okulumuz büyüyen bir okul olduğu için kayıt dönemlerinde yüzde ellilere yakın indirimler yaparak bu ücretlere çekeriz. Kayıt olan velimizde daha sonrayüksek rakamlarla karşılaşmaz.Kayıt olduğu ücret üzerinden enflasyon oranında zamlandırılarak devam eder.

GÖLGE- Kayıt  süresi bittikten  sonra gelene aynı ücret  uygulanmıyor  yani?

ERGÖN- Tabii ki.  Özel okulda okul başladıktan sonra , dönem ortasında gelen çok azdır. Bazen nakil olabiliyor özel kurumlarda. Özel okullar belli bir program ve belli bir sistemle hazırlık yaparak seneye başlarlar. Bu yüzden öğrenci gelmesi durumunda özel okullar da öğrenciyi kabul edememe durumunda kalabiliyorlar. Bu yıl birinci sınıf olarak beş sınıf programladık. Ağustos ayına girdiğimiz zaman birinci sınıflarımız dolacak , kayıt sezonu devam ettiği halde eylül ayında gelirse bir veli birinci sınıfta yer bulamayabilir. İkinci,üçüncü sınıfta yer olabiliyor. Yer bulup bulmamak sınıflara göre değişiyor.

GÖLGE- Neden Özelsin adını kullandınız okulunuza ?

ERGÖN- Adımızda saklı aslında sorunun cevabı. Bizim okulumuzun sloganı “Özelsin çünkü gelecek sensin.” Geleceğimizi emanet edeceğimiz bireyleri en mükemmel donanımla yetiştirmek için onların her birinin özel olduğunu bilerek ve ona göre davranarak bir eğitim veriyoruz. Her gelen öğrenciye Özelsin'i  lisan ve hal olarak belli edecek şekilde davranıyoruz.

GÖLGE-  Kaç personel, öğretmen, idareci ve öğrenci mevcut?

ERGÖN- Özelsin Kolejimizde geçen yıl 300 çalışanımız vardı: 80 eğitim personeli, 25 yardımcı personel, öğrenci sayımız ise ilk yıl  250 ,ikinci yıl 500 öğrenci. Önümüzdeki yılda pandemi sürecine rağmen hedefimizdeki 750 öğrenciye doğru ilerliyoruz.

GÖLGE- Okulun kapasitesi nedir?

ERGÖN-  Okulumuz 1200 öğrenci kapasiteli. Dördüncü yılın sonunda bu kapasiteyi dolduracağımızı düşünüyorum.

GÖLGE-Pandemiden sizde etkilenmişsinizdir. Şu an okulda özel olarak ne gibi kurallar  uyguluyorsunuz?

ERGÖN- Özelsin Koleji bu anlamda da özel. Biz bu okulu yaparken okulun projesi çizilirken başından sonuna kadar bulunduk.Bakanlığın belirlediği standartlar vardır , biz bu standartları ikiye katlayarak yaptık. Bin öğrenci için örneğin sınıfta 1-2 metre karelik bir alan istenirken, bu alanı 2.5 metre kareye kadar çıkarttık. Ferah ve geniş sınıflar yaptık. Koridorlarımızı daha da geniş yaptık.  En son gelen bilgiye göre Bakanlık ,öğrenci veya personel başına toplam alan üzerinden dört metre karelik minumum bir standart istiyor.Bizim okulumuzda tüm okul dolu bile olsa Bakanlığın istediği metre kare dört iken,  şu an bir çalışanımıza düşen metre kare oranı yirmi metre karedir.

GÖLGE - Kapalı alanınız kaç metre kare?

ERGÖN-  14 bin metre kare

GÖLGE -Özelsin Koleji eğitimdeGebze de tam olarak hangi noktada?

ERGÖN-Eğitimin göbeğinde. Bizim hedefimiz şudur: Her okul türümüz kendi alanında Gebze’de bir numaraya oynama hedefindedir. Bunu gelen müfettiş raporlarından da aldığımız tepkilerle görüyoruz. Tüm okullar içerisinde en düzenli ve beğenilen okul olduğumuz kendileri tarafından da söyleniyor. Bu da bize gurur veriyor.

GÖLGE - Okulunuzda kaç dil öğretiliyor?

ERGÖN- 3 dil öğretiyoruz Türkçe dışında: İngilizce, İspanyolca,Almanca.

GÖLGE - İspanyolca çoğu okulda yok sanırım.

ERGÖN-  İngilizcenin dünya dili olduğunu biliyoruz. İngilizceden sonra en çok konuşulan ikinci dil ise İspanyolcadır. Bütün Güney Amerika, İspanyolca konuşur. Akademik ve bilimsel anlamda da en önemli ikinci dil nedir derseniz İngilizceden sonra Almancadır. Dolayısıyla öğrencilerimize İspanyolca ve Almancayı sunarken en çok konuşulan dünya genelinde ikinci dil İngilizceden sonra İspanyolca dedik ve isteyen bu dilimize tercihte bulunabiliyor.Akademik olarak da dünyada bilimsel makalenin çıktığı dil Almanca diyerek  öğrencilerimize dil seçeneklerini iki farklı bakış açısıyla sunduk. İngilizceden sonra ikinci dil olarak seçmek istedikleri ikinci dillerini böylece kendileri seçiyorlar. Bense çocuklarıma İspanyolca dil eğitimi aldırıyorum.

GÖLGE - Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

ERGöN-Soruyu sormadınız ama şunu cevaplamak istiyorum.Böyle büyük bir okulu neden İstanbul değilde Gebze 'de açtınız? Bizim tercihimiz şuydu: Bu toprakların bir evladı olarak ben burada yaşayan, bu bölgede doğmuş, bu bölgede yaşamış, bu bölgenin ekmeğini yemiş , suyunu içmiş biri olarak bu bölge halkına bir borç olarak gördüğüm için Özelsin Koleji gibi bir okulu burada açtım. Ticari açıdan bu bölgede böyle bir okul çok kazandıran bir yatırım değildir. İstanbul 'da açsaydık çok daha yüksek miktarda çok para da kazanırdık ama biz Gebze halkının da kaliteli bir eğitime layık olduğuna inandığımızdan  çocukların faydalanması için daha düşük rakamlarla olacağını bile bile yatırımı buraya yaptık. Geldiğiniz için, hoş sohbetiniz için teşekkür ediyorum.

  GÖLGE:Bizler de size teşekkür ediyor ve başarılarınızın devamını diliyoruz.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız