Kılıçdaroğlu'nu Çok Beğeniyorum

4 Ocak 2020 Saat: 13:38
Kılıçdaroğlu'nu Çok Beğeniyorum
CHP Darıca Belediyesi Meclis Üyesi , iş insanı Tuncer Saltaş:

 

5 yıllık dönem içerisinde inşallah güzel çalışmalara imza atarız, çalışma arkadaşlarımızla beraber. Tabi ki siyasette en uygun, en ideal yer neresiyse bizde oraya gelmek isteriz ,ama hakkıyla.

 

Yakup Başkan sabah namazında kalkıp gece saat 2 de 3 de evine giden bir arkadaştı. Hatta birkaç defa sordum , ''bu enerji nereden geliyor'' diye.

 

Muzaffer Bey'i kişişel olarak severim. Darıcanın çocuğudur. Ama siyaset farklı bir şey. Her yiğidin kendisine göre bir yoğurt yiyişi var. Ortak noktalarda zaten anlaşıyoruz ama ben  Muzaffer Bey’in  bir şeyini takdir ediyorum.

 

2018 ‘in gider tablolarını incelerken   arkadaşlarla beraber,  basın ve ilan gideri olarak 1 milyon 400  bin  lira  kadar bir giderle karşılaştım. Bunun altlarını incelerken bir çok firmaya ciddi rakamlar, faturalar alındığını gördük.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Çiçeği burnunda bir belediye meclis üyesi o. İş hayatındaki başarıları bilinen, ismi duyulan bir iş insanı olmasına rağmen siyasette yeni.  Ancak  siyasette de  iz bırakacak donatıya da sahip.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Darıca Belediyesi Meclis Üyesi Tuncer Saltaş'tan bahsediyoruz.  Saltaş'la , Gölge Dergi okurları için bir araya geldiğimizde , o'nu daha yakından tanıma fırsatı yakalarken , aklımıza gelebilecek herşeyi de sorduk. Sohbetimiz içinde Saltaş'ın bizde bıraktığı en önemli intibası ; olabildiğince mütevazi ve bilgi birikimi tavan yapmış bir insan olduğu yönündeydi.

''Biz yola çıktığımız insanları yolda gördüklerimizle değişmeyiz'' derken samimiyetini yakaladık. Muhalefet olmasına karşın Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık'ın doğru bir kararından övgüyle bahsetmesinden dürüstlüğünü gördük. Yakup Törk hakkındaki düşüncelerini dinlerken de vefakar kimlikte olduğunu hissettik. Konuşmalarında sık sık 'arkadaşlarımızla '' ifadesini kullanırken  ise saygısı ortaya çıkıyordu.

Tuncer Saltaş, oldukça hırslı bir siyasetçi. Darıca'yı, Darıcalıları yakından tanıyor. İlçenin sounlarına vakıf, halkın beklentilerini biliyor. Kubbede hoş bir  seda bırakmanın derdinde.  Siyasi hayatından özel yaşamına, ticari faaliyetinden ülke siyasetine çok şey konuştuk Tuncer Saltaş'la.  Ve istedik ki , sizde ortak olun sohbetimize. Virgülüne dokunmadan işte Saltaş'la çok özel düşünceler.

 

GÖLGE- Tuncer Saltaş  kimdir?

SALTAŞ - Ardahanlı bir ailenin 7 çocuğundan 4 üncüsü.  Ardahan da doğdum. 1986 dan beri Darıca'da yaşamımı sürdürüyorum. Ticaret hayatımı Darıca-Gebze arasında yapıyorum. Sağlık sektöründe,  Darıca'da Hayat Tıp Merkezi adlı bir kuruluşumuz var. Gebze'de Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi adlı bir ortak sağlık güvenlik birimimiz var. İkisi de aile şirketi. İş güvenlik uzmanıyım. Sektörde 25 yılım. Fevziye Hn.ile evliyim, üç tane çocuk sahibiyim. Eşim Fevziye Hn.Bulgaristan göçmeni hemşire, meslektaşım. Eşimde Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Biriminde görevli.

GÖLGE- Hem ticari , hem siyasi bir geçmişiniz var. Son zamanlarda siyasette isminiz çok duyulmaya başladı. Siyaset geçmişinizden bahseder misiniz?

SALTAŞ - Öğrencilik yıllarımdan beri Cumhuriyet Halk Partiliyim. Özellikle iş adamları dernek başkanlığı yaptığım dönemlerde  siyasi parti kimliğimizi dışarı verdik. İzmit derneğimizde çeşitli siyasi partiden arkadaşlarımız vardı. Daha sonra arkadaşım başkan oldu, bende siyasi tercih yaptım. CHP 'de 31 Mart seçiminde Yakup başkan ile birlikte seçime girdik.

GÖLGE- Teklif oradan mı geldi, siz mi istediniz?

SALTAŞ - Teklif arkadaşlardan geldi.

GÖLGE- Şuan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Darıca Belediyesi meclis üyesisiniz,  hangi komisyonda görev yapıyorsun?

SALTAŞ- Plan bütçe komisyonunda görev yapıyorum.

GÖLGE- Komisyon ne yapıyor tam olarak ?

SALTAŞ- Üniversite mezunuyum. Şuan da yerel yönetim okuyorum.Seçildikten sonra ilçe başkanımız ve arkadaşlarımız bu görevi bize uygun gördüler. Kendilerine teşekür ederim.

GÖLGE- Tam olarak ne yapıyorsunuz komisyonda?  Plan bütçe komisyonu  ne yapar , görevi nedir,  yetkisi  var mıdır , Yaptırımı var mıdır?

SALTAŞ- Özellikle gelir ve gider tabloları oluştururken,  2019- 2020 den örnek vereyim; Gelir ve gider tablosu oluştururken plan ve bütçe komisyonu , olaşabilecek gelir ve gider tablolarını inceleyerek bunu meclise sunar. Bu dönem gelir ve gider tablosunu çok gerçekçi bulmadığımızdan dolayı muhalefet şeri koyduk. Bir önceki dönem 2018’in  gelir ve gider tablosunun da gene gerçeğe uygun görmediğimizden dolayı,  yine ilçe başkanı ve arkadaşlarımızla birlikte yine muhalefet şeri koyduk.

GÖLGE- Neyi gerçekçi görmüyorsunuz?

SALTAŞ- Özellikle giderler tablosunu. 2018 le ilgili örnek vereyim. 2018 ‘in gider tablolarını incelerken basın ve ilan gideri olarak 1 milyon 400  bin  lira  kadar bir giderle karşılaştık. Bunun altlarını incelerken bir çok firmaya ciddi rakamlar, faturalar alındığını gördük. Ama bizim yerel basına komik ödemeler yapıldı. Bizzat şahit oldum.en fazla 590 lira yada 1,180 tl gibi. Bu bir kere soru işareti. İkincisi özel kalem müdürünün şuan aklıma gelen rakam 2 milyon 500 bin  gibi yıllık gideri vardı, onun yanı sırada  yine 2 milyon 500 bin lira araç kiralama bedelleri.  Bunları gördüğünüz zaman,  bir de kamuoyunun çokça gördüğü ve bildiği elektrik direklerine verilen  paralar var .  Darıca da 6 milyona  elektrik direkleri değişti. Önceki belediye başkanı şimdiki belediye başkanına devretti.  Akılla vicdanla bu işin gerçekçi olmadığına  inandığımızdan dolayı  arkadaşlarla beraber muhalefet şeri verdik.

2019'da  yaptığımız ,  2020’ye bakışımızda  şu;  Hizmet kaliteli ve halka hizmet varsa biz destekliyoruz.  Gene bizim halkımızın yararına verdiğimiz  asansörlerle ilgili karar vardı.  Belediye yönetmeliğine göre  asansör firmaları  her yıl bir bedel alır, bakım bedeli.  Bizim komisyona geldi, oturduk arkadaşlarla konuştuk.  Hem ak partili arkadaşlarla,  hem muhalefet olarak komisyondaki arkadaşlarla  %10’luk bir katılım payı . Yönetmelik gereği alınması gerekiyor,  belediyenin alması gereken bu rakamı komisiyon üyeleri olarak (hem CHP ve AK Parti)halkımızdan alınmaması konusunda hem fikir olduk.  Bunun yanı sıra engelli vatandaşlarımız için motorlu sandalyeler, bakımları ,tadilatları için belediyenin bütçe ayırmasını sağladık ve  bunlara iktidar partisiyle ortak karar verdik.

GÖLGE- Muzaffer Bıyık’ı nasıl değerlendiriyorsun?

SALTAŞ- Kendisini kişişel olarak severim. Darıcanın çocuğudur. Ama siyaset farklı bir şey. Her yiğidin kendisine göre bir yoğurt yiyişi var. Ortak noktalarda zaten anlaşıyoruz ama ben  Muzaffer Bey’in  bir şeyini takdir ediyorum.  Daha önce AK partili arkadaşlarımızda yüzde yüz görmediğimiz Mustafa Kemal Atatürk ismini çok kullanıyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bir Mustafa Kemal hayranı olarak kurucu önder Mustafa Kemal’e saygı gösterilmesi beni etkiliyor. Özellikle TBMM'de  bazıları  Mustafa Kemal’i ve silah arkadaşlarını çok kullanmıyor.  Ama Muzaffer bey’in özellikle meclis toplantılarında dile getirdiği zaman ona saygım artıyor.

GÖLGE- Saltaş’ın siyasi hedefi nedir?

SALTAŞ- Gelişme dönemindeyim , zaman içinde olgunlaşma dönemim olacak. Biz şuan arkadaşların yanında stajda görmüş oluyoruz. Aynı zamanda öğrencilik yapmış oluyoruz.  Bizim 2019 yılı 2020 ye bağlayan dönemi tecrübe kazandığımız bir dönem oluyor. 5 yıllık dönem içerisinde inşallah güzel çalışmalara imza atarız, çalışma arkadaşlarımızla beraber. Tabi ki siyasette en uygun, en ideal yer neresiyse bizde oraya gelmek isteriz ,ama hakkıyla. Benim için şuan erken, önümde çok daha hak eden bir sürü arkadaşımız var.  Biz önce yola çıktıklarımızı  yolda bulduklarımıza değişmememiz gerekiyor.

GÖLGE- Bölgemizde CHP’nin seçimi  kazanmaya en yakın olduğu yer Darıca'ydı. Yakup Törk'de bölgede çok tanınan isimdi, bu kadar seçimi kazanmaya yaklaşmışken neden kaybetti CHP?

SALTAŞ- Yakup Törk’ü anlatırken bence yaşamak lazım onu. Ben kendisiyle uzun yıllardır tanışırım. Son 6 ayda beraber yol yürüdük.  Yakup Başkan sabah namazında kalkıp gece saat 2 de 3 de evine giden bir arkadaştı. Hatta birkaç defa sordum , ''bu enerji nereden geliyor'' diye. 1 yaş da büyüyüm ondan bu arada. Gerçekten işini severek yapan , sonuna kadar da hak eden birisiydi. Neden böyle oldu bende çözemedim , Yakup başkanda çözememiştir. Ama takdir edersinizdir biz burada sadece AK Parti'yle , Muzaffer Başkan'la yarış yapmadık.  Biz sayın cumhurbaşkanımızla,  aynı zamanda içişleri bakanımızla, Fikri Bey'le , biz Türkiye bakanlarıyla yarışa girdik.  Eğer herkes kendi alanında bu yarışın içerisinde olmuş olsaydı bu 10 bin,20 bin farkıyla Yakup Törk ve  ekibi yarışı önde bitirirdi. Ama şöyle bir gerçek var ,  bazı şeyler ekonomiye dayalı.

GÖLGE- CHP’nin parası mı yoktu?

SALTAŞ- Seçimde Cumhuriyet Halk Partisi  genel merkezi yanılmıyorsam 6 bin lira destekte bulundu. Diğer harcamalar başkan adayı yapabildiği kadar yaptı.  Mahalle örgütleri , partiye gönül veren arkadaşların destekleri ile oluşan bir şey. Siyasi partiler de özellikle ekonomi çok önemli.

GÖLGE- Sizin kaç paranız gitti?

SALTAŞ- Yola çıkarken para hesabını yapmadık.  Sizin gibi dostlar, arkadaşlarda sahiplendi bizi. Yakup Başkan da bugüne kadar ben battım,  ya da diğer arkadaşlarda böyle bir durum olmadı. Çünkü gerçekten bu işi severek yapıyoruz.

GÖLGE- Hem muhalefet siyasetçisi , hem de Darıcalı biri olarak Darıca'nın üç tane sorunu nedir sizce?

SALTAŞ- Trafik, sanat ve spor, kültür.

GÖLGE- CHP’nin ülke siyasetini son zamanlarda nasıl değerlendiriyorsunuz? Parti içinde Kılıçdaroğlu'na karşı ayaklanma hazırlığı var gibi. CHP’nin mevcut yönetimini ve ülke siyasetine bakış politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

SALTAŞ- Normalde ben , yerel siyaset dışında genel siyasete giren bir insan değilim. Ben Kemal bey’in siyasetçi kimliğini çok beğeniyorum. Politikasını da beğeniyorum. Son seçimde gösterdiği başarı ile zaten kendisini göstermiş oluyor. Kazandığımız büyükşehirlerde yaptığı söylem ve eylemler ile kendini kanıtlıyor. Bundan sonra ki süreçte  o büyükşehirleri ya da kentleri yönetecek belediye başkanlarımızın , meclis üyelerimizin göstereceği, vereceği refleksle ortaya çıkaracaktır.

GÖLGE- Tıp merkezinin dışında birde ortak sağlık güvenlik biriminiz var. O ne zaman kuruldu? Nasıl  çalışıyorsunuz? Kaç fabrikaya hizmet ediyorsunuz?

SALTAŞ- 20 yıldan beri sektörün içerisindeyim. 2013 de ortak sağlık güvenlik birimi diye bir yasa çıktı. Bizimde tıp merkezinde yönetici olduğum dönemlerde hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşlar vardı. Taleplerle bölgemizde ortak sağlık birimi kuruluşumuz oldu. yirmiye yakın arkadaşımız var. 100’ e yakın kuruluşla çalışıyoruz.

GÖLGE-  Sayın Saltaş,  bu keyifli sohbet için ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

SALTAŞ- Ben de sizlere çok teşekkür ediyorum. Gölge Dergi'ye emeği olanları kutluyorum.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız