KOTO önerdi, medikal ürünlerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı

5 Mayıs 2020 Saat: 15:40
KOTO önerdi, medikal ürünlerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı
Kocaeli Ticaret Odası’nın, koronavirüsle mücadele döneminde altın ihracat kalemi olarak gördüğü medikal ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasında ön izin şartı kaldırıldı. Medikal ürün üreticileri, koronavirüsü fırsata çe

Kocaeli Ticaret Odası’nın, koronavirüsle mücadele döneminde altın ihracat kalemi olarak gördüğü medikal ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasında ön izin şartı kaldırıldı. Medikal ürün üreticileri, koronavirüsü fırsata çevirerek hem ürünlerini hem tecrübelerini tüm dünyaya pazarlayabilecek

 

KOTO’nun, uzun süredir gündeme getirdiği ve son olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde, 365 Oda/Borsa başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda Oda Başkanı Necmi Bulut tarafından bizzat iletilen medikal ürünlerin ihracatının ön izne bağlı olmadan yapılması önerisi/talebi karşılık buldu. 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile solunum cihazları ve sarf malzemelerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN İHTİYACI ÖNCELİKLİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Bulut, “4 Mart ve 26 Mart tarihlerinde yayımlanan tebliğler ile ihracatı ön izne bağlı olan ürünlerin ihracatının serbest olması gerektiğini, ülkemizdeki ihtiyaca cevap veren medikal malzeme üreticilerimizin ventilatör dışında ki medikal ürünleri Sağlık Bakanlığımızın ihtiyacı öncelikli olmakla beraber ihraç etmelerine izin verilmesinin ekonomimize katkı sunacağını birçok girişimle ve toplantıda ilettik. 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile solunum cihazları ve sarf malzemelerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı.

İZİN UYGULAMASINA SON VERİLDİ

Bu çerçevede; ventilatör, ecmo, oksijen konsantratörü, ventilasyon sarfları, hasta devreleri ıv kanül, entübasyon tüpleri, yoğun bakım monitörlerinin ihracatı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumunun ön iznine bağlanması düzenlemesine son verildi. Bir diğer Tebliğ değişikliği ile de; dezenfektan, kolonya, hiidrojen peroksit ve etil alkol ürünlerinin ihracatı için kayıt ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması uygulamasına da son verildi.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Bu konuda önemli bir potansiyel arz eden Kocaelili iş insanlarımızın talebinin kısa sürede hayata geçirilmesi mutluluk verici. Kocaelili iş insanlarımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, koronavirüsü ticari fırsata çevirerek hem dünyaya sağlık ihraç edeceklerini hem de tecrübelerini göstereceklerini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığımızın yönlendirmeleri doğrultusunda, önce iç pazara cevap vermek kaydıyla, tüm dünyaya sağlık iletecekler. Talebimize duyarsız kalmayan Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi. 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız