Özcan Sarıçam: Eğitimde ray değiştik

29 Kasım 2019 Saat: 22:07
Özcan Sarıçam: Eğitimde ray değiştik
KO-MEK, GESMEK ücretsiz kurslar açınca mertlik bozuldu, dolayısıyla bizlerde işimizi yapamadık. Mesleki yeterlilik kurumlarına ağırlık vermeye başladık. Bunlarla ilgilide yaklaşık 8 yıldır hizmet veriyoruz. Lojistik firmalıların bir nevi tedarikçisiy

KO-MEK, GESMEK ücretsiz kurslar açınca mertlik bozuldu, dolayısıyla bizlerde işimizi yapamadık. Mesleki yeterlilik kurumlarına ağırlık vermeye başladık. Bunlarla ilgilide yaklaşık 8 yıldır hizmet veriyoruz. Lojistik firmalıların bir nevi tedarikçisiyiz.

Eğitimde ray değiştirdik, eğitimin dışına çıktık mı? Gayrimenkulcü olduk mu? Yada bilmediğim bir işe girdik mi ne de olsa ticareti bilen biriyiz, ama yapamadık. Eğitimin olduğu yerlerden gitmeyi tercih ettik, dershane geçmişimizde var.

Psikoteknik raporunu uluslararası ve yurt içi yük taşımacılığı yapan tüm şoförler almak zorundadır. Araç kullana şoförlerin almış oldukları rapor 5 yıl süre ile geçerli sayılıyor. Bu süre dolduktan sonra fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı olduklarını belirten psikoteknik raporunu tekrardan almaları gerekiyor.

 Gölge / Özel -Son yirmi yıldır Gebze ve çevresinde Hazar ismini neredeyse bilmeyen yok. Önce bilgisayar kursu ile isimlerini duyurdular. O yıllarda henüz bilgisayar öyle her iş yerinde , her evde bulunumuyordu. İnsanların bilmediği uzak bir teknolojiydi bilgisayar. 

Gebze'de ilk bilgisayar kursunu açan Özcan Sarıçam, yeni nesili bilgisayarla tanıştırırken bugüne kadar yirmibinin üzerinde kursiyerin hem meslek hem de iş sahibi olmalarına katkı sundu. Hazar Eğitim Kurumu 'nu tanımayan, yolu oradan geçmeyen kalmadı bir nevi. Eğitim yaşamı içinde bir dönem yoğun talepler üzerine siyasete de giren Özcan Sarıçam, rahmetli Aleattin Kurt'u kıramayarak Darıca Belediye Başkan adayı oldu. Siyasi deneyimi kısa sürdü ve ''Ben eğitimciyim. Topluma bu yolla hizmete devam edeceğim '' diyerek, siyasi yaşamına nokta koydu.
Gebze'nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi, o yıllar zirvede olan Hazar Eğitim Kurumu'nu da ister istemez etkiliyordu. Ko-Mek, Ges-Mek gibi belediye kursları açılıp bilgisayara yönelik eğitim verilmesi Hazar'ı da etkileyince Özcan Sarıçam, sektörün bir başka penceresinden yine hizmete devam kararı aldı. Kendi deyimiyle ''mertlik bozuldu.''
Gebze ve bölgesinde hemen herkesin bildiği , Psikoteknik ve SRC kurslarıyla hız kesmeden eğitime devam eden Özcan Sarıçam'la Hazar'ı ve kendisini konuştuk.
Virgülüne dokunmadan işte Özcan Sarıçam ve Hazar .
GÖLGE- Özcan Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Özcan Sarıçam kimdir?
SARIÇAM- 1967 Ardahan’da doğdum. 1976 yılından itibaren Gebze’de ikamet etmekteyiz. 9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Eski adıyla GYT şuan ise Gebze Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans çıkışlıyım.
GÖLGE- Hazar'ın tarihçesini anlatabilir misiniz? Ne zaman kuruldu, ne zaman başladı?
SARIÇAM- Özel Hazar Eğitim Hizmetleri 1994 yılında kuruldu, Gebze bilgisayarı ilk Hazar ile tanıdı. Eğitim hizmetleri adı altında 20 yıldır hizmet vermeye devam etmekteyiz. Bilgisayar üzerine 15.000 ile 20.000 kursiyere sertifikasıyla buluşturduk. 2012 den beri Ulaştırma Bakanlılığı'nın mesleki yeterlilik belgeleri üzerine Gebze’de hizmet vermeye devam ediyoruz.
GÖLGE- İlk başladığınız yıllara göre bir değişiklik gelişmiş. Eskiden bilgisayar kursu düzenlerken , şuan SRC düzenleniyorsunuz bu konuya değinir misiniz?
SARIÇAM- KO-MEK, GES-MEK ücretsiz kurslar açınca mertlik bozuldu, dolayısıyla bizlerde işimizi yapamadık. Mesleki yeterlilik kurumlarına ağırlık vermeye başladık. Bunlarla ilgili de yaklaşık 8 yıldır hizmet veriyoruz. Lojistik firmalıların bir nevi tedarikçisiyiz. Şöyle; ehliyet ile trafiğe çıkmak yeterli olmuyor. SRC belgesinin olması şart. SRC belgesi olmayan sürücülere ve taşıt sahiplerine ceza kesiliyor. Ayrıca denetimini yapan Ulaştırma Bakanlığına bağlı 30000 sivil memur. Jandarma, trafik polisi ve trafik zabıtası tarafından kontrolde yakalanması durumunda şoföre 290 TL araç sahibine ise 1000 TL ceza kesiliyor.
GÖLGE- Psikoteknik ve SRC nasıl kurdunuz?
SARIÇAM- Eğitimde ray değiştirdik, eğitimin dışına çıkmayı hiçbir zaman aklımıza getirmedik. Farklı sektöre atılabilirdik ne de olsa ticareti bilen biriyiz, bildiğimiz sevdiğimiz iş için tekrar bu yolda kollarımızı sıvadık. Eğitimin olduğu yerlerden gitmeyi tercih ettik, dershane geçmişimizde var, Eksen Dershanesi'ni kurduk, o zamanlar yürürlükte SBS sınavı vardı . Eğitimle yolumuza devam etmek isterken Milli Eğitim Bakanlığı projesi olduğundan, SRC ve Piskoteknik için bu yolda adımımızı attık.
GÖLGE- Psikoteknik raporu nedir? Kimler almalıdır?
SARIÇAM- Psikoteknik değerlendirme raporu kısaca sürücülerin sahip oldukları, güvenli kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin psikolog ve simülatör eşliğinde bir saat süre ile değerlendirilmesi sonucunda sürücülerimize verdiğimiz rapordur. Psikoteknik raporunu uluslar arası ve yurt içi yük taşımacılığı yapan tüm şoförler almak zorundadır. Araç kullana şoförlerin almış oldukları rapor 5 yıl süre ile geçerli sayılıyor. Bu süre dolduktan sonra fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı olduklarını belirten psikoteknik raporunu tekrardan almaları gerekiyor.
GÖLGE- Testi geçemeyen şoförler tekrardan sınava girebiliyor mu?
SARIÇAM- Testi geçemeyen şoför arkadaşlarımız, 6 ay sonra bir daha teste girmesi gerekiyor, ya da psikiyatrist nihai noktayı koyup geçirebiliyor şöyle ; psikiyatrist gördükten sonra o kişi testten kalmış ise bazı şoförlerin klavye ve diksiyon bilgisi olmadığından dolayı, psikiyatrist nihai kararı verip geçiriyor, göz kulak vesaire problemleri olan kişiler maalesef testten kalıyorlar.
GÖLGE- Sektörde sizle birlikte kurs firma bölgemizde var mı? Varsa kaç tane?

SARIÇAM- SRC ve Psikoteknikte tek kurumuz.

GÖLGE- Sektörünüzün temel sorunları nelerdir? Bunların çözüm yolları nedir?

SARIÇAM- Gündemde olan kullanmak istemesem de ekonomik bir yetersizlik söz konusu , bir diğer sorunlara gelecek olursak insanlar eğitim denilince maalesef ki uzaklaşıyor, bu eğitimleri alıp daha kültürlü bir şekilde üç boyutlu bakmak zorundalar. Bu durum gerçekleşmediğinde boşa kürek çekmiş oluyoruz. Bizler kurulu bir düzen yapmaya çalışıyoruz mevzuatla, kuralıyla, cezasıyla maalesef yeterli olmuyor. Çözümlerden bahsedecek olursak özelikle ticari yâda binek hepimizin güvenli sürüş eğitiminden geçmemiz gerekli. Biz bunlara ileri sürüş teknikleri diyoruz örnek verecek olursak buzda kaymaktan, fren tutmamasına kadar çoğu konudan eğitim veriyorlar. Bu eğitimleri kesinlikle alınması gerekiyor.
GÖLGE- SRC Belgesi kaça ayrılıyor biraz bahseder misiniz?
SARIÇAM- 4 belgeden oluşuyor. SRC 1 belgesi alan şoförlerimiz uluslararası yolcu taşıma yaparlar. SRC 1 mesleki yeterlilik belgesini almak için en az ilkokul mezunu olup 26 yaşından gün almaları gerekiyor. SRC 2 belgesi alan şoförlerimiz ise şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaparlar. En az ilkokul mezunu olup 26 yaşından gün almaları gerekiyor. SRC 3 alan şoförler uluslararası yük taşımacılığı yaparlar. Mesleki yeterlilik belgesini alması için ilkokul mezunu olup 19 yaşından gün alması yeterlidir. SRC 4 belgesi alan şoförlerimiz ise yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yaparlar. SRC 4 mesleki yeterlilik belgesini almak için en az ilkokul mezunu olup 19 yaşından gün alması yeterlidir. Son olarak bütün belgeler için başvuru yapan şoförlerin B-C-E-D ehliyetlerden birine sahip olmaları gerekmekte.
GÖLGE- Bugüne kadar kaç kursiyere sertifika verdiniz?
SARIÇAM- Bilgisayar kursu verdiğimiz dönemde 15.000 ile 20.000 mesleki yeterlilik belgesi üzerine ise 10.000 ile 12.000. Gebze bizi, bizlerde Gebze’yi iyi tanırız.
GÖLGE- Yıllardır bu sektörün içinde olmanıza rağmen neden sadece SRC ve Piskoteknik eğitimi veriyorsunuz? Kabuğunuzdan neden dışarıya çıkmadınız?
SARIÇAM- Eğitimin her dalını yapmak mümkün değil maalesef, iş makinelerini yapan başka firma vardır. Sürücü kursunu kuran başka firma vardır. Yani bir kurum hepsine yetişemiyor. Mevzuat olarak hepsine ayrı ayrı binalar isteniyor. Devletin kamu malı gibi biz buna rasyonel deriz. Maalesef yasadan dolayı binalarımızı verimli kullanamıyoruz. Mevzuat çıkarılıyor sadece bu iş ile bu binayı aktif kullanabilirsin, halbuki x bir İş’te özel kurumlara aittir.
GÖLGE- Psikoteknik ve SRC yolu sizden mi geçer?
SARIÇAM- Yılların tecrübesine dayanarak gönül rahatlığa ile bu cümleyi kuruyorum evet, bizden geçer. Rahmetli Münir Özkul’un dediği gibi” ben tüccar değilim, eğitimciyim.”
GÖLGE- Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyor, son olarak okuyucularımıza bir mesajınız var mı?
SARIÇAM- Gebze bizim, Gebze’de kazanalım. Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ’in dediği gibi, Gebze’de harcayalım. Gebze konum olarak Eskihisar ile Darıca gibi güzel bir mevkideyiz. Eğitim adına bir konuya değinmek isterim trafikte bir anlık dikkatsizlik, ömür boyu pişmanlıktır. O yüzden herkesin dikkat olmalarını rica ediyor, Gölge Dergi çalışanlarına teşekkür ediyorum, Gebzeli hemşerilerime de saygılar sunuyorum.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız