''Paradan ziyade marka olmak istiyorum''

29 Mart 2024 Saat: 16:31
''Paradan ziyade marka olmak istiyorum''
Körfezli iş insanı Alican Kazgan siyasetten ticarete, STK'dan hedeflerine Gölge Dergi'ye anlattı;

Marka değerimin yükselmesi  hedefindeyim. Kocaeli ve sonrasında Türkiye genelinde ismimi duyurmak istiyorum. Paradan ziyade marka olmak istiyorum.

Yatırım yapacak büyük holdinglerin körfezi sadece durak noktasında görmemesi gerekir. 12 tane limanın ticaretini yapıyorlarsa,  'Körfez'e de ne katabiliriz ' diye düşünmeleri gerekir.

2010 yılında da market sektörüne girmiştik, hem perakende hem toptan satışlarımız vardı. 2015 yılında gıda toptancılığını bıraktık. 2022 yılında da market sektörünü bıraktık.

 Gayrimenkul işini aktif olarak yapan kişilerin iki sorunu var. Birincisi tek bir isim üzerinden tekele geçmiş bir  ''sahibinden'' derdi var. İkincisi de çantacı diye tabir edilen kişiler.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Bazı aile isimleri vardır, bulunduğu kent  ile özdeşir, adeta o şehire sembol olur isimler. Örneğin Gebze denilince akla ilk gelen Başaranlar  veya  Babacanlardır.  Körfez ilçede  ise akla gelen llk aile Özcanlar, yani Kazgan ailesi.

Körfez ilçede  hemen herkesin tanıdığı, oldukça  saygın ve sevilen Özcanlar  Ailesi gıdadan, inşaata, gayrimenkulden otomotiv  ve STK'lara kadar neredeyse  yaşamın her alnında varlar.  Daha da dikkat çekeni, bizim de kapılarını çalmamızın belki de asıl nedeni;  tam tamına altı kardeşin aynı çatı altında hizmet üretmeleri.

Günümüzde iki kardeşin aynı işi yapması bile sorun yaratırken,  Özcanların herkese örnek olan birliktelikleri ve başarılı iş yaşantıları  sadece Körfez'de değil, Kocaeli iş dünysında da takdir ediliyor.

Aslen Karslı olan, Körfez'in etkin ailesi  Özcanları  ve altı kardeşi herkes gibi bizde merak etik. 4 çocuk babası Engin Kazgan , 4 çocuk babası   Eren Kazgan, 3 çocuk babası  Ercan Kazgan , 4 çocuk babası Yücel Kazgan , 2 çocuk babası  Alican Kazgan ve  2 çocuk babası Özcan Kazgan, gelenek  ve göreneklerini  nasıl böylesi başarılı şekilde devam ettirebiliyorlar, aynı iş yerinde altı kardeşin çalışmasının zorluklar nelerdir gibi aklımıza takılan pek çok soruya da cevap bulmak için , Kazganların kapısını çaldık.  STK ve siyasi çalışmaları nedeniyle kamuoyunda en çok tanınan  Alican Kazgan'la randevulaştığımız  gün ve saatte, Özcanların şirket merkezinde bulduk kendimizi. 

Oldukça ferah , şık ve modern çizgilerle tasarlanmış şirket merkezi iki kattan oluşuyor. Birinci katta gayrimenkul ağırlıkta.  İkinci kat ise yönetim , inşaat ve finans konularının merkezi yapılmış. Alican Kazgan kendi markasını  ve ismini  gayrimenkulde öne çıkararak Özcanlar İnşaat'ın satış lokomotifliğini üstlenmiş. Eren Kazgan'da inşaatın ilerlemesinden mesul.  Tabi  her kardeşin üstlendiği başlıca sorumluluk alanları var. Kimi sadece mali işlerden , kimi arazi planlama, kimi de satış sonrası takip ve müşteri temaslarından sorumlu.

Birbirlerine çok bağlı, aralarındaki hiyerarşiyi çok iyi bilen altı kardeş , kendilerine  her şeyi babaları Hamit Kazgan'ın öğrettiğini, babalarından gördükleri  yöresel değerleri ve iş ahlakını sürdürmeye gayret ettiklerini söylüyorlar.

Özcanlar Ailesinin bel kemiği Hamit Kazgan'ın oğulları ile bir araya geldiğimizde çok sıcak misafirperverlik gördük. '' Kars kültürünün gereği misafir  önce sofrada ağırlanır '' diyerek ;  o gün bize  özel  hazırlattıkları pişi, kete,  gök peynir, bal , sarıyağ ve tuluğ peynirle donatılmış masada bulduk kendimizi. Allah ziyade  etsin, çok lezzetli bir  yemekten sonra Alican Kazgan'la da sohbetimize başlamış olduk.

Buyurun bakalım, virgülüne dokunmadan Özcanlar, Kazganlar ve Alican Kazgan...

GÖLGE- Alican Kazgan Kimdir?

KAZGAN- 1984 Kars doğumluyum. Evliyim. 2 çocuğum var. Anadolu Üniversitesi  İşletme Bölümü mezunuyum. 35 yıldır Kocaeli’nde ikamet ediyorum. 1994 yılında  Derince oturuyorum. 6 kardeşiz.  Kocaeli Anadolu Dernekleri Federasyon Başkanlığı yapıyorum.

GÖLGE- Ticari hayatınız nasıl başladı?

KAZGAN- Aile şirketimiz olan Özcanlar firması ile beraber üniversite sonrası ticarete başlamış oldum. 2005 yılı itibari ile gıda toptancılığı sürecimiz başladı. 2014 yılında kantin sektörüne girdim. Ayrıca Kocaeli Kantin İşletmeciliği Derneği kurucu başkanlığı yaptım. 2020 yılına kadar kantin işletmeciliğine devam ettim.  O süreçte emlak danışmanlığı öğretmenliği yaptım halk eğitim merkezinde, yaklaşık iki yıl kadar.  Sonrasında gıda sektöründen çekilme kararı alıp tamamen inşaat, gayrimenkul, otomotiv üzerine faaliyet göstermeyi hedefledik.

GÖLGE- İnşaat, gayrimenkul, otomotivte de  kardeşlerinizle beraber mi çalışıyorsunuz?

KAZGAN- Evet. Gayrimenkul kısmı ile ben ,  Yücel Kazgan ve Ercan Kazgan'la devam ediyoruz, diğer üç kardeşim ise inşaat işleri ile ilgileniyor.

GÖLGE- Gayrimenkulde tam olarak yaptığınız işten bahseder misiniz?

KAZGAN- Arsa, konut, daire, dükkan alım-satım ve kiralama  yapıyoruz, dışarıdan portföylerimiz var. Çalışmış olduğumuz müteahhit arkadaşlarımız var , hem de bireysel olarak dışarıdan gelen müşterilerimiz var. Anahtar teslim tahahhüt işleri  yapıyoruz. Ayrıca , iç mimarlık hizmeti veriyoruz.  Proje çizimi işleri ile de ilgileniyoruz.

GÖLGE- Otomotiv  nasıl  başladı, inşaatlardan takas yöntemi ile  mı başladınız?

KAZGAN- Otomotiv üçüncü planda. Evet peşinat amaçlı  takas olarak  geliyordu. Biz de dışarıya yönlendirmekten , pazarlamaktan ziyade müşterimiz  memnun olsun diye, satarken fark düşmesin  mantığıyla piyasa değeriyle biz alıyoruz,  müşterimize de yardımcı oluyoruz. Kendi bünyemizde de satışını yapıyoruz.

GÖLGE- - Gıda sektörüne nasıl başlamıştınız?

KAZGAN- Gıda toptancısı olarak başladık. Genelde soğuk meşrubat, bakliyat üzerine toptancılık yaptık. 2005 yılında başladık 2015 yılına kadar yürüttük.  2010 yılında da market sektörüne girmiştik, hem perakende hem toptan satışlarımız vardı. 2015 yılında gıda toptancılığını bıraktık. 2022 yılında da market sektörünü bıraktık. 

GÖLGE- Gayrimenkul satışlarında başarılı mısınız?

KAZGAN- Bizim avantajımız şu; özellikle yerel olarak baktığımızda 2010 yılından bu yana inşaat ve gayrimenkulün içindeyiz . Bulunmuş olduğumuz bölgede yaklaşık 1000 tane konut yaptık. Tanınırlığımız var.  Yeri geldiği zaman daire alıp arsa vermek, arsa alıp daire vermek şeklinde bir ticaret ağımız da var , başarılı ilerliyoruz.

GÖLGE- Sadece Körfez bölgesinde misiniz?

KAZGAN- Kocaeli genelindeyiz. Kartepe'de villa işimiz var şuanda. İstanbul’dan dahi kendi portföylerimiz oluşmaya başladı.

GÖLGE- Şubeleşme hedefiniz var mı?

KAZGAN- Gayrimenkulüüç kardeş kendimiz yürütüyoruz ama hedefimiz kurumsala dönüp şubeleşmek. Öncelik  hedefimiz İzmit merkezde  şube açıp,  daha sonrasında Kocaeli'nin her ilçesinde bir tane gayrimenkul ofisi kurup  şubeleşmeyi hedefliyoruz. Hem tecrübelerimizden hem çevremizden yararlanıp kurumsal yapı ile ilerlemeyi düşünüyoruz.

GÖLGE- Gayrimenkul  firmanız  Kocaeli Emlakçılar Odası veya  Emlak Kulübü'ne üye mi?

KAZGAN- Kocaeli emlakçılar  üyesiyiz. Resmi olarak esnaf odasına bağlıyız , aynı zamanda da ticaret odası emlakçılar odasına bağlıyız. Yapı olarakta elimizden geldiğince onlarla beraber istişare ile hareket etmeyi hedefliyoruz.

GÖLGE- Sektörde rahatsız olduğunuz konular var mı?

KAZGAN- Gayrimenkul işini aktif olarak yapan kişilerin iki sorunu var. Birincisi tek bir isim üzerinden tekele geçmiş bir  ''sahibinden'' derdi var. ( Sarı levhalar) diye tabir ediliyor. İkincisi de çantacı diye tabir edilen kişiler. Denetim olarak eksik  kalınıyor. İşi hakkıyla yapılabilmesi için işin adaletli olması gerekir . Nizami olarak eksiğim yoksa,  işi yapan diğer meslektaşlarımda aynı ölçüde işini yapsın ki, birbirimize zarar vermemiş olalım.

GÖLGE- Vatandaş yerini verirken, emlakçı seçimini nasıl yapsın?

KAZGAN- Yerleşik esnaf olmasına dikkat etsin. Ciddi anlamda belgeli, ehli olan insanlarla çalışırlarsa problem yaşamazlar.

GÖLGE- Emlak sektörüne yönelik  çıkan yasa ile ilgili düşünceleriniz nedir?

KAZGAN- Olması gereken oldu. Bir işi hakkı ile kim yapıyorsa belirlenmesi lazım. Bizim Türk milleti her işe atlıyor bilse de, bilmese de , buda sektöre zarar veriyor. En azından bu işte okumuş, eğitimini almış, belgesini almış insanlar yanlış yapmaz. Hasbelkader bu işe girmişse maalesef başta kendine,  sonra  bulunmuş olduğu sektöre zarar veriyor.

GÖLGE- Kocaeli'deki hedefiniz nedir?

KAZGAN- Önümüzdeki bir yıl içinde her ilçede şube oluşturmak. Kocaeli geneline hizmet edebilmek.

GÖLGE- Gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmeli?

KAZGAN- Tapuyu belediyeden sorgulatması gerekir, kurumsal firmalarla çalışmasını öneriyoruz.

GÖLGE- Vatandaşlar Özcanlar firmasını neden tercih etsinler?

KAZGAN- İşin içinden geliyoruz, kardeşim inşaat mühendisi, abilerimin müteahhit olması, beraber çalıştığım kişilerin her birinin kendi alanında bilgili olması avantaj.

GÖLGE- Kocaeli'de marka ve en iyisi olacağım diyor musunuz?

KAZGAN-  STK geçmişim olduğu için aslında çok para odaklı bakmıyorum. Marka değerimin yükselmesi  hedefindeyim. Kocaeli ve sonrasında Türkiye genelinde ismimi duyurmak istiyorum. Paradan ziyade marka olmak istiyorum. Sektörümle de sosyal çalışmamı birleştirecek hayır işlerinde bulunmayı hedefliyorum. Gayem , ne kadar kazanırsam kazanayım , sosyal çalışmalarda da bulunmak.

GÖLGE- STK da  kimliğiniz nedir?

KAZGAN- 2014 yılında gıda toptancılığı yapmış olduğum süreçte kantin işletmeciliği yapan müşterilerim vardı . Belirli bir samimiyetten dolayı kantin işletmeciliğinin sıkıntı ve sorunlarından bahsettiler.  Bende teşkilatlanma yapısını, dernek çatısı altında buluşmalarını önerdim , fikir  benden çıkınca iş bize kaldı. Bizde kırmadık,  bu şekilde Kocaeli kantin işletmecileri kurucu başkanı olarak  STK girmiş oldum. Kocaeli Karslılar Derneği kurmayı hedefledik.  2017 yılında 30 Ekim Kars’ın kurtuluş yılında , Kocaeli Karslılar Derneği'ni kurduk.  Sosyal çalışmalarımız ile ses getirdik. Sadece kültürel çalışmalar değil, sosyal çalışmaları ön planda olan dernek olduk.

GÖLGE- Derneğe aktif devam ediyor musunuz?

KAZGAN- Şuan federasyon sadece var. Dernek camiasında güç birliği çok önemlidir. Koç ile Anadolu Dernekler Federasyonu bir çatı altında birleşmeyi hedefledik. 2023 yılında Kocaeli Anadolu Federasyonu Kurucu Başkanlığına geldim. Bu süreç içerisinde; Kocaeli kantin işletmeciliği ve Kocaeli Karslılar Derneği genel kurul görevlerimizi devir ettik. Körfez  Kent Konseyi'de iki dönemdir yönetim kurulu üyesiyim. Bir çok dernekte de üyeliğim var.

GÖLGE- Kocaeli’de size göre sorun gördüğünüz ne var?

KAZGAN- Sosyal anlamda özellikle Körfez'de eksiklik var. Sanayi anlamında yoğun olan bölgedeyiz,  ama muayene istasyonu olmayışı ilginç. Otoban sıkıntısı var.

GÖLGE- Size göre sanayide ki körfez mi? Körfezde ki sanayi mi daha önemli?

KAZGAN- Sanayideki körfez elbette. Ticaretin merkezi boyutunda. Sadece sanayi odaklı kalmaması lazım , yatırım yapacak büyük holdinglerin körfezi sadece durak noktasında görmemesi gerekir. 12 tane limanın ticaretini yapıyorlarsa,  'Körfez'e de ne katabiliriz ' diye düşünmeleri gerekir.

GÖLGE- Sosyal hayatınızda neler yaparsınız?

KAZGAN- Geçmişte  Türk Halk Oyunları oyuncusuyum. Üniversitede halk oyunları eğitmenliği yapmıştım. Sporu çok severim. Geçmiş dönemde karate yaptım. Futbola merakım var, oynamayı severim.

GÖLGE- Kars’a  enson ne zaman gittiniz?

KAZGAN- 3 sene önce gitmiştim,  Sarıkamış şehitler yürüyüşüne  bizzat katılmıştım.  Bu yaz tekrar gitmeyi hedefliyorum.

GÖLGE-  Alican Bey, zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz, sağolasınız.

KAZGAN- Bizler teşekkür ederiz, ayaklarınıza sağlık.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

GÖLGE'NİN NOTU: Özcanlar İnşaat'tan sorumlu Eren Kazgan'la da  yapılan söyleşiyi gelecek sayıda okuyacaksınız.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız