Gebze'nin en köklü firmalarından Uzel Kuyumculuk ve Hisar Döviz'in sahibi, iş insanı Doğan Uzel, pandeminin kuyumcu sektörlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Uzel , sektörel sorunları dile getirirken de '' Gebze'de kuyumcular arasında dayanışma ve fiyat birliği yok. '' dedi.
EN ÇOK BİZ SIKINTI YAŞADIK
Gebze Center , Gebze çarşı ve Tuzla Marina'da da Atasay Mağazaları bulunan 35 yllık kuyumcu Doğan Uzel, vatandaşlara altın konusunda ''altın öğütler'' verdi. Sektörel konuları ve sorunları Gölge için değerlendiren Doğan Uzel , '' Gebze'de bir fiyat birliği olmadığı için Gebze'de müşteriler kuyumculara gittiği zaman, bir yere gidip bağlı kalmıyorlar. Hangi kuyumcuda uygunsa oradan alışverişi tercih ediyorlar. Sonuçta altının fiyatı belirlidir , bir alış fiyatı vardır ama bunu insanları kendine çekmesi için düşürüyor ve diğer kuyumculara haksızlık oluyor, o yüzden bir fiyat birliği lazım. '' şeklinde konuştu.
Doğan Uzel , Gölge 'nin sektöre yönelik sorunlarını yanıtlarken , tüketicilere de önemli uyarılarda bulundu. İşte Uzel'in anlattıkları.
GÖLGE- Altın piyasasının pandemideki durumu nedir?
UZEL - Altın alım- satımı , pandemi döneminde daha çok mücevherden ya da işçilikli ürünlerden insanları yatırıma yöneltti. Altın fiyatları bayağı yükseldi, o yüzden insanlar gram altın, külçe altın, bileziğe yöneldi. Pandemi de çok zor günlerden geçtiğimiz için evde kaldık çoğu zaman ve insanlarda en son aklına gelen sektör olduk. Daha çok yemek ve başka sektörlere öncelik verildi ve biz en son akla gelindik. Normalde yılbaşı ve sevgililer günü bizim için önemli gün olmasına rağmen , satışlarımız geçen senenin çok çok altındaydı. Pandemi sıkıntılarını en çok çekenlerden olduk.
GÖLGE- Bu süreçte altın alanlara- satanlara ne gibi önerileriniz var?
UZEL- Pandemi insanların yatırımlarını gözden geçirmeye sebep oldu. Güvenilir yatırımlara daha çok yöneldiler. Altının günümüzde de, geçmişte de değeri korunmuştur. Yatırımlarını altına değerlendirenleri de hiçbir zaman üzmemiştir. Uzun vadeli ihtiyaç dışı paraların yatırım olarak altın alınmasında önümüzde ki yıllarda da, göz önünde bulundurarak yararlı olduğunu düşünüyorum. Her zaman altın alınır ve gelecek için biriktirilebilir.
GÖLGE- Altın fiyatları sürekli neden artıyor?
UZEL- Bizim sektörde şöyle bir laf vardır. ‘’ Altın her zaman gördüğü fiyatı tekrar görür’’. Şuan düşüşte ama tekrar yükselecektir. Sonuçta altının bir üretim maliyeti var. Altının bir rezervi var ve bu rezervi siz çoğaltamazsınız ama istediğiniz kadar kâğıt para basabilirsiniz.
ALTIN, CAZİBESİNİ KAYBETMEZ
GÖLGE- 10 kilo altın basılacaksa, bu 11 ve ya 12 kilo olamaz mı?
UZEL- Olur ama rezer var sonuçta. Sonuçta altın hem yatırım olarak kullanılıyor , hem mücevher sektöründe kullanılıyor, aynı zamanda iletkenliği çok yüksek olduğu için elektronik ve başka sektörlerde de kullanılabiliyor. Türkiye'de de madenler var, bulunuyor, çıkartılıyor. Sonuçta rezer kapasitesi var. O nedenle bu kapasiteyi çok arttıramadığınız için tamamen arz, talep konusu olduğundan ben hiçbir zaman altının dün olduğu gibi bugünde, yarında cazibesini, önemini yitireceğini düşünmüyorum.
GÖLGE- Altın , devlet politikasını belirleyen bir unsur mudur?
UZEL- Merkez bankalarının kasalarında ne kadar çok altın varsa o kadar kuvvetli ve güçlüdür bence. Altın her zaman ülkeye güvence olmuştur. Altın, hem devlet için hem bizler için güvenli bir teminat.
GEBZE'DE FİYAT BİRLİĞİMİZ YOK
GÖLGE- Gebze'de sektörünüzün ne gibi sorunları var?
UZEL- Bir fiyat birliği olmadığı için Gebze'de , müşteriler kuyumculara gittiği zaman bir yere gidip bağlı kalmıyorlar. Hangi kuyumcuda uygunsa oradan alışverişi tercih ediyorlar. Sonuçta altının fiyatı belirlidir , bir alış fiyatı vardır ama bunu insanları kendine çekmesi için düşürüyor ve diğer kuyumculara haksızlık oluyor, o yüzden bir fiyat birliği lazım. Senelerdir gündemde bu tür olaylar ama bir ilerleme göremedik. Güzel bir sonuç alamadık açıkçası.
GÖLGE- Altının fiyatı belirli ise neden düşük satabiliyor?
UZEL- Markete gittiğinizde sepeti doldurdunuz, kasaya gittiğinizde pazarlık yapıyor musunuz ? Kimse yapamaz. Ama bizim sektör öyle değil. Biz, dünyada ki en kıymetli değerli ürünü de satsak, satarken çok zorlanıyoruz. Belki de bunu esnaflar olarak biz yaptık ama insanların bize güveni yok. Bir fiyat birliği olsa hem müşteriler için hem esnaflar için çok güzel olacak, maalesef bunu gerçekleştiremiyoruz. 35 yıldır bu işi yapıyorum ve hiçbir zaman ''sadece ben bu işi yapayım kendim kazanayım '' diye düşünmedim. Esnafın esnafı kollaması lazım. Ben siftahımı yaptıysam diğer kuyumcuya yollamam gerekir siftah yapmadıysa. Gebze'de böyle bir durum yok.
GÖLGE- Gebze'de kaç kuyumcu var?
UZEL- Bölgemizde, dört ilçemizde 80 civarında.