İlk etapta yetmiş beş yatakla açacağız. Yedi tane ameliyat salonumuz var. Akıllı bina kompsetti ile yapıldı. Cihazlarımızda yüksek teknoloji kullanıldı.
Darıca'da ilk hastanemizi açarken buradaki mahalleden gelecek hastalara taliptik. Şimdi sadece bu bölgeye değil İstanbul’dan, Türkiye'den ve sağlık turizmden diğer ülkelerden gelen hastalara talibiz.
Güzel bir hekim kadromuz var. Konya Selçuk Üniversitesi'nin bir önceki dönem rektörü Mustafa Şahin hoca bizim akademik direktörümüz. 1 Kasım'dan itibaren bizimle birlikte olacak. Üsküdar Üniversitesi'yle de iş birliği imzaladık.
Kayserili olduğumuz için girişimciliği ve ticaret seviyoruz. Bir takım hedefler belirledim. Özel sağlık sektöründe çalışmalara başladık.
Gürcistan başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkelerinden ve diğer ülkelerden hastalarımız geliyor. Buranın Sabiha Gökçen’e yakın olmasından dolayı Samsun'da olan tecrübemizi burada geliştireceğiz. Hedeflerimizi büyütüyoruz.
Sloganımız 28 yıldır 'sağlıkta güvenle'. Artık bir takım ilkelerimiz var. İleri teknoloji, ahlaki değerler, sağlıkta güven, çevre dostu olmak bunların hepsi prensiplerimiz.
Şu an 75 yatak ile başlıyoruz, 20 tane yoğun bakım yatağı var . Zaman içerisinde yatak sayımız artacak binamız planlamamıza uygun.
2003 yılında ilk defa Darıca’ya geldim. Baktım tam benim aradığım yer. Darıca’ya o şekilde yerleştik, bu hastaneyi de aldık.
Birr iyilik anlamındadır. İyiye götüren anlamındadır , kuranda da geçer. O şekilde Bir inşaat olsun dedik.
Hepimiz Anadoluluyuz, aynı zamanda da vatansever, milliyetçi insanız. Anadolu’nun büyüklüğünden dolayı hastanemize bu ismi verdik.
Fotoğraf: Gül AKDEMİR
Uzun zamandır merakla beklenen bölgemizin en büyük sağlık kuruluşlarından 'Büyük Anadolu Hastanesi''nde, hasta kabul için geri sayım başladı.
Özel sağlık sektörününün tecrübeli ve iddialı ismi Büyük Anadolu Hastanesi (BAH), Mart ayında kapılarını açacak. Darıca'da inşası tamamlanan on katlı BAH, modern tıbbi cihazlarla donatıldığı gibi, baranşlarında uzman hekimlerle hizmet verecek. Akademik doktorlar, deneyimli sağlık personeli ve en son tibbi cihazlarla hizmete başlayacak olan BAH, akıllı bina sistemiyle inşa edildi. Kuruluşunda hiç bir masraftan kaçınılmayan , bir milyar liraya mal olan BAH, hastalarına beş yıldızlı otel konseptinde sağlık hizmeti vermeyi hedeflerken, gerçekleştirilen yurt dışı protokölleriyle , sağlık turizmine de katkı sunacak.
Bir süredir Gebze bölgesinde tanıtım çalışması yürütülen ve vatandaşların yoğun ilgi ve merakını uyandıran BAH'ı, daha yakından tanımak için sayfalarımıza misafir ettik. 1997 yılından beri sağlık sektöründe bulunan, bine yakın insana sağlık sektöründe istihdam sağlayan BAH'ın kaptan köşkündeki Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Yakup Yönten'le hem sektörü, hem de BAH'ı konuştuk.
Hayatını adeta insan sağlığına adamış olan Yönten, ayrıca inşaat sektöründe de başarılı projelere imza atmış bir isim. Bölgede bine yakın vatandaşı ev sahibi yapmış olan Yakup Yönten, Birr İnşaat'ın da kurucu patronu. Samsun'da iki hastanesiyle hizmet veren Büyük Anadolu Hastaneleri'ni de bünyesinde bulunduran Yönten'le özel hayatından, sağlığa, inşaat sektöründen geleceğe dair çok şey konuştuk. Adeta bilgi hazinesi olan çok yönlü iş insanı Op. Dr. Yakup Yönten; çok merak edilen BAH'ı, hizmetlerini , sektörel sorunları ve yatırımlarını Gölge Dergi'ye tek tek anlattı. İşte virgülüne dokunmadan Yakup Yönten ve BAH...
GÖLGE- Yakup Bey, bölgemizde çok tanınan çok yönlü bir isimsiniz. Yine de merak edenler için sormak istiyorum, Yakup Yönten kimdir?
YÖNTEN- 1959 Kayseri'de doğdum. Tıp fakültesi mezunuyum. Daha sonra genel cerrahi ihtisası yaptım. Devlet hastanesinde bir müddet akademisyen olarak görev yaptım. Sonrasında hekimliği bıraktım , devletten ayrıldım. Kayserili olduğumuz için girişimciliği ve ticaret seviyoruz. Bir takım hedefler belirledim. Özel sağlık sektöründe çalışmalara başladık.
GÖLGE- Kamuda ne kadar süre görev yaptınız?
YÖNTEN- Yaklaşık iki sene.
GÖLGE- Özel sağlık sektöründe çalışmanız hangi hastane ile ne zaman başladı?
YÖNTEN- 1997'den önce tıp merkezi şeklinde çalışmalarımız oldu. 1994'den itibaren ilk sağlık kuruluşumuzu Sultanbeyli’nde açtık, onu Fatih’e taşıdık. 1995 yılında da Şirinevler'de 'Büyük Anadolu Hastanesi' ni açtık. Cumhurbaşkanımız o zaman büyükşehir belediye başkanıydı, kurdeleyi kendisi kesmişti. 1997'de de , Türkiye’nin ilk özel hastanesi Samsun'daydı . Başoğlu Hastanesi diye geçiyor . 1960'larda kurulmuştu. 1997'de o dönem hastaneyi devir aldık. Kuruluş yılı olarak 1997. Samsun'da iki hastanemiz var. Şu anda Darıca'dayız.
GÖLGE- Hospital Daarıca park nasıl başladı?
YÖNTEN- Farklı işler denedim ama baktım bu işlerden anlamıyorum, yapamıyorum. Hekimliğe dönmeye karar verdim. Darıca önüme geldi, şuan olduğumuz hastaneyi almışlar çalıştıramamışlar, ruhsatı iptal olmuş. 2003 yılında ilk defa Darıca’ya geldim. Baktım tam benim aradığım yer. Darıca’ya o şekilde yerleştik, bu hastaneyi de aldık.
GÖLGE- Hospital'ı aldıktan sonra ne gibi değişiklikler yaptınız?
YÖNTEN- Aldığımızda sadece kadın hastalıkları hastanesiydi. Kulak burun boğaz, üroloji, göz bölümü ruhsatlarını almak suretiyle hizmete soktuk. Bölüm çeşitlemesi yaptık. Burası da 1997 de açılmış , biz 2004 de devir aldık. Yaklaşık yirmi yıldır burada hizmet veriyoruz.
GÖLGE- Ayrıca inşaat sektöründe de varsınız. İnşaatın başlangıç öyküsü nedir?
YÖNTEN- Hastane çalışmalarının bir kısmında inşaat her zaman vardır. Yanımızda bir arkadaşımız daha vardı, daha sonrasında rahmetli oldu. Bizim yönetim kurulu üyemizdi , onunla birlikte o dönem para da vardı , hastanenin yanına inşaat yapalım dedik. O şekilde ilk olarak inşaat başladı. İlk başladığımız yer Nevzat Gülmen Bey’in Boğaziçi Evleri olarak tamamladığımız Gebze mezarlığının karsısındaki kooperatif yeri. Baktık ki inşaat olayı sağlık kadar meşakkatli değil devam ettik.
GÖLGE- Birr inşaatta ki birr ismi nasıl doğdu?
YÖNTEN- Birr iyilik anlamındadır. İyiye götüren anlamındadır , kuranda da geçer. O şekilde Bir inşaat olsun dedik.
GÖLGE- İnşaata başladığınızdan bu yana kaç proje yaptınız?
YÖNTEN- Sekiz projemiz tamamlandı. Birr Şehir üçüncü etabımızda Mayıs- Haziran gibi yaşam başlar. Dördüncü etabında arsasını almıştık , şuanda proje belediyede. Şuana kadar da bin daire yaptık.
GÖLGE- Eşiniz Nilgün hanımla nasıl tanıştınız?
YÖNTEN- 2003'de Darıca'daki ilk hastanede tanıştık. Bu hastanede daha önce çalışanları araştırdım , aradım, çağırdım çalışmaya başladık, o şekilde tanıştık. Beraber çalışma ortamımız bizi ilerleyen sürede evliliğe götürdü.
GÖLGE- Toplam çalışan sayınız nedir, Samsun ve Kocaeli’nde?
YÖNTEN- Bin’e yakın.
GÖLGE- Yeni hastanenizin ismi Büyük Anadolu. Bu ismi koyma sebebiniz nedir?
YÖNTEN- Hepimiz Anadoluluyuz, aynı zamanda da vatansever, milliyetçi insanız. Anadolu’nun büyüklüğünden dolayı hastanemize bu ismi koyduk. Ama önemli olan isim değil içini doldurmaktır. Sloganımız 28 yıldır 'sağlıkta güvenle'. Artık bir takım ilkelerimiz var. İleri teknoloji, ahlaki değerler, sağlıkta güven, çevre dostu olmak bunların hepsi prensiplerimiz.
GÖLGE- Büyük Anadolu Darıca Hastanesi kaç dönüm arazi üzerine inşa edildi?
YÖNTEN- Hastanemizin toplam arsası dört buçuk dönüm. Kapalı alanı yirmi bin metre.
GÖLGE- Hastane ne zaman açılıyor?
YÖNTEN- Gün belirlemedik henüz. Mart ayında, Ramazan ayında açılır gibi görünüyor. Bizde denetimimizden geçeceğiz. Ramazan olması da güzel, eksiklerimizle ilgilenir onları görmüş oluruz.
GÖLGE- Büyük Anadolu Hastanesi'nin teknik ve tıbbi donatıları nelerdir? Teknik bilgileri öğrenebilir miyiz?
YÖNTEN- İlk etapta yetmiş beş yatakla açacağız. On sekiz bin metre kare. Yedi tane ameliyat salonumuz var. Akıllı bina kompsetti ile yapıldı. Cihazlarımızda yüksek teknoloji kullanıldı. Yedi ameliyat salonumuzdan biri hibrit ameliyathane dediğimiz, şöyle anlatayım; Şimdi siz kıymetli bir hocasınız ,ameliyat yapıyorsunuz . O yaptığınız ameliyat orada kendi müstakil tomografisi, emarı vs. ile dünyanın değişik yerlerinde aynı anda izlenebilir. Güzel bir hekim kadromuz var. Konya Selçuk Üniversitesi'nin bir önceki dönem rektörü Mustafa Şahin hoca bizim akademik direktörümüz. 1 Kasım'dan itibaren bizimle birlikte olacak. Üsküdar Üniversitesi'yle de iş birliği imzaladık.
GÖLGE- İş birliğinin içeriği nedir?
YÖNTEN- Hekimlerimizin akademisyenlikleriyle ilgili. Onlarda yetişen bazı sağlık elemanları bizim hastanemizde tecrübe kazanıyorlar. Akademik ve bilimsel çalışmalarda, bir takım alanlarda iş birliği yaptık.
GÖLGE- Hekimlerle beraber toplam personel sayınız nedir?
YÖNTEN- İlk etapta 250 ile başlayacağız. Şuanda 130 kişi var. Bu 500 kişiye kadar çıkar.
GÖLGE- Yatak sayınız, kapasiteniz kaç?
YÖNTEN- Şu an 75 yatak ile başlıyoruz, 20 tane yoğun bakım yatağı var . Zaman içerisinde yatak sayımız artacak binamız planlamamıza uygun.
GÖLGE- Büyük anadolu hastanesi Kaç branşta hizmet verecek?
YÖNTEN- Kırka yakın. Bazı branşlardan iki, üç tane bölüm var.
GÖLGE- Sağlık turizmi anlamında dış ülkelerle bağlantı olacak mı?
YÖNTEN- Darıca'da ilk hastanemizi açarken buradaki mahalleden gelecek hastalara taliptik. Şimdi sadece bu bölgeye değil İstanbul’dan, Türkiye'den ve sağlık turizmden diğer ülkelerden gelen hastalara talibiz. Samsun hastanelerimizin şuanda gelirininin ve hastasının yüzde yirmisi sağlık turizimi ile geliyor. Gürcistan başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkelerinden ve diğer ülkelerden hastalarımız geliyor. Buranın Sabiha Gökçen’e yakın olmasından dolayı Samsun'da olan tecrübemizi burada geliştireceğiz. Hedeflerimizi büyütüyoruz.
GÖLGE- Hedefte kaç ülke var?
YÖNTEN- İngiltere, Rusya, Almanya, Gürcistan’ın bazı Tiflis gibi bölgeleri buralar hedef bölgemiz noktasında, körfez bölgesi var. Buradaki hastalarımız ve gelirlerimizin yüzde ellisini sağlık turizmde hedef olarak koyduk. Ülkemize döviz kısmında katkı sağlayacağız. Bu da sağlıktaki ihracat oluyor.
GÖLGE- Sağlık turizmde bütçe nedir?
YÖNTEN- Dünya'da iki yüz kırk milyar dolar yıllık bütçe var. Türkiye’nin geçen seneki toplam pastadan aldığı sayı dört milyar dolar. Genel bütçe çok, dört milyar dolar az.
GÖLGE- Bölgemizde yeni nesil hastane yaptınız. En iyisi biz olacağız diyor musunuz?
YÖNTEN- Hem akıllı bina olması, hem ileri teknoloji olması, sektörde ki tecrübemiz, başarılı hekimlerimiz, yeni nesil hastanemizle olacağız inşallah.
GÖLGE- Yurt dışından hastaların sizin hastanenizi seçmelerinin sebepleri nedir?
YÖNTEN- Her bölümde değil, bazı bölümlerde örneğin; onkoloji cerrahi, metebolik cerahi, bariatrik cerrahi gibi. Samsun'da bizim hekimlerimiz şuanda Türkiye'de en fazla ameliyat yapan hekimler. Uzmanlık alanlarımız var. Uzmanlık alanlarımızda örneğin ; akademik direktörümüz Mustafa Şahin hoca diyabet ve obezite cerrahisinde dünyanın tanıdığı bir isim. Başarılı, tanınan hekimlerle çalıştığımız için yurt dışı hastalarımız da bizleri tercih ediyor.
GÖLGE- Akademik unvanı olan kaç kişi var?
YÖNTEN- Akademik unvanı olan dört hekimimiz var. Bu sayılar artacak tabi ki.
GÖLGE- Bu yeni hastaneniz Darıca’ya mutlaka değer katacaktır. İlçede bu yüzden her hangi bir farklılık oldu mu ?
YÖNTEN- Mutlaka değer kattı. Hastanenin olduğu bu bölgede kiralar, araziler, arsaların fiyatları uçtu. Arsa sahipleri gelip bize teşekkür ediyorlar. Malını mülkünü satacak olanlar vazgeçti.
GÖLGE- Büyük Anadolu hastanesi'nin maliyeti ne oldu?
YÖNTEN- Bir milyarı geçti.
GÖLGE- Binayı Kendi inşaat ekibinize mi yaptırdınız ?
YÖNTEN- Kaba kısmında kendi ekibimizden destek aldık. Diğer kısımlarda mekanik gibi vs. Türkiye'de hakikaten bu noktada onlarca hastane yapmış firmaları tercih ettik.
GÖLGE- Hastanenin toplamı kaç kat?
YÖNTEN- Toplamı on kat. Sağlık olduğumuz için bir kat fazla müsaade ediyorlar. Bir de mekanik kat müsaadesi veriyorlar. Bodrum üç kat. Otopark hastanenin içinde değil , dışına koyduk. Her alanı tıpbi açıdan kullanılması için.
GÖLGE- Yakup Bey, bir sağlıkçı olarak size göre sağlık sektöründe ne gibi sorunlar var?
YÖNTEN- Sağlık sektörü zor bir sektör. Eskiye göre oturmuş durumda. Sürekli gelişse de sıkıntılar illaki oluyor. Sağlıkta enflasyona bakıldığında yüzde doksana yakın, çok yüksek bir oran. Aynı zamanda SGK Hastaneciliği yapıyorsunuz. Hastaların bir kısmını devlete faturalıyoruz. Verdiğiniz her hizmetin karşılığını alıyorsunuz ama o karşılık hizmetin maliyetini karşılamıyor. Personellerin maaşları artıyor, kiralar artıyor, diğer maliyetler var. Devlete verdiğiniz hizmetin karşılında artış olmuyor. Cironuz artıyor belki , ama kar marjınız düşmüş oluyor. Yoğun bakımdan çoğu hastane zarar eder. Ciddi bir maliyet var , ama bazı bölümlerden hiç para alınmıyor devlete fatura ediyorsun, hepsi maliyet olduğu için karşılamıyor. Acilinde bir kısmı bu şekilde.
GÖLGE- Devletin bu konuda bir iyileştirme mi yapmasını talep ediyorsunuz?
YÖNTEN- Tabi ki de. Devlete verilen o hizmetin liyakatten gerçek bedelin ödenmesini istiyoruz. Bu konular sürekli konuşulan şeyler, ama devletimizin de ekonomisi de malum. Dolayısıyla biz de bölümlerden bir kısmından zarar edeceksin, ama sağlık turizmi canlandırma peşindeyiz. Sağlık turizm konusunda da belirli sıkıntılar var. Örneğin; diyelim ki İngiltere’den hasta geliyor. Merdiven altı bir yerde öldü. Bu sefer İngiltere Türkiye’ye hastalarının kaçmaması için sanki Türkiye’ye her gelen hasta ölüyormuş gibi algı yaratıyorlar.
GÖLGE- Okuyuculara önerileriniz, tavsiyeleriniz var mı?
YÖNTEN- Sağlık önemli. Sağlıkta güvenilirlikte önemli. Güvenmedikleri, iyice araştırmadan her hastaneye gidilmemeli. Biz 28 yıldır hizmet veriyoruz. Sadece bulunduğumuz bölgeye değil Türkiye’nin tamamına, yut dışına hizmet veriyoruz. Güvenilirlik anlamında bir numarayız. Yeni hastanemizde de bunu taçlandıracağız. Bizim farklı anlamlarda da hizmetlerimiz var. Google girdiğinizde ‘Alo Doktorum’ hattı vardır. 7/24 sağlıkla ilgili bir sıkıntınızı oraya sorduğunuzda eşim Doktor Nilgün hanım direk oradan hastalarla iletişime girip bedelsiz yardımcı oluyor. Karışındaki hasta, özel hastanenin ona yardımcı olacağını bilmeden hastalığını öğreniyor.
GÖLGE- Bu hizmeti kaç senedir veriyorsunuz?
YÖNTEN- Yirmi yedi yıldır.
GÖLGE- Yakup Bey, bize zaman ayırdığınız ve keyifli sohbetiniz için teşekkür ederiz. Büyük Anadolu Hastane'nizin size bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz.
YÖNTEN- Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ayaklarınıza sağlık.