CHP’li Çiler: “Bir ülkenin ekonomisi rakamlarla değil, sofradaki huzurla ölçülür”

6 Kasım 2025 Saat: 09:17
CHP’li Çiler: “Bir ülkenin ekonomisi rakamlarla değil, sofradaki huzurla ölçülür”
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP’li Çiler, üretim ekonomisine yeterli desteğin verilmemesi hâlinde istihdamda ciddi kayıplar yaşanacağı uyarısında bulunarak, “Bugün vatandaş borçla yaşıyorsa, gençler iş bulamıyorsa, esnaf siftah yapamıyorsa, o zaman dezenflasyon sadece bir kelimedir, gerçek değildir.” dedi.

Ekonomideki temel sorunların görmezden gelindiğini belirten CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, “Kağıt üzerinde enflasyon düşüyor olabilir ama mutfakta yangın var. Gerçek düşüş fiyat etiketlerinde olacak. Bir ülkenin ekonomisi rakamlarla değil, sofradaki huzurla ölçülür.” sözleriyle iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

“Gelecek petrol ya da suda değil, nadir toprak elementlerinde”

Konuşmasında dikkat çekici bir noktaya da değinen CHP’li Çiler, dünyada hızla gelişen yeni teknolojilerde kullanılacak hammaddelere vurgu yaptı. “Bugün çok güzel şeyler konuşuldu ama nadir toprak elementlerinden hiç bahsedilmedi. Gelecek ne petrolde ne suda; biliyorsunuz, nadir toprak elementlerinde. Bu unsurlar bilgisayardan savunma sanayisine, yeni nesil iş kollarına kadar her alanda kullanılacak.” ifadelerini kullandı.

“Üretim ekonomisine destek verilmezse istihdam kaybı büyür”

Yüksek faiz politikalarının sanayi ve esnaf üzerinde ciddi yük oluşturduğunu söyleyen CHP’li Çiler, “Krediye erişim neredeyse imkânsız hâle geldi. Faizler yüksek, maliyetler artıyor. Tacir, sanayici, esnaf çok zor şartlarda mevcudu korumaya çalışıyor.” dedi.

2019’da 182 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan CHP’li Çiler, 2023 için konulan 500 milyar dolar hedefinin tutmadığını da hatırlattı: “Bugün 2024’te 261,8 milyar dolardayız. Hedeflerle gerçekler arasında uçurum var.”

“Adalet yalnızca mahkemede değil, raf fiyatlarında da olmalı”

Perakende Ticaret Yasası üzerine de konuşan Çiler, zincir marketlerin küçük esnafı zor durumda bıraktığını vurguladı. “Bizim derdimiz AVM’lerin ışıkları değil; sokağımızdaki bakkalın, manavın, kasabın ışığı sönmesin. Adalet yalnızca mahkeme salonlarında değil, raf fiyatlarında da, tedarik zincirinde de olmalıdır.” dedi.

CHP’li Çiler, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Rahmetli Demirel’in dediği gibi, dünkü güneşle bugünkü çamaşırı kurutamazsınız. Bizim önceliğimiz AVM’lerin ışıklı vitrinleri değil, üreticinin, esnafın, emekçinin emeği ve alın teridir. Bu millete nefes aldıran bir ekonomi istiyoruz.”

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız