Kapılarını dördüncü kez açan Darıca Kitap Fuarı'na yönelik söylenecek tek kelime : 'Harika'dan başka olamaz.
İlçeye renk katan, edebiyat ve kültürel anlamda çıtayı yükselten fuar , sadece Darıcalıların değil , '' İstanbul'dan İzmit'e kitapseverlerin ilgi odağı oldu'' demek daha doğru olur. Benim de ikinci gidişim oldu. Geçen yıla nazaran gözüme daha canlı , daha yoğun geldi bu yıl. Zaten rakamlar ortada. Bir milyonu aşkın kitap, onlarca yazar, yüzlerce yayınevi Darıca'da buluşmuş oldu.
Darıca bu konularda çok şanslı. Sanat, kültür, edebiyat , spor konularında.
Kaymakam Yüksel Kara'nın öncülüğünde başlatılan sinema günleri, ilçeyi ulusal düzeyde popüler yaparken , sporda ise belediye sporcularının başarıları Darıca'nın dünyada bilinmesine neden oluyor. Karateden, Eray Şamdan'dan ve olimpiyatlardan bahsettiğimi anlamışsınızdır. Tüm bunlar bölgemiz için güzel, anlamlı , yarınlara yön verecek güzellikler demetidir.
Şayet belediyelerin görevi sadece alt yapı diye biliyorsanız yanılıyorsunuz. O klasik belediyecilik anlayışı mazi oldu. Elbette belediyeler şehrin modern mimarisi için kafa yoracak, proje geliştirecek, hummalı şekilde çalışacak, doğrusu da bu.
Ancak; belediyelerin fen işleri kadar asli olan bir görevleri de '' sosyal ve kültürel'' etkinliktir. Spordur, sanattır, sosyal aktivelerdir. Tüm bunların üzerine , belediye başkanının misyon ve vizyonunu da eklerseniz , işte o belediye başarılı demektir. İlimizde buna örnek belediyeler var, hem belediyeciliği , hem de sosyal yaşamı birleştiren ve oldukça başarılı hizmetler sergileyenler mevcut.
Bana göre bu konularda Darıca Belediyesi en başta gelendir. Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ve ekibini bu anlamda oldukça başarılı buluyorum. Kitap fuarı şehrin dokusuna iz bırakıyor. Çünkü okumak erdemliliktir, kültürdür, aydınlıktır, geleceğe yönelik haritadır.
Darıca 'da geleneksel hale gelen kitap günleri sadece öğrencileri ilgilendiren bir hizmet olarak görülmemeli. Okumak isteyen ve okumayı seven her yaşta, her kesimin buluştuğu adres bence kütüphanelerdir, kitaplardır.Siyaset üstü, toplumu kaynaştıran tek adres yine kitaplardır.
Darıca 4. Kitap Günleri bu bakımdan önemlidir. Fuarın açık olduğu süre içerisinde gezme, incelemeimkanım oldu. Yüzlerce yayınevini bir milyon kitapla bir araya getiren Darıca 4. Kitap Günleri'nin beşinci gününde , Duayen Yönetmenimiz Ercan Sarıçam'da kitabı Malta Gezgini ile stantta yerini almıştı. Sarıçam İlgi gördü, beğeni topladı, imzaladı. Başkan Bıyık, AK Parti Darıca İlçe Başkanı Köksal Şakar , GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun, Bir Umut Engelliler Dernek Başkanı Melek ve Gebze Birlik FK Başkanı Şener Yılmaz 'da , Duayenimizi yalnız bırakmayanlardandı.
Daha da önemlisi; Sarıçam , o günkü kitap gelirini daha önce ilan ettiği gibi Darıca Bir Umut Engelliler Derneği'ne bağışladı. Bu da bizler için, Ercan Sarıçam adına bir kıvanç oldu.Kitap fuarlarının bir de bu güzelliği var. Yazarla okuyucuyu bir araya getirip, yazarın okuruyla tanışıp kaynaşmasına fırsat verirken, sosyal projelerin hayata geçmesine de vesile oluyor.
İnanıyorum ki , kitap okuma kültürü bir şehirde ne kadar yoğunluk kazanırsa, orası çağdaş ve modern kentleşmede bir adım önde durur. Ve o şehirde kendini kitaba adamış nesil topluma daha faydalı , işinde çok daha başarılı olabileceğinin göstergesidir.
Darıca'da kitaplı günleri geleneksel hale getiren Başkan Muzaffer Bıyık ve emeği geçenleri kutlamak istiyorum. Spordan sanata, edebiyattan kültüre Darıca'da ne varsa , kimin emeği geçmişse tebrik etmek gerekir. Ben, kendi adıma tebrik ediyorum.