Eşimi ve çocuklarımı çok seviyorum. Mütevazi bir yaşantım var. Sabah namazımı kıldıktan sonra kolay kolay uyumam, ailemle çocuklarımla vakit geçiririm.
Ufak ufak inşaatlar yapmaya başladık. Bu projelerle kendimizi kanıtlayıp markamızı tanıttıkça daha da büyük projelere başladık.
İkinci bir iş düşünürken inşaatta ki eksiklikleri de görünce, bu işi de sevdiğim için başladık. İyi ki de başlamışız. Mamikleri güzel bir marka haline getirdik.
Bahçecik'de de Zümrüdüanka 2 başlattık. Bu proje de çok güzel tuttu. Şimdi yine Bahçecik’te Zümrüdüanka 3’e başlayacağız.
Müşteriler kaliteyi gördükçe, insanlara bizleri yönlendirince reklamın ve adın bizzat kalitenle yayılmış oluyor. Markayı bizi tercih eden müşterilerimiz bize verdi.
Bize de hamd olsun hep manzarası güzel yerler denk geldi. Ve Zümrüdüanka markasını kurduk. Villalara bu ismi verdik. Örneğin Yuvacık’ ta kırk bir villalık bir yere Zümrüdüanka diye isim verdik.
Kredi olayında faizler ciddi bir etken. Böyle olunca piyasa duruluyor. Piyasa durgun bizim işlerde sıkıntı yok çünkü bizim müşteri potansiyelimiz var. Bunların çoğu kredisiz alıyor.
Ama inanıyorum ki, başkanımızın (Erdoğan) tüm gücüyle bu işinde üstesinden gelip enflasyonu düşüreceğine inanıyorum.
Fotoğraf: Gül AKDEMİR
İş dünyasında zirve yapmış pek çok insanın başarısının temelinde zeka yatar. Yetenek, özgüven, azim, olanak ve kişisel saygınlığı da eklerseniz, ortaya işinde başarılı , hem de çok takdir gören bir iş insanı profili çıkar.
Haluk Mamik, tam da bu anlattığımız profilde bir insan. Kocaeli'nde gerçekleştirdiği devasa projelerle inşaat sektörünün önde gideni olan Mamikler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Mamik, tam zamanında doğru kararlar almasıyla hamle üstüne hamle yapan bir iş insanı. O'nunla konuştukça anlıyoruz ki, başarının bir kuralı da fırsatları ticarete çevirebilme yeteneğinin önemli olduğu. Haluk Mamik buna örnek.
Marmara'yı adeta yerle bir eden 1999 depremiyle beraber inşaat sektörüne adım atan Mamik, o tarihte İzmit'te gördüğü inşaat sektöründeki ihtiyaç ve boşluğu anında yatırıma çeviren biri. Öncesinde ticari hayatı kuyumculukla başlamış. Bir nev-i ''altın satan adam'' şimdi altının yanında konut satıyor. Öyle böyle konut değil onunkisi. Modern ve çağdaş mimarisi ön planda olan, insanın yaşam sevincini artıran projeler. Onlarca daire, yüzlerce villa hep insan odaklı. Anlayacağınız en hafif ve en ağır sektörde başrol oynuyor. Altın ve inşaat.
Hani halk arasında çok başarılı insanlar için kullanılan bir tabir var ya; ''Bir koltukta üç karpuz taşıyor'' diye. Tabiri caizse Haluk Mamik'i en iyi anlatan bir ifade diyebiliriz. Çünkü Mamik, ne başarıya doyuyor ne de insana hizmete. Kuyumculuk, inşaat, siyaset ve sosyal sorumluluk projelerinde de hep o var.
Mamik'i Kocaeli'nde/İzmit'te tanımayan yok. Gölge Dergi olarak o'nu daha yakından tanımak, merak eden okurlarımıza da anlatmak için kapısını çaldık. Tam randevulaştığımız gün ve saatte , İzmit'te yapımı yeni biten 6 katlı Mamikler Plaza'dan içeri girdiğimizde görevli personelin gülen yüzüyle karşılaştık. Başkan Mamik çalışma odasında toplantı halindeydi. Yerinden kalkıp tokalaştığında toplantıyı da sonlandırdı. Bütün samimiyeti, sıcak misafirperverliği ve mütevaziliğiyle ''Hoş geldiniz'' dedi.
Yüzüne yakışan siyah sakalları, üzerine oturmuş lacivert takım elbisesi ve kombini tamamlayan kırmızı kravat ve cep mendiliyle, inşaat patronundan çok manken şıklığındaydı. Yüzünden hiç eksik etmediği tebbessübü ise kişiliğine ayrı bir hava veriyordu. Sohbetimiz boyunca tanıdıkça tanıdık Mamik'i. Aklımıza gelen herşeyi sorduk, o da bütün yalınlığıyla cevap verdi. İşin doğrusu karşımızdaki insanla keyifle sohbet ederken, yanında yediyüze yakın çalışanı olan değil de , sıradan bir insan edasında mütevazi olması sohbetimize renk ve samimiyet katıyordu.
Siyasetten ticarete, sosyal yaşamından ilkelerine, hedeflerinden spora akla gelebilecek pek çok şey konuştuk. Konu konuyu açtı , konuştuk. Bizler sohbetten tat aldık. Sizlerde keyif alın , Mamik'in dünyasına girin diye virgülüne dokunmadan sütünlarımıza aldık. Buyurun bakalım.
GÖLGE: Haluk Mamik kimdir?
MAMİK: Karslıyım. Evliyim. Üç tane çocuğum var. İki tanesi üniversiteye başladı, en küçüğü ilk okul birinci sınıfta. Ticaretle uğraşıyorum. Liseyi memleketimde bitirdikten sonra 2000'de Kocaeli ‘ye taşındım. İlk olarak kuyumculukla ticari hayatıma başladım.
GÖLGE: Nasıl bir aile babasısınız?
MAMİK: Eşimi ve çocuklarımı çok seviyorum. Mütevazi bir yaşantım var. Sabah namazımı kıldıktan sonra kolay kolay uyumam, ailemle çocuklarımla vakit geçiririm. Örnek bir baba olduğuma inanıyorum. Küçük oğlumun öğretmeni büyüyünce ne olacaksınız demiş , oğlum da ''ben babam gibi olacağım'' demiş. Demek ki iyi bir babayım.
GÖLGE: İşten sonra yaptığınız bir aktivite var mı?
MAMİK: Her gün mutlaka sporumu yaparım. O kadar yoğunluğuma rağmen bırakmadım, devam ediyorum. Ayrıyeten çok güzel yüzerim.
GÖLGE: Neden kuyumculuk?
MAMİK: Çocukluktan beri kuyumculuğa karşı hevesim vardı.
GÖLGE: Kuyumculuğa hala devam ediyor musunuz?
MAMİK: Evet, devam ediyorum ikinci şubemizi açtık, sonra üçüncü şube. Devamı da geldi Allah’a şükür.
GÖLGE: İnşaat’a nasıl karar verdiniz?
MAMİK: 1999 depreminden sonra karar verdim. Ufak ufak inşaatlar yapmaya başladık. Bu projelerle kendimizi kanıtlayıp markamızı tanıttıkça daha da büyük projelere başladık.
GÖLGE: İlk yaptığınız proje neredeydi?
MAMİK: Bulvarda başladık. Seval İnşaat olarak sekiz dairelik bir apartmandı.
GÖLGE: Kuyumculuk devam ediyor mu? Ediyorsa şuan ki şube sayısı kaç?
MAMİK: Devam ediyor. Şuan ki sayımız beş. Hepsi Kocaeli merkezde. İnşallah altıncı şubeye hazırlanıyoruz.
GÖLGE: İnşaata atılmanızın temel faktörü neydi, deprem dışında?
MAMİK: İnsan ticarete başlarken kazanmak ister. Çocukluğumdan beri ticarete hevesim vardı. Kuyumculuktan sonra bu mesleği de sevdiğim için yöneldim. Hep depremden sonra oluşan o boşluk, yıkımlar beni üzdü. İkinci bir iş düşünürken inşaatta ki eksiklikleri de görünce, bu işi de sevdiğim için başladık. İyi ki de başlamışız. Mamikleri güzel bir marka haline getirdik.
GÖLGE: Seval İnşaat ile başladınız ,sonrasında Mamikler oldu. Mamikler markası nasıl doğdu?
MAMİK: Seval’in bir anlamı var diye koymamıştık. 2005'den sonrada markalaşmak adına kendi soyadımızı kullanmaya başladık. Kalite, doğruluk, güven olduğu zaman markalaşıyorsun. Müşteriler kaliteyi gördükçe, insanlara bizleri yönlendirince reklamın ve adın bizzat kalitenle yayılmış oluyor. Markayı bizi tercih eden müşterilerimiz bize verdi.
GÖLGE: Mamikler ismi doğduktan sonra kaç tane konut yapıldı?
MAMİK: Kocaeli’nin hemen hemen her yerinde yaptım. Binlerin üzerinde. Konut(daire) dışında villa da yaptım. Apartmanla başladık kalite yakalayınca Başiskele, Bahçecik taraflarına siteler yapmaya başladık.
GÖLGE: Yoğunluğun olduğu projeler hangi kısımda?
MAMİK: Başiskele, Bahçecik ve Yuvacık.
GÖLGE: Villaya neden yoğunlaşma oldu?
MAMİK: Müşterilerimizden talep alınca yapmaya başladık. Tabi ben şunu düşündüm eğer villa yapacaksak yer konusunda seçici olmalıyız. Bir insan villa alırken manzaraya dikkat eder. Bize de hamd olsun hep manzarası güzel yerler denk geldi. Ve Zümrüdüanka markasını kurduk. Villalara bu ismi verdik. Örneğin Yuvacık’ ta kırk bir villalık bir yere Zümrüdüanka diye isim verdik. Bahçecik'de de Zümrüdüanka 2 başlattık. Bu proje de çok güzel tuttu. Şimdi yine Bahçecik’te Zümrüdüanka 3’e başlayacağız.
GÖLGE: Villaya mı yoğunlaştınız?
MAMİK: Villa ve konut.
GÖLGE: Şehir dışında var mı projeler?
MAMİK: Bodrumda var villa projesi. Yalıkavak'ta.
GÖLGE: Başlayacağınız projeler neler?
MAMİK: Beş tane konut projesi, bir tane villa projesi Başiskele bölgesinde. Zümrüdüanka3.
GÖLGE: Konut ve villalarda fiyat aralıkları nedir?
MAMİK: Piyasa çok hareketli , önceden tak diye fiyat söyleyebiliyorduk ama şimdi öyle değil değişkenlik var. Konutlar bir buçuk milyonla beş milyon arası diyebilirim. Villa da sekiz ila on milyon arası.
GÖLGE: Şuan ki emlak piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kredilerin oranı etkili mi?
MAMİK: Müşterilerimizin yüzde sekseni Türk. Projelerimiz güzel olunca çoğu kredi kullanmadan alıyor. Çokta yatırımcımız var. Projelerimizde ki kazançları görünce yatırım amaçlı olan nakit veren çok. Kredi olayında faizler ciddi bir etken. Böyle olunca piyasa duruluyor. Piyasa durgun bizim işlerde sıkıntı yok çünkü bizim müşteri potansiyelimiz var. Bunların çoğu kredisiz alıyor.
GÖLGE: Mamikler İnşaat’ı ayakta tutan öz sermaye mi?
MAMİK: Kesinlikle. Bankalarla bizim işimiz olmuyor. Zaten faize karşıyım, inancımdan dolayı. Öz sermayesi olanlar piyasadan çok etkilenmez.
GÖLGE: İnsanlar Mamikleri neden tercih etsinler, neden ediyor?
MAMİK: Kendini kanıtlamış bir markayız. Her alan güzel kazandı, belki biz öyle kazanmamışızdır.
GÖLGE: Proje konseptiniz nedir? Nasıl çalışırsınız?
MAMİK: Satın alıp yapmak daha avantajlı daha karlı. Ama yer sahiplerinin yerlerinin kat karşılığı verenlerde artık biliyor ki , ben bunu on liraya satmaktansa kat karşılığı olursa önce otuz lira toplarım. Artık insanlarda bilinçli, müteahhitlerde. Bunun için kat karşılığı verenler sağlam firmalara veriyorlar yerlerini. Sağ olsunlar yer sahipleri bizi arar yerlerini bize vermek isterler. Bizde uygun gördüğümüz yerleri satın alıp ya da kat karşılığı alıp değerlendiririz.
GÖLGE: Mamikler de kaç kişi çalışıyor?
MAMİK: Toplamda, kuyumculuk da dahil 700’e yakın çalışanımız var.
GÖLGE: Başarınızın sebebi işinizi çok sevmeniz mi?
MAMİK: Bir işi severek yapmazsanız o işi başaramazsınız. Biz bu işe gönlümüzü koyduk oda bizi başarıya götürdü. İnşaatı da kuyumculuğu da severek yapıyorum.
GÖLGE: Dernekçilik nasıl başladı? Şuan ki göreviniz ne?
MAMİK: Kuyumculuk işi yaparken arkadaşlar geldi , '' Güzel bir isminiz var, biz Kars, Ardahan, Iğdır Derneği kuralım sizi başkan olarak uygun gördük'' dediler. Bende ticaretle uğraşıyorum deyip kenara çekilmedim. Kendimize göre ticaretimiz var, ama madem arkadaşlar böyle bir şey düşünmüş başkan olarakta beni görmüşler kabul ettim. Dört dönemdir yapıyorum. KASİAD’ın başına geçtim. Bir veya iki dönem yapıp çekilecektim ama bırakmadılar. Ne kadar değerli iş adamı varsa üye ettik. Dördüncü dönemim, beşi kesinlikle istemiyorum.
GÖLGE: Üye sayınız kaç?
MAMİK: Sayıyı çok fazla tutmadık. Yirmi iki tane değerli isim var. Daha sonrasında üye olmak isteyen çok oldu, biz iş adamlarına değil derneklere yönlendirdik.
GÖLGE: Üye sayısında belirli bir kota var mı?
MAMİK: Biz sınırlı tuttuk. Normalde yirmide bırakacaktık ama sonrasında iki değerli arkadaşı daha aldık. Normalinde bir kota yok.
GÖLGE: Gebze KASİAD’ı nasıl buluyorsunuz?
MAMİK: Çok iyi başarılı. Son yapılan toplantıda da verimliydi.
GÖLGE: Haluk Mamik siyasetin neresinde?
MAMİK: Siyasette yirmi yedinci dönemde milletvekilliği adaylığım oldu Ak Parti'den. Sonrasında da olmadı, nasip bu işler. O zamanlar düşünmüştüm. Daha doğrusu sivil toplum kuruluşları, bazı sevdiğimiz arkadaşlar orada hizmet etmemizi istemişlerdi. Bizde hizmet etmek istemiştik ama olmadı. Şuanda kesinlikle siyaset düşünmüyorum. Şuan siyasete girersem ticaretim kalacak. Ticaret olarak güzel projelere imza attım, marka haline geldik, tam kurumsallaştık, kaptanın kendi işinin başında olması lazım.
GÖLGE: Haluk Mamik’in hedefi nedir?
MAMİK: Yedi tane projem var, ona odaklıyım şuanda. Bu projelerimi hedef olarak koydum. Kuyumculukta da bir hedefimiz var, başarımızı kalitemizden ödün vermeden yol almak.
GÖLGE: Kocaeli’nde inşaat sektöründe kaçıncı sıradasınız sizce?
MAMİK: Hiçbir zaman bir numarayım, en öndeyim demem. Bunu ancak müşterilerimiz, halkımız, bizi tanıyanlar söyleyebilir. Müşterilerimiz sayesinde şuan da buralara geldik. Bir numara olduğumuzu iddia etmiyoruz ama müşterilerimiz diyor bize de bu yetiyor.
GÖLGE: Mamikler Kocaeli’nde ciddi projeler yapıyor. Bodrumda'da yapıyorsunuz. Mamikler yerelden çıkıp ulusal-global marka olma yolunda mı?
MAMİK: Her firma ister sadece yerel alanda değil , ulusala da ulaşmak. İstanbul'da da şuan birkaç görüşmemiz var. Tanındıysanız ister istemez ulusala geçiyorsunuz, artık insanlar bizim yerimiz var X şehirde deyip sizin yapmanızı istiyor. Türkiye genelinde çok yabancı var. Özellikle Kocaeli bölgesinde de ciddi yatırımlar var Arap, Katar, Kuveyt. Şuan İran, onlara satışlarımız başladı. Artık Kocaeli’nde sınırlı kalmayıp ülke dışına da çıkıp projelerimiz olabilir. Yatırımımı Kocaeli’ye yapmak istiyorum, daha sonrasında Türkiye’ye sonrasında ülke dışına.
GÖLGE: Kendi doğduğunuz bölgey,e Kars’a projeler yaptınız mı yapmadıysanız düşünceniz var mı?
MAMİK: 'Önce cami' dedik başladık, ama sağ olsun akrabalar , iş adamları arkadaşlarım oraya okul ve otel yapacaklar.
GÖLGE: Başka ülkelerden teklif aldınız mı?
MAMİK: Aldım. Katar'dan geldi çok samimi olduğum dostlarımdan. Katar'ın toplamı iki milyon. Bunun üç yüz bini Katarlı. Bunun bir milyon yediyüzü dışarıdan. Kendi öz vatandaşına çok güzel devlet haklar vermiş. Nüfus sayısı az olduğundan dolayı Türklere özellikle ayrı bir sevgileri var. Bizimde Katar ile ciddi ilişkimiz var. Hem onlar bizim ülkemize yatırım için geliyorlar, hem de birebir Katar'da çok üst düzeyli iş adamlarından kendileri de çok güzel işler yapmışlar. Ama sonuçta ekip işi, kendi sınırı bir yere kadar. Teklifte bulundular ama biz ekipman olarak tam olmadığımız için kabul etmedik. Ama global olarakta gerekirse oralarda da yapacağız.
GÖLGE: Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durumu hükümetin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsun?
MAMİK: Ak Parti hizmet konusunda çok güzel işler yaptı. Son zamanlarda ekonomik olarak ülke genelinde bazı sıkıntılar var. Ama inanıyorum ki, başkanımızın (Erdoğan) tüm gücüyle bu işinde üstesinden gelip enflasyonu düşüreceğine inanıyorum.
GÖLGE: Haluk Bey, bize ayrıdığınız zaman ve samimi sohbetiniz için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.
MAMİK: Ben teşekkür ediyorum. Gölge Dergi ekbine başarılar diliyorum. Derginizi başarılı buluyorum. Siz de sağ olun.