
Genel Kurul'da yaptığı konuşmada yaşanan kesintilerin vatandaşları, esnafı ve sanayiciyi mağdur ettiğini vurgulayan Çiler, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığına da konuyla ilgili yazılı soru önergesi verdi.
Kocaeli'nin Türkiye'nin üretim üssü olduğunu belirten Çiler, sanayi elektriği kullanımında Türkiye'de ikinci sırada bulunan kentte yaşanan kesintilerin yalnızca günlük yaşamı değil, üretimi, ihracatı ve istihdamı da doğrudan etkilediğini ifade etti.
Konuşmasında son günlerde yaşanan kesintilere dikkat çeken Çiler, "28 Haziran'da 9 ilçede, 29 Haziran'da 7 ilçede, 30 Haziran'da 8 ilçede, 1 Temmuz'da 7 ilçede ve bugün de 7 ilçemizde elektrik kesintisi yaşanıyor. Evlerde günlük yaşam aksıyor, iş yerlerinde üretim duruyor, elektronik cihazlar zarar görüyor ve ciddi ekonomik kayıplar oluşuyor. Yaklaşık 2 milyon 300 bin aboneye hizmet veren SEDAŞ gerekli yatırımları yapmadığı için vatandaşlarımız bu mağduriyeti yaşamaya devam ediyor." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanına seslenen Çiler, "Kocaeli karanlığı değil, hizmeti hak ediyor" ifadelerini kullandı.
Genel Kurul konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan Çiler, daha önce Bakanlık tarafından Kocaeli'de elektrik altyapısına yönelik önemli yatırımların yapılacağının ve planlanan projelerin tamamlanacağının ifade edildiğini hatırlattı.
Aradan geçen süreye rağmen elektrik kesintilerinin devam ettiğini belirten Çiler, soru önergesinde; tamamlandığı belirtilen yatırım projelerinin son durumunu, ilçe bazında yaşanan planlı ve plansız elektrik kesintilerinin sayı ve sürelerini, kesintilerin devam etme nedenlerini, EPDK tarafından yapılan denetim ve yaptırımları, ekonomik ömrünü tamamlayan şebekelerin yenilenme durumunu ve Kocaeli için planlanan yeni yatırım programlarını sordu.
Çiler, Kocaeli'nin sanayi kapasitesi, nüfusu ve ekonomik önemi dikkate alındığında elektrik dağıtım altyapısının güçlendirilmesinin artık ertelenemez bir zorunluluk olduğunu belirterek, vatandaşların kesintisiz ve kaliteli enerji hizmetine erişiminin sağlanması için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini vurguladı.
Çiler’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;