Unutkanlığın psikolojik sebeplerine dikkat!

9 Ocak 2025 Saat: 16:44
Unutkanlığın psikolojik sebeplerine dikkat!
Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında bilgiler verdi.

Stres, kaygı, üzüntü, uyku sorunları ve olumsuz yaşam koşulları gibi birçok neden unutkanlık sebebi olabilir. Özellikle son yıllarda gençlerde sıkça görülmeye başlanan unutkanlık, çoğu zaman psikolojik kökenli olabilmektedir. Gençlerin yüksek stres düzeyine sahip olması, beynin bilgiyi işleme ve depolama kapasitesini olumsuz etkileyerek unutkanlığa neden olmaktadır. 

 

Unutkanlık, günümüzde çoğu kişinin zaman zaman yaşadığı ve genellikle yaşlanmayla eşleştirilen bir durum olsada unutkanlığın altında yatan nedenler sadece biyolojik değil aynı zamanda psikolojik de olabilmektedir.

 

Günlük hayatın yoğunluğu, iş ve aile baskısı, ilişkilerdeki sorunlar gibi çeşitli faktörler kişinin sürekli stres altında kalmasına neden olabilir. Stres, beynin dikkatini dağıtarak unutkanlığa yol açabilmektedir. Yetersiz ve kalitesiz uyku kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir bu durum depresyon, üzüntü ve odaklanma güçlüğü yaşanmasına sebep vermektedir. 

 

Depresyon, unutkanlaştırabilir. 

 

Unutkanlığınızın hayatınızı olumsuz etkilediğini gösteren belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilir; 

  • Sıklıkla yapılan ve tekrar edilen işleri yaparken zorluk yaşamak
  • Özel zamanları hatırlamakta güçlük
  • Önceden kolaylıkla yapılan işleri yapamamak veya hatalar yapmak
  • Yakın kişilerin kim olduklarını hatırlayamamak ya da karıştırmak
  • Sohbet sırasında ne konuştuğunu unutmak, kuracağı cümleleri karıştırmak
  • Günlük yaşam içerisinde eşyaları sıkça kaybetmek

 

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız,'' Günümüzde modern yaşamın getirdiği unutkanlık sorununu ortadan kaldırmak için küçük yöntemler denenebilir. Bunlardan ilk olarak kişinin stres yönetimini öğrenmesi gerekir, stres ile başa çıkmak önemli bir kriterdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersizler bu süreçte kişiye katkı sağlamış olacaktır. Tekrarlayan ve şiddetli bir unutkanlık durumu yaşadığınızı düşünüyorsanız, ihmal etmemeli ve destek almalısınız.'' dedi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız