''Yerli otomobil ekonomiye değer katar''

4 Şubat 2022 Saat: 16:51
''Yerli otomobil ekonomiye değer katar''
Nazer Otomotiv A.Ş Genel Müdürü Aykut Pektekin, sektörün geldiği son durumu değerlendirdi;

 Yerli otomobil, piyasayı hareketlendirirken, yerli yazılım sektörünün de önünü açacak.

 Önceden park sahamızda stok olurdu. Bizim ticaretin kültüründe; arabayı satın alırız,  satın aldıktan sonra teşhir eder ve satmaya çalışırız, şimdi tersine döndü.

 Son 4-5 aydır araç fiyatlarında çok yükselme var kurlarla doğru orantılı, fiyat seviyeleri böyle giderse kiralama tekrar satın almanın önüne geçecek.

 Artan fiyatlar konusu çok popüler oldu insanlar dolar konuşuyor, euro konuşuyor, bitcoin konuşuyor, bir de arabanın fiyatlarını konuşuyor.

 ''Net fiyat söyleyemiyoruz'' kabaca arabanın fiyatı bu diyoruz. Eğer o gün artarsa yüksek fiyattan, düşerse düşük fiyattan veriyoruz, ama şu ana kadar hiç düşmedi hep artışta.

 Türkiye otomobilini yaptığı zaman, mutlaka ülke ekonomisine katkısı olacaktır. Yeni araçlar, artık daha fazla elektronik ve araç olmaktan öte üzerlerindeki yazılımlar da ekonomiye değer katacak.

 

 Geçtiğimiz aylar gerçekleştirdiği görkemli açılışla ilgi odağı olan  Nazer Otomotiv A.Ş'ın bünyesinde barındırdığı Peugeot, Citroen, Kia ve Opel markaları kadar, tepe yönetimindeki bir isim , Genel Müdürü Aykut Pektekin'de merak konusu olmuştu.

Otomotiv sektöründe pek tanınan Pektekin'i bizler de , en az sizler kadar merak ettik. Nazer'in başarılı genel müdürünü daha yakından tanımak ,  özel yaşamını, sektöre yönelik bakışını , mesleki düşüncelerini öğrenmek için kapısını çaldık.

Randevulaştığımız gün ve saatte Nazer'in devasa plazasından içeri girdiğimizde, önce bol tebessümlü karşılama görevlisi ile selamlaştık. Ardından Selay Hanım'ın odasında bulduk kendimizi. Halkla ilişkiler sorumlusu Selay Kuş'da, Nazer'in diğer beyaz yakalıları  gibi güler yüzlü ve sıcak kanlı birisi. Bellli ki işini çok seviyor.

Aykut Bey'in odasına geçtiği haberi gelince de, kendimizi Aykut Pektekin'in odasında buluyoruz. İlk kez bir araya geliyoruz Pektekin'le. Üzerinde Nazer armalı poları ile ''yerinde oturmayan genel müdür'' intibası bırakıyor bizde. Renkli gözlerini gözlerimize odaklarken ''Hoş geldiniz'' dediğinde samimi, mütevazi ama bilgi birikimi yüklü, donanımlı  bir insanla  konuşacağımız hissi ağır basıyor içimiz.

Çay-kahve faslı sırasında sohbetimiz olanca şerbetiyle ilerliyor ki, sanki kırk yıldır tanışıyormuşuz havası gelişyor kendiliğinden. Aykut Pektekin'le sobete başladığımızda odaya eşi , yönetim kurulu üyesi Ümmuhan Hanım giriyor. Ümmuman Hanım'da en az Aykut Bey kadar candan, samimi, güler yüzlü bir iş kadını. İki muhteşem insanla, değerli iki eşle sohbete daldığımızda aldığımız keyfi gari siz düşünün.

Aykut Pektekin ilk bakışta soğuk bir  insan havası verse de, konuştukça o'nun ne kadar  altın kalpli biri olduğunu anlayabiliyoruz. Yıllarca sürdürdüğü banka müfettişliği görevi ,  karakterine 'otoriter'  bir kimlikte kazandırmış. Uzun boyu ise makamıyla örtüşmüş.

Pektekin'le sohbetimizin ilerleyen dakikalarında mesleki birikimini anladığımız gibi, eşi Ümmuhan Hanım'ı  ne kadar çok sevip saygı duyduğunu anlamamız da zor olmuyor. Zira her cümlesinde eşinin ismini anmadan duramıyor. Aşkları üniversitede aynı sınıfta başlayan çiftin , halen ilk günkü sıcaklıkta aşk yaşadıklarını söylemek abartı olmaz.

Aklımızda yığınla sorular...

Nazer'in sektördeki yeri nedir, Pektekin 'in mesleki görüşleri nelerdir, sektör içi sorunlar ve çözüm yolları nelerdir, otomotiv piyasasında son durum ve Nazer'in buradaki yeri neresidir, Türk otomotiv sektörünü neler bekliyor...

Elbette bal datındaki sohbetimiz içinde tüm bunlara da cevaplar bulduk. İşin ehli Pektekin bakın neler neler anlattı. Biz sorduk , o yanıtladı.

Virgülüne dokunmadan buyurun bakalım.

 

 

Fotoğraf : Gül AKDEMİR

 

GÖLGE- Aykut Bey, önce sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

PEKTEKİN- 1998 de üniversiteden mezun olduktan sonra iş yaşamına banka teftiş kurulunda müfettiş olarak başladım. 2004 yılından beri de burada, otomotivin içerisindeyim. 23 yıldır da tabiri caizse iş yaşamının içerisindeyim. Nazer bir aile şirketi. Eşim; Ümmühan hanım ile birlikte çalışıyoruz, kendisi ile üniversitede arkadaşıydık. Ümmühan hanım, eğitim yaşamının ardından 1999'dan beri otomotiv sektöründe çalışıyor.

 

GÖLGE: Siz genel müdür müsünüz?

 

PEKTEKİN- Evet , ben genel müdürüm. Hüseyin Bey'le (Özdinçer) ortağız. Aslında bey'li de konuşmayız. Hüseyin abi bizim abimizdir. Yönetim kurulu üyesidir. Mali işler, para işleri de eşim Ümmühan hanımdadır.

GÖLGE:  Şirketinizde iş bölümünüz nasıl?

 

PEKTEKİN -  Ümmühan hanım; mali işler,  insan kaynaklar, genel giderleri yönetiyor, bende satış, satış sonrası operasyonları ile ilgileniyorum. Sadece şirket içinde kalmıyorum otomotiv’in analizini yapmayı, bayi dostlarımızla iletişim kurmayı seviyorum. Pazarı, markaları ve otomotiv dünyasını takip ediyorum. Eşim   şirket içi ilişkileri, çalışma arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını, işin finansmanını yönetirken, müşterilerimiz ile ilgilenmeyi ben üstleniyorum.

GÖLGE: Eşiniz mi , siz mi bu işte daha eskisiniz?

PEKTEKİN- Eşim, ilk aile şirketimiz olan Renault plaza Ernaz’da benden 5 – 6 yıl önce başladı, bu işlerde daha eskidir. Çok sonra ben İzmit'te işe başladım.Nazer’in kuruluşunda Ümmühan hanım, kardeşi Sait bey ile çalıştı. Git gel İzmit'ten zor olduğu için bir değişiklik yaptık, Nazer’in kuruluşundan 5 yıl sonra ben de Gebze’de çalışmaya başladım.

GÖLGE:  Kaç çocuğunuz var?

PEKTEKİN- İkiçocuğumuz var. Yaşları 17 ve 20.

GÖLGE:  Eşlerin aynı iş yerinde çalışması olumlu mudur, olumsuz mu ?

PEKTEKİN- Konuları ayrıştırdığımız zaman sorun yok, ama zorlukları var... Bazen çakıştığımız yerler oluyor , bir şekilde idare ediyoruz.

GÖLGE: Evinize iş götürüyor musunuz?

PEKTEKİN- Mümkün mertebe götürmüyoruz. Akşam yediden sonra iş konuşmuyoruz GÖLGE: Nazer markası ne zaman doğdu?

PEKTEKİN- Ümmühan'da ben de iş yaşamamıza Ernaz'da başladık. Nazer’in kurucu şirketi, daha sonrasında ayrıldık Nazer'i şimdiki ortakları ile aldık. Nazer’in ismi de Ernaz'dan geliyor. “Ernaz” hecelerinin tersten okunuşudur.

 

GÖLGE:  Gebze'de kaç yılında  başladınız?

 

PEKTEKİN- 2005

GÖLGE: Araba kiralama işi yapıyor musunuz?

 

PEKTEKİN-  İkinci el arabada satıyoruz, araba kiralama işi de yapıyoruz, Araba bakım, onarım işlerini de yapıyoruz. İnsanlar araba konusunda ne hizmeti bekliyorlarsa vermeye çalışıyoruz.

 

GÖLGE:  Sizin sektörde insanlar pandemi'de nelerin farkına vardı?

 

PEKTEKİN-  Sektör bir değişimin içindeydi. Pandemi'den önce araba satın almadan, araba kiralamaya doğru evriliyordu. Sonrasında pandemi insanların alışkanlıkların da keskin bir dönüş yaptırdı eve kapandılar,evden çalışmayı keşfettiler. Kiraladıkları araçların ihtiyaç olmadığını gördüler. Uzun dönemdense kısa dönem araç kiralama tercih edilmeye başladı. Ekonomik birikim olma özelliğinde dolayı da satın alma talebi tekrar kuvvetlendi. Son 4-5 aydır araç fiyatlarında çok yükselme var kurlarla doğru orantılı, fiyat seviyeleri böyle giderse kiralama tekrar satın almanın önüne geçecek.

 

GÖLGE: Araç fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

 

PEKTEKİN- Arabafiyatı,kurlarla doğru orantılı hareket ediyor, ithal odaklı bir ürün. Yerli araçlarda bile üretimlerinde ithal malzeme olduğu için kurlar çıktığında tüm sektör bire bir etkileniyor. Kur artışı durursa araçların fiyatlarının artışı da durur, kur inerse arabaların fiyatları da iner. Artan fiyatlar konusu çok popüler oldu insanlar dolar konuşuyor, euro konuşuyor, bitcoin konuşuyor, bir de arabanın fiyatlarını konuşuyor.

 

GÖLGE:  Stok durumunuz nedir?

 

PEKTEKİN- Neredeyse sıfır stok. Önceden park sahamızda stok olurdu. Bizim ticaretin kültüründe; arabayı satın alırız,  satın aldıktan sonra teşhir eder ve satmaya çalışırız, şimdi tersine döndü. Teşhir edemeden gelecek arabaları alıcılarla paylaşıyoruz, fiyat dahi söyleyemiyoruz, malum geldiği tarihteki fiyatın ne olacağını biz de bilemiyoruz. Bunu da beyan ediyoruz. Yaşamımızın her alanında bu artışı gördüğümüz için, insanlar da anlayış ile karşılıyor ya da kabulleniyor. ''Net fiyat söyleyemiyoruz'' kabaca arabanın fiyatı bu diyoruz. Eğer o gün artarsa yüksek fiyattan, düşerse düşük fiyattan veriyoruz, ama şu ana kadar hiç düşmedi hep artışta.

 

GÖLGE- Peki bunun ana sebepleri nedir ve piyasanın rahatlaması nasıl olur sizce?

 

PEKTEKİN- Piyasada araç yok.Satış var, talep var ama araba yok. Üretimden araba gelmiyor. Kur artışı durduktan sonra fiyatlar,  o anki pazar  koşullarına göre  belirlenecek. Biz de bir söz var;  at, avrat, silah.Hadi son ikisini kenara koyduk. At = Araba . Kadınından, erkeğinden bağımsız araba çok önemli bir değer.Bizim hayatımızda bir ev almak, bir araba almak çok önemli.İnsanlar önceden ev almak istiyordu , şimdi ev fiyatları da çok arttığı için öncelikle arabaya yöneldiler.

 

GÖLGE- Gebzelilerin arabaya karşı ilgisi nasıl?

 

PEKTEKİN- Şirketlere ticari araba da, ailelere binek  araba da sattık. Türkiye ortalamasından sapan bir durum yok, Türkiye pazarı ile uyumlu bir pazar Gebze. Gebze’nin gündüz nüfusu çok yüksek gece nüfusu düşük. Gebze'nin ticaretinin özünde yerlisinden fazla, hafta içi çalışan tanımadığınız ziyaretçi çok. Oysa bir Anadolu şehrinde neredeyse ticari yaşamın içindeki her birey birbirini yıllardır yakından tanıyor. Gebze'nin gördüğüm en temel farkı gündüzünü burada yaşayan kalabalık nüfusu.GÖLGE- Nazer ikinci el'de de iddialı mıdır?

 

PEKTEKİN- İkinci el ticaretine daha fazla önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. İkinci el müşterileri gerçek mana da güven ve kalite istiyor ve burası da bir pazar, bir değer. Biz de dedik ki buna ulaşmamız lazım. Bu pazarında yapısı değişmeye başladı evvelden örneğin;  arabam.com yoktu sahibinden.com yoktu.  İnternetten uygulamalara girip  arabanızın değerini öğrenmiyordunuz. Artık araç sahipleri için arabalarını basitçe değerlerini bulabiliyorlar, ama her ne kadar bazı kolaylıklar olsa da, fiziken arabanın kontrol edilmesi gerekiyor. Biz bu teknolojik satışta, pazar noktası olma adına yola çıktık. www.otocash.com, www.ikinciyeni.com ve www.spoticar.com ile anlaştık. Yılların verdiği tecrübe ile ekspertiz hizmeti veriyor ve sıfır araç satış kalitesinde ikinci el ticareti yapmaya çalışıyoruz.

GÖLGE- Türkiye kendi otomobilini yaptığında piyasada nasıl bir hareket, rahatlama olur, etkiler mi?

PEKTEKİN- Türkiye otomobilini yaptığı zaman, mutlaka ülke ekonomisine katkısı olacaktır. Yeni araçlar, artık daha fazla elektronik ve araç olmaktan öte üzerlerindeki yazılımlar da ekonomiye değer katacak. İşte bu noktada ülkemizin yan sanayisi çok gelişmiş durumda, mutlaka otomotiv sektörüne aplikasyon yapan, program yazan bir sektörün daha gelişeceğini düşünüyorum. Yazılım yan sanayisi olacak yani. Yerli otomobil sayesinde bilişim sektörünün, sadece yerli otomobilden değil tüm otomotiv sektöründen pay alır fikrindeyim. Yerli otomobil, piyasayı hareketlendirirken, yerli yazılım sektörünün de önünü açacak.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız