31 Mart'ta sürprizler de olabilir

19 Şubat 2024 Saat: 14:41
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Siyasette değil bir gün, bir saatin bile önemli olduğu hakikatinden  yola çıkacak olursak; 31 Mart'a yönelik şu aşamada kesin bir tahmin yürütmek zor. Lakin, öngörülerimizi  ve tecrübelerimizi devreye sokarak bazı analizler yapmamız da mümkün.

Zira; sandık başına gideceğimiz güne kadar , o köprünün altından daha çok sular akacak. Suların berraklığını, hızını, köpüklüsünü , tonunu  seçime bir kaç gün kala görmemiz  mümkün olacak.

Bugün bölgemiz siyasetinin panoramik fotoğrafını incelediğimiz de, natureli birazda flu görebildiğimizi söylemeliyim.  Çünkü dengeler müthiş değişmeye  başladı. Çıkartılan adaylar, sahaya inen isimler  atmosferin rengini de, kokusunu da etkileme yönünde gidiyor. AK Parti cephesinden irdeleyecek olursak,   en başından beri savunduğum tez ; Darıca ve Çayırova'da  mevcutların rahatlığı, önde gidişleri önündedir. Bu düşüncem halen baki.

Ancak süreç, sürprizlere gebe olduğundan  özellikle Gebze ve Dilovası'nda hiç de öyle kolay final olacağı söylenemez.  Konuyu biraz daha açarsak, madalyonun diğer yüzünü de görebiliriz.

Önce Dilovası'na göz atalım...

AK Parti'nin adayı  Ramazan Ömeroğlu ilçede sevilen biri, tanınmış bir aile mensubu. Ağrı kökenli. Buna sözümüz yok. Fakat rakiplerinin de ciddi bir potansiyele sahip olduklarını unutmamak gerek. Darıca'dan gitme  CHP'nin adayı  Yakup Törk, siyasetin kurdudur. Seçim görmüş oldukça deneyimli bir isimdir. Ömeroğlu ile aynı etnik kökenden geliyor. Dolaysıyla CHP , ilçede kendisini güçlü şekilde hissettirecektir.  Bir sürpriz isim ise SP'nin genç kuşak temsilcisi Hasan İnce. Burada bir parantez açmakta yarar var. Hasan İnce tek başına SP oylarına  talip değil. Arkasında çok önemli bir kitle ile hareket eden bir isim. Merhum Ercan Dalkılıç'ın yeğeni olması hasabiyle de , rahmetlinin hatırı sayılır oy potansiyeline talip bir aday.  İnce'nin adaylığı 1994 yılındaki Refah rüzğarını akıllara getiriyor. O nedenle Dilovası belki de en renkli, en çekişmeli, sonu sürprizlerle karşımıza çıkacak bir ilçe.

Gebze'ye gelince...

TİP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Erkan Baş'ın beklenmedik  Gebze adaylığı, şu aşamada  halen aday çıkaramamış olan CHP'den başkasına zaten etki yapmayacak türden. Baş'ın alacağı oy CHP'dir, TİP'dir ve marjinal sol partilerdir. Başka da bir şey olmaz. Sadece yarışa renk ve macera getirir.

Bize öyle geliyor ki;  AK Parti'nin adayı, mevcut Başkan Zinnur Büyükgöz'un  gardını alması gereken tek aday , İYİ Parti'nin adayı Sadık Güvenç'tir.  Elbette diğer siyasi partiler de başarıya ermek için yarışacaklar. SP, YRF, Zafer Partisi vs. Hepsinin derdi aynı; kazanmak.

Lakin;  matematiği ve aklın yolunu devreye soktuğumuzda görünen köyün klavuz istemeyeceği de aşikar. Açın son yerel seçimlere bakın. Hangi parti ne oy almış, kim niçin kazanmış veya kaybetmiş göreceksiniz. Rakamların üzerie  % 1-2 puan ekleyin çıkarın, 31 Mart'ın olası sonuçlarını şimdiden görebilirsiniz.

Büyükşehir mi?

O konuya daha sonra değineneceğim.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları