Başarılı çalışmalarıyla göz dolduran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun Koronavirüs kuralları ile ilgili yeni kararları açıkladığında, ''Oh be, nihayet doğruyu gördüler'' diye geçirdim içimden.
Yeni kararların en önemlisi şüphesiz 'temaslı'' kişilere yönelik karantina yaptırımının kaldırılmasıydı. Ta en başından beri gereksiz bir kural olduğunu hep söylerdim. Ülkemizde Korona ile tanışmayan aile neredeyse kalmadı. Allah bu beladan bir an önce ülkemizi ve milletimizi kurtarsın, dileğim bu.
Koronavirüs tedbirleri ve kuralları çerçevesinde 'temaslı'' kişilerin semptom göstermemesi ve vakalı olmamasına karşın kural gereği karantinada tutulması, gereksiz ve boş yere kaybedilen zamandı.
Yani beş kişilik bir ailede bir kişi pozitif çıkıyor, kalanlar sağlıklı/negatif, hiç bir belirti ve gösterge yok. Buna rağmen dört kişiyi de, evde tutmak aslında bırakın ailenin maddi kayıplarını, karantina süresinde psikolojilerini de bozmaya yol açıyor. Ev hapsi gibi.
İş güç sahibiyse; işleri aksıyor, iş kaybı oluyor, rütin giden iş hayatı birden bire tersine dönebiliyor. İş kayıplarını devlet karşılamayacağına göre, iş insanının/esnafın zarar hanesi büyüyor. İşte bu nedenle 'temassız'ları karantina dışında tutmak, geç alınmış fakat isabetli bir karardır.
Dikkatimi çeken bir başka konu ise ; pek çok ailenin özellikle çocuklarına karşı sorumsuz sağlık tutumları oluyor. ''Öksüren, hapşıran, üşüyen, titreyen'' bebekleri/çocukları sadece mevsim geçişine bağlayan ve doktora göstermekten aciz olan sorumsuz ebeveynleri, farkında olmadan salgının artmasında rol oynuyorlar. Çocuğunun burnu akar mevsime bağlar, çocuğu öksürür mevsime bağlar, çocuğu üşür mevsime bağlar. Soranlara da ''Mevsimsel rahatsızlık, bir kaç güne geçer canım.'' derler. Oysa hızla yayılan Koronavirüs'ün yeni kardeşinin varlığından bihaberdirler. Yani Omicron varyantı.
Bilim dünyası Omicron varyantına karşı çok daha dikkatli olunması yönünde uyarı üstüne uyarı yapıyor. Hatta korunmak için tek maske değil çift maske öneriyorlar. Bunun sebebi de Koronavirüs'e göre daha hızlı yayılması ve bulaş etkisinin çok daha fazla olması... Dikkat çekilen bir konu da, 4-5 yaşlara kadar inebildiği.
Ebeveynlerin dikkatine sunmaya çalıştığımda tam da bu. Çocuğunuzun en ufak bir öksürüğü, hapşırığı sizi endişelendirmeli, sizi düşündürmeli. ''Mevsimseldir'' deyip ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur bu. Öyle durumda çocuğun elinden tutup hastaneye gidilmelidir.
Sağlıklı günler sizlerin olsun.