Dosta doğru yazı dizimizi bu bölümünde yeni tanıdığım bir dostumu kaleme almak istiyorum. insan ne kadar çok gezerse, o kadar insan tanır, tanıdığı insanları da kendince çeşitli kriterler yöntemleriyle derecelendirir.
Tıpkı kardeş, kanka, arkadaş lügatleri gibi günümüzde ayrım yaparak derecelendirirsin. Veya tıpkı hani deniz kenarından güzel taşlar toplar, tekrara denize atarsın, ancak içlerinde öyle güzel şekil ve renk ahengine sahip olan taşlar var ki, onları atmaya kıyamazsınız. İşte ben de çok geziyor, çok insan tanıyorum, o tanıdıklarımızı da her yönleriyle değerlendiriyor çeşitli kategorilere ayırıyorum.
Birkaç aydır işlerimiz gereği sık sık seyahat etmekteyim.Sık sıkta Ankara’da bulunmaktayım. Ankara’da bir dost tanıdım. Yeni tanıdığım bir dost . Rabbimizin güzel bir kulu. Kendisi dert yüklü, gam yüklü ama dimdik duruyor durmaya çalışıyor. Özü sözü bir, kin tutmaz, yardım etmeyi seven, komşusu açken tok gezenlerden asla olmayan bir dost.
Edep, saygı, sevgi, hoşgörü hepsini kendinde barındıran bu güzel insan, değerli dostun adı Arif Tümüklü. Bu dostumu daha yakından tanımak isterken ilk önce isminin ne anlama gelmesinden başladım araştırmaya.
Arif İsminin Anlamı Nedir? Arif Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Kur'an'da geçer mi? Arif isminin analizi nasıl yapılır?
Arif ismi, Arapça kökenli olup, genellikle erkek çocuklara konulan isimlerdendir
. Çeşitli yorumcu ce araştırmacıların makalelerinden de edindiğim bilgiler Arif isminin iki ayrı anlam ifadesi bulunmaktadır. ARİF ismi çok anlayışlı bir kişi veya sezgili kimse bilen, ve bilgi sahibi, İrfanlı kimse. İsmin renk aralığı mavidir ve isimde geçen harf sayısı da dörttür. . Arif isminin analizine baktığımız zaman ise, her bir harfi farklı bir karakteri temsil ettiği görülmektedir. Harflerin toplam karakter çıkarımı ise kırılgan, sert bir yapıya sahip, atılgan, enerjik ve uysal bir karakteri meydana getirmektedir. İsmin ise her bir harfin, alfabe de karşılık bulduğu sırayla yapılmaktadır. Bu yüzden Arif isminin her harfi 1, 21, 12 ve 7 rakamlarına denk düşmektedir. Bu sayıların toplamından doğan 41 rakamı da ismin nümerolojisini belirlemektedir. Arif ismi Arapça kökenli bir söz öbeği olmasına karşılık Kur'an'da yer almamaktadır. Ancak buna rağmen ismin içerdiği anlamlar sayesinde yeni doğan kişilere, rahatlıkla konulabilir. Bunun dışında ismin kader sayısı ve uyumuna baktığımız zaman, toplam dokuz ayrı rakamdan oluşan tablodan harflerin hangi kısma denk düştüğü belirlenir. Daha sonra Arif isminin bulunduğu 1+9+9+6 sayılar toplanır. Çıkan 25 sonucu her iki ayrı rakam gibisinden ele alınır. Ardından 2+5 sayıları son kez toplanır. Ortaya çıkarılan 7 rakamı da, bu sayede ismin kader sayısı durumuna gelir. Bu yüzden Arif ismine sahip kişiler, zeki, soğuk ve mesafeli bireyler olarak tanımlanır. Bunun dışında zihin analizlerini iyi yapabilen, ruhsal yönleri kuvvetli, iyi sır saklayan ve eleştirel bir kişilikleri de bulunan baskın karakterli kişileri ifade etmekte içinde kullanılmaktadır.
İşte tanıdığım bu dost araştırmacıların anlattıklarının bire bir kendisini anlatmaktadır inanç ve Allah korkusunu ön planda tutan bu dost Arif Tümüklü kardeşim.
Arif isminin anlamı: Çok anlayışlı ve sezgili kimse.
Arif isminin karakter özellikleri
Sağlam bir iradeye sahiptir ve başkalarının dediğinden çok, kendi aklındakini yapmaya eğilimlidir.
Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür.
Duygusal anlamda zengin bir dünyası vardır; ama zorluklar karşısında çabuk yıkılır.
Hem iyi huylu hem de çalışkandır. Bu sebeple, aşamayacağı zorluk yoktur.
Duygusal anlamda zengin bir dünyası vardır; ama zorluklar karşısında çabuk yıkılır.
Arif isminin harf analizi
A: Lider olma isteğini arttırır. Gururlu bir kişiliği destekler.
R: Tereddütlü kişiliği temsil eder. Aynı zamanda kibrin ve alaycılığın sembolüdür.
İ: İnce ruhlu ve kırılgan bir kişiliğin sembolüdür. Aynı zamanda detaycılığı temsil eder.
F: Sorumluluk duygusunun ve sakinliğin temsilcisidir.
Arif isminin numerolojiye göre analizi
Arif ismi 4 harften oluşmaktadır ve numerolojiye göre analizi şu şekildedir:
Arif ismindeki kişilerin kişisel sayısı: 7
Akılcı ve mantıklı bir insan bu sebeple, çevrenizdeki insanlardan uzaklaşmaya ve içinize kapanmaya çok eğilimli. Ancak bu durum yalnız ve dışlanmış hissettirmesin çünkü mantıklı ve akılcı bir insan olmak, özellikle hayatın ilk evrelerinde anlaşılmamayı da beraberinde getirir. Düşüncelerini kendinize saklayıp, içe kapanmak yerine nedenleri ile anlatmaktan çekinmediğiniz sürece, hem sosyal yaşamda hem de iş hayatında oldukça başarılı olabilir
Arif isminin harf kodlamaları
Türk Dil Kurumuna göre kodlaması:
A= Adana
R= Rize
İ= Isparta
F= Fatsa
Havacılık alfabesine göre kodlaması:
A= Alpha
R= Romeo
İ= India
F= Foxtrot
Kara Kuvveti notasyonu:
A= Ahmet
R= Rasim
İ= İrfan
F= Fatih
Deniz Kuvveti notasyonu:
A= Aydın
R= Reis
İ= İstif
F= Felenk
Arif kardeşim isimini ismini barındıran harflerine kadar yorumculardan aldığımız bilgileri aktardık şimdi ise sona doğru devam ederken gerçek bir dost dünyanın geri kalanı dışarı çıktığında içeri girendir evet gerçek dostlar yaralı bir kalbe ilaç umutlu bir ruha vitamindir unutmayın ki bir sadık dost on bin akrabaya bedeldir
Dosta doğru yazımızın sonuna gelirken Osmanlı döneminde unutulmuş bazı fakıfların isimlerinden ve kuruluş sebeplerinden bahsederek son verelim
Kaynak: Türk Dil Kurumu
Osmanlı’da, “güzel yazı öğretmek”, “duvar yazılarını silmek”, “soğuk su dağıtmak”, “doktorların güzel huylu olmasını sağlamaya çalışmak”, “insanlara boğazda temiz hava aldırmak” için ilginç vakıflar kurulduğunu biliyor muydunuz?-Leyla Alp ta alıntıdır
Osmanlı’dan günümüze yüzlerce vakıf kuruldu. Bunlar arasında çocukları okutmak, yol, köprü, cami yapmak, çevreyi korumak gibi amaçları olan vakıflar olsa da oldukça ilginç amaçları olan vakıflar da vardı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Tarihteki ilginç vakıflar” araştırmasına göre bu vakıflardan kimi leylekleri tedavi ediyor, kimi meyve dağıtıyordu. İşte o ilginç vakıflardan bazıları:
Güzel Yazı Öğreten Vakıf: İstanbul’da Mustafa Efendi Vakfı tarafından kurulan vakıf senedinde “Söz konusu hatta muallimler tarafından talebelere asgari haftada iki gün güzel yazı (hüsn-ü hat) dersi verilecek; hocalarına günlük on akçe ödenecek” yazıyordu.
Yaz Günlerinde Soğuk Su Dağıtan Vakıf: 1571 yıllarında İstanbul’da kurulan vakıf her sene dört ay sıcak yaz günlerinde buzlu ve karlı soğuk su dağıtıyordu.
Halkın ve Yolcuların Hayvanlarını Sulayan Vakıf: 1544 yılında Aydın Tire’de kurulan vakıf senedinde “ol iki çeşmenin ayağında gelen giden halkın ve yolcuların davarlarını sulamak için taştan ahır konulmuştur ve duvar aşırısında iki havuz yapılmıştır” yazıyordu. Vakıf senedine göre belirtilen arazinin sınırları dahilinde yapılan çeşmelerden gelen geçen yolcuların hayvanları sulanıyordu.
Tohum Saklayan Vakıf: İstanbul’da Çatalca’nın hatırı sayılır çiftçilerinden biri olan Cedid Hüseyin tarafından kurulan vakıf cins tohum saklıyordu.
Güvercinhane Yaptıran Vakıf: 1707 yılında Bursa’da Mehmed Bin İbrahim Bey tarafından kurulan vakıf, bağışlanan geliriyle diğer hizmetlerin yanı sıra güvercinhane yaptırıp bakımının yapılmasını da şart koşuyor.
Kitapları Tamir Eden Vakıf: 1860 yılında Kastamonu’da kuruldu. Ahmet Ziyaüddin Efendi ve talebeleri yıpranmış, cildi bozulmuş kitapların tamir ve bakımını yapıyordu. Bu vakıf sayesinde binlerce kitap günümüze kadar ulaştı.
Meyve Yediren Vakıf: 1594 yılında İznik'te Mehmed Kethüda Bey tarafından kuruldu. Mehmed Kethüda Bey’in bağında meyve yetiştiriliyor ve bu meyveler düzenli olarak çocuklara dağıtılıyordu.
Leylekleri Koruyan Vakıf: İzmir’in Ödemiş ilçesinde kurulan vakfın senedinde, Yeni Cami civarındaki leyleklerin beslenmesi ve korunması için senede yüz kuruş ayrılmasışartı koşulmuştu.
Boğaz’da Temiz Hava Aldıran Vakıf: 1730 yılında Hacı Nureddin Ağa Bebek civarına bir köşk, bir liman ve bir çeşme yaptırıp vakfiyesine de “Buraya gelen insanlar burada konaklayıp Boğaz havası alsınlar. Boğaz’ın güzelliklerini seyrederek dinlensinler” yazdırmış.
Araştırmada yer alan ilginç diğer vakıflardan bazıları ise şöyle: Su Kuyusu Açtıran Vakıf, Helva Dağıtan Vakıf, Göl Temizleyen Vakıf, Doktorların Güzel Huylu Olmasınıİsteyen Vakıf, Helalleşme Vakfı, Nehir Kenarlarına Söğüt Diken Vakıf, İflas Eden Tüccarlara Yardım Eden Vakıf.
Dünyada değişmesini istediğiniz ilk şey, kendiniz olmalıdır İnsan ne zaman kendine bir hedef koysa, ona tüm enerji ve yeteneğini harcaması lazım. Yeterli çabayla başarabilirsiniz. Ya da daha çok işinize yarayacak bir şeyler keşfedebilirsiniz. Eninde, sonunda ne olursa olsun daha canlı hissedeceksiniz
Haftaya görüşmek dileğiyle hoşça kalın